Profesor de dezumanizare

Tragedia ciclistului belgian Wouter Weylandt s-a transformat în obiect de compasiune virtuală

Wouter Weylandt a avut parte de un destin postmodern. A murit în direct, a fost înconjurat de tehnologie pînă în ultima clipă, a devenit - postum - erou digital şi a fost imediat reciclat de propria echipă, care a decis să continue Il Giro, din “respect” pentru regretatul ciclist. Postmodern înseamnă, mai departe, că Weylandt va fi uitat săptămîna asta sau, cu puţin noroc, săptămîna viitoare. Nu e aşa? Au dreptul să se îndoiască doar cei ce-şi mai amintesc unde a avut loc Olimpiada de iarnă 2010 şi cine a murit acolo.

De ce ar trebui totuşi să-l ţinem minte pe Weylandt, un ciclist onorabil, cîştigător de etapă în Giro anul trecut, dar în nici un caz o celebritate indispensabilă? Răspunsul e mai puţin important. Întrebarea e, în schimb, sfîşietoare. Ea ilustrează o lipsă de sensibilitate definitivă, o neştiinţă crasă faţă de valoarea de întrebuinţare a tragediilor. Un ciclist de 26 de ani coboară o pantă în mare viteză, se uită în spate, agaţă cu pedala
parapetul, cade şi moare pe şosea, cu craniul zdrobit. Iar noi, presa şi atît de instruiţii ei comentatori, continuăm să vedem un accident tehnic, un moment nefericit care întrerupe, dar nu poate deranja, cursivitatea sportivă a istoriei Giro d’Italia.

Ne scapă ceva şi anume totul. Pus în şa, pe una din superbicicletele de serie mică, dotat cu cască de protecţie, ochelari profesionali, tricou şi reclame, înconjurat de tot vuietul mediatic al Turului, tînărul Weylandt a devenit, alături de restul plutonului, un obiect virtual. Un seamăn mai cunoscut, dar şi mai puţin real. O figură care ne aparţine, dar nu-şi mai aparţine, aşa cum personajele din Call of Duty ne reprezintă dorinţa de
bravură, dar pot muri şi pot fi înlocuite fără regret. Dezumanizarea sportivilor e cel mai grav efect al modernizării sporturilor. Chiar înainte de a elimina conţinutul uman, sporturile propagate în masă şi-au lichidat mediul de transmitere.

De aici stupiditatea inegalabilă din Gazzetta dello Sport care titrează ferm: “Il Giro Piange”. Nu sînt sigur că mai putem înţelege idioţenia care dă litera unui asemenea titlu. Il Giro a devenit o fiinţă şi trebuie să se ocupe, în lipsa noastră, de problema compasiunii. Indolenţa (aroganţa?) acestei propuneri care recomandă demisia de conştiinţă e un scandal moral. Poate e, într-adevăr, mai bine să uităm totul: Il Giro şi toate pretenţiile enorme ale sportului ca profesor de dezumanizare.

18 comments ↓

# 18 edy on 12.05.11 at 4:47 pm

ati facut o eroare leopard trek a renuntat sa participe la turul italiei dupa etapa a4a care a fost tribut pentru wouter si a fost neutralizata nu a atacat nimeni nu s-a mai dat victoria de etapa puncte in clasamente si fiecare echipa a dus trena cate 10 kilometri intr-adevar poate ca nu sunt multi fani ai ciclismului sau ai saniei in romania si majoritatea a vazut aceasta stire ca un lucru divers petrecut in lume si prezentat intre actele circotecii “jiji ” de pe la tv, dar exista si multi iubitori ai sportului adevarat care urmaresc toate cursele de ciclism sau sanie la tv si stiu foarte bine de nodar kumaritasvili sau wouter weylandt. sa nu uitam ca la ceea ce criticati dumneavoastra este 99,99% de vina presa care in loc sa promoveze sportul adevarat da toate basinile unora pe la tv si baga in seama unele sporturi numai cand moare cineva sau e vreun scandal monstru

# 17 Coiotul on 12.05.11 at 4:10 pm

Domnul TRU cred ca incearca sa faca analiza de caz bazandu-se pe ignoranta ! In loc sa vada cata compasiune si empatie s-a adunat in jurul acestui rutier alege sa ne demonstreze ca titlul celor de la Gazetta dello Sport este nepotrivit . Faptul ca jurnalistii din romania nu scriu despre ciclism decat in astfel de cazuri si faptul ca nu au nici cea mai mica legatura cu ciclismul si ce inseamna acest sport nici macar nu-i dadeau dreptul dl. TRU la o opinie , nicidecum la un artico de o asemenea proasta factura ! Rusine domnule !

