Să dăm mistere la tot poporul!

Campionatul nostru îi roteşte pe mediocri, pînă ce îi face nume de un milion.  

Transferul care nu-i şi o păcăleală este excepţia. La Steaua, la Dinamo şi la Rapid, cele mai triumfale transferuri au fost şi cele mai mari păcăleli. S-au dat bani de podium pe jucători de locurile 5, 6 şi 7. Logic e ca acolo unde sînt cei mai mulţi bani, să funcţioneze şi cele mai garantate priceperi. Banii gri însă au altă logică decît cei albi. Cu bani albi, se cumpără valori măsurabile. Cu bani gri, mari trufii, vorbe aiurea şi gloabe vopsite.

De ce patronii cu bani mulţi fac cele mai discutabile transferuri pare un mister. De ce, bunăoară, Dinamo a cumpărat numai de alde Thiago şi Miranda, Steaua, la fel, cu toptanul, numai jucători care nu se potrivesc deloc nici cu echipa şi nici între ei, iar Rapid - o mulţime de terminaţi şi de răsuciţi la caractere-, iată întrebări care par să trimită spre o taină strict naţională. De ce se varsă bani cu găleata pe rataţi, rupţi, terminaţi, pitici, ciudaţi şi deviaţi, cînd nu e nevoie de cine ştie ce har şi viziune ca să-ţi dai seama cu cine ai de a face - tot mister pare. De ce media licitează la transferurile sortite din capul locului eşecului şi de ce cumpărătorii descoperă abia după ce dau banii că marfa nu-i merita? Misterele se adună şi trimit cu ideea la soartă. Aşa ne e scris nouă, românilor, să fim generoşi cu cine nu merită. Noi sîntem buni şi lumea e rea. Sîntem oameni de cuvînt într-un veac al înşelăciunilor.

Absurdul cînd e mare aduce a destin. Oricît de multe şi de impenetrabile par întrebările privitoare la ţepele de pe piaţa fotbalului, răspunsul e unul şi mereu acelaşi: banii ce se cheltuie în prostie sînt nemunciţi. Sînt bani cu care a fost păcălit statul sau alţi fuduli cu bani, la fel de nemunciţi ca ai marilor patroni de cluburi. Avem un fotbal de cacialmale, plătit cu contracte de nababi. Dinamo a cheltuit 100.000 de dolari pentru fiecare oră în care Thiago a stat în teren ca să nu dovedească nimic. Peste Dinamo şi Steaua a dat din nou fericirea. Găman, Bărboianu şi Mihai Costea, trei plafonaţi de provincie, care au dus Craiova la retrogradare, sînt cumpăraţi în regim de garanţi pentru titlu.

Campionatul nostru are ca lege rotirea mediocrilor, pînă ce milionul de euro ajunge să nu mai însemne nimic. Aici e diferenţa, faţă de fotbalul real, la respectul pentru banul dat. Dar cum să respecţi banii de dat, cînd nu ai timp nici să-i numeri pe cei nemunciţi?

10 comments ↓

# 10 lol on 29.03.11 at 12:49 am

Lumea are nevoie de mediocri. Daca n-ar exista mediocri, n-am sti cine sunt geniile. In traducere libera, daca n-ar exista T.O, nu ne-am da seama cat de mare e Radu Cosasu.

# 9 castro on 26.03.11 at 5:43 pm

D-le Tudor Octavian, statul nu este niciodata pacalit. Statul este un parazit care stoarce sau inhiba intiativa unor oameni de isprava, un stat care inchide spitale si trimite fregate putrede, cumparate pe bani grei, sa faca parada razboinica in fata unui inamic invins dinainte. Cat despre banii nemunciti ai conducatorilor din fotbal, aici aveti dreptate. Dar si ei formeaza si intretin, intr-un anume fel, statul. Bref, din acesti borfasi se formeaza grupurile de interese care trimit in fruntea statului niste indivizi cu misia clara de a inchide ochii la potlogariile celor care i-au trimis. Si de a pune saua pe idiotii care muncesc. Restul sunt palavre.
Barboianu… N-am inteles de ce il numiti plafonat de provincie. E la o varsta la care poate creste. Baiatul pare serios. A, daca vorbeati de Ad. Cristea, Pancu sau Dica, intelegeam…
Altfel, ma bucur ca scrieti, ca aveti atitudine si va doresc sanatate si viata lunga!

# 8 Ardelean SCARBIT on 26.03.11 at 4:22 pm

FELICITARI !
curat murdar….

# 7 johnny on 26.03.11 at 1:58 pm

Ce-i cladit pe nisip pe doamna p se duce. “Patronii” astia daca ar avea ceva in cap ar investi in fotbal profesionist si intelept. Dar ei sunt niste “vai s-amar” si nu-i duce capul. Dar banii lor circula… Dar romanasii dorm si le baga in continuare banuti in buzunare. Pentru ca toti acesti bani sunt ai nostri pana la urma intr-un fel sau in altul!

# 6 hashu89 on 26.03.11 at 9:27 am

Daca banii patronilor din fotbal ar fi munciti, ei ar fi mult mai atenti la ce cumpara, dar asa, cum au venit, asa se duc.

# 5 Dinamovist optimist on 26.03.11 at 8:30 am

Hai,nea Tudore,de ce esti rau ? Pai cu Gaman si cu Barboianu rupem tot ! Vorba lu’ matale, erau cat pe ce sa bage Craiova in L 2, da’ la noi se vor mobiliza serios si ne vor duce cam pe 7-8 in L 1… Mare dreptate ai,se vede ca ai vazut multe si intelegi “rostul” chestiei asteia numite fotbal romanesc…PS: poate citeste si Borcea articolul asta…Ma intreb insa daca va intelege ceva.

# 4 never walk alone on 25.03.11 at 11:52 pm

Perfect de acord.

# 3 petru on 25.03.11 at 10:04 pm

Teoretic ,,ziceti bine,,. Pacat ca nu se pot desfiinta toate echipele sustinute contra firii ,de impresari, bugetari,si pseudo- cunoscatori…Halul in care a ajuns fotbalul romanesc este opera artizanilor de la LIGA si de la Comisiisi a geambasilor de jucatori …Sarmana tara cu dibaci carmaci ..Vai mama noastra…

# 2 anakin on 25.03.11 at 8:40 pm

perfect spus!

# 1 cristi77 on 25.03.11 at 7:25 pm

Frumos scris , bravos domle’ . De aceea nu mai apareti la tv, pt. ca spuneti lucruriilor pe nume. Tineti