# 16 bitza on 12.05.11 at 2:26 pm

Ce sa mai spun de stupiditatea celor de la Gazeta Sporturilor care scriu despre ciclism numai daca moare cineva in direct sau daca a mai fost vreunul prins dopat…

# 15 pipabh on 12.05.11 at 1:00 pm

Stimate domn, din pacate e un sprt periculos dar incredibil de minunat. Nu stiu la cate etape din marile tururi sau din clasicele primaverii ati stat cu ochii lipiti de televizor, dar stiu ca suntem destui in tara asta care fac acest lucru. Din pacate nu am vazut nici un reportaj, articol mai consistent din partea presei sportive din Romania despre acest minunat spot si nu numai. In afara de “regele sporturilor” fotbalul care le noi nu stiu ce mai inseamna in ultina vreme nu descopar ca dorim sa facem si altceva decat superficialitate tipic romaneasca. Astept miracolul , dar nu incepeti cu astfel de articole. In fond suntem oameni, pacat de ciclist, un accident dramatic, GIRO trebuie sa continue. Incercat sa vedeti partea umana nu comerciala, nu digitalizata. Sunt sigur ca poti. Succes. Astept si altceva.

# 14 baixinho on 12.05.11 at 12:52 pm

probabil că tru şi-a scris articolul imediat după ce a murit wouter, deoarece se ştia de retragerea leoparzilor din competiţie din după-amiaza de 10 mai.

# 13 allex on 12.05.11 at 12:20 pm

asa este frate acest sportiv a murit in direct in 2d sau 3d in hd sau full hd in 3/4 sau 16/9 fara ca nimeni sa nu ii asigure primul ajutor in primele secunde.pacat.

# 12 Oti on 12.05.11 at 10:44 am

De ce “dezumanizare”? A trece cu relativa usurinta peste tragediile semenilor nostri mai indepartati este o caracteristica de baza a oamenilor. In fond, nici dumneavoastra nu scrieti despre genocidul din Darfour sau despre “honor killings” din lumea musulmana. Care ar fi trebuit sa fie, in opinia TRU, reactia presei si a organizatorilor pentru a da dovada de “sensibilitate”?

# 11 jack sparrow on 12.05.11 at 8:47 am

stimate domn TRU vorbiti despre sensibilitate , despre compasiune si respect ! Respectul meu prentru dumneavoastra ca faceti asa ceva , ii compatimesc pe cei care fac parte din majoritatea interesata doar de rezultate , reclame , bani , etc si pentru care cuvantul sensibilitate echivaleaza cu loser ! traim o perioada in care alergam cu viteza catre nicaieri !

# 10 Barnetta on 12.05.11 at 8:37 am

Ai incercat sa te dai mai cu mot decat altii, si nu prea ti-a iesit. Ti-o spune unul care urmareste toate cursele de ciclism care se transmit la noi si care auzise de Wouter inainte de tragedie. La fel cum auzisem si de Slagter, care la doar doua etape distanta s-a fracturat maxilarul in urma unei cazaturi urate. Ambii sunt eroi (mai mult sau mai putin digitali), la fel ca toti cei care termina o astfel de competitie. Nu le ajungi nici la degetul mic!
Incerci sa le dai lectii de jurnalism sportiv celor de la Gazzetta, dar scrii ca echipa rutierului decedat o sa continue turul in semn de respect. Este total gresit! S-au retras, la fel ca Tyler Farrar, bun prieten de-al lui Wouter. Si au facut-o tocmai din respect! Esti neinformat, tu, jurnalistul mai motzat ca restul!!! Cred ca tot din respect, puteai sa taci, era mai elegant, pentru ca asa doar ai dat cu bata in balta. La asta poti da lectii.
Si pentru ca nu ma pot abtine, iti spun ca mai poti da lectii celor de la Gazzetta la ceva.

# 9 BICO on 12.05.11 at 7:55 am

echipa lui, Leopard-Trek , s-a retras din cursa , Giro trebuie sa continue , viata merge inainte .

# 8 Dorin on 12.05.11 at 2:01 am

…la banii care se baga intr-un asemenea tur, dar mai ales la cei care se scot, moartea unui participant nu poate fi decat un nou mod de promovare…

# 7 AndreiC on 11.05.11 at 10:45 pm

Domnule Ungureanu, apreciez valoarea articolelor dumneavoastra, insa acesta imi pare doar un articol comercial (in care da bine ca ne plangem de comercializare, modernizare, etc).

Ciclismul, desi deloc popular in Romania, este un adevarat microb pentru cei pasionati de acest sport. Imbina spectacolul, emotia, drama si compasiunea, intr-o pasiune care ne face sa fugim cat mai repede de la munca, si sa vedem finalurile de etapa.

Revenind la subiect, tot ceea ce s-a intamplat in urma acestui eveniment tragic o consider o umanizare a acestui sport, in care nu a contat cine castiga, pierde sau sprinteaza, ci am vazut oameni plangand si suferind, lucruri absolut normale in aceste conditii. Privind robotizarea sportivilor, este normal cand se doreste sa se ajunga la performanta.

Ca si mesaj de final, as vrea sa citesc mai des articole despre ciclism, nu doar in astfel de cazuri.

PS: echipa Leopard Trek s-a retras din cursa.

# 6 anticarcotas on 11.05.11 at 8:20 pm

si care e problema? nesu s-a accidentat grav la un antrenament, sa interzicem antrenamentele? sigur, ceea ce s-a intimplat in il giro trebuie sa ne puna pe ginduri, pe noi, dar mai ales pe organizatori, care ar putea lua masuri de precautie suplimentare, desi omul stia traseul. in rest, se poate muri si in baie si la restaurant si pe stadion, care e firul rosu al acestui (al citelea) articol de doi bani?

# 5 Ciprian on 11.05.11 at 7:42 pm

E o tragedie pentru ca sotia sa este insarcinata iar copilul o sa creasca fara tatal sau. Atat.

# 4 dvnd on 11.05.11 at 6:50 pm

Tot ce scrieti este adevarat , insa de ce sa ne mai miram de italieni cand un om de talia d-voastra s-a convertit la politica romaneasca de cea mai joasa speta ,riscandu-si reputatia si bunul renume ;sau poate si d-voastra sunteti un om “sensibil” cand vine vorba de niscaiva foloase materiale.

# 3 McAnton on 11.05.11 at 6:44 pm

Acelasi lucru , al dezumanizarii la care suntem toti actori si regizori , se referea si Woody Allen intr-un interviu : Sunt atat de alienat incat , daca mi-ar disparea familia intr-un holocaust nuclear , NICI N-AS CLIPI .

# 2 Ovidiu on 11.05.11 at 6:40 pm

Interesant punct de vedere.

# 1 petro on 11.05.11 at 5:43 pm

echipa lui wouter a decis sa se retraga din giro. in rest, frumos.. trist dar frumos..

Leave a Comment

Reguli :
1. Tratati persoanele care scriu pe acest blog cu respect, nu folositi un limbaj necivilizat sau cuvinte care sa aduca o vatamare morala celorlalte persoane care posteaza mesaje.
        a. In comentariile dumneavoastra va rugam sa va referiti doar la articolul/editorialul in cauza si sa nu atacati autorul.
        b. Nu folositi un limbaj explicit sexual, vulgar sau care sa jigneasca.
        c. Fara comentarii discriminatorii cu tenta xenofoba, antisemita sau rasista.
2. Nu publicati sau solicitati in comentariile dumneavostra adrese de web, produse sau servicii.
3. Nu transformati acest blog intr-un "chat".
4. Pentru protectia dumneavostra nu folositi in comentarii informatii personale, adrese de email, numere de telefon sau URL.
5. In comentarii nu puteti folosi decit urmatoarele coduri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>
6. Daca aveti vreo plangere in ceea ce priveste administrarea acestui blog puteti trimite un mesaj la adresa de mail: contact@gsp.ro.
7. Comentariile care intra in contradictie cu regulile de mai sus vor fi sterse fara a se afisa vreun motiv.
8. Daca veti continua sa sfidati aceste reguli nu veti mai putea sa postati mesaje.

Comentand pe acest blog, sunteti de acord cu regulile precizate, le intelegeti si va dati acordul ca le veti respecta. Va multumim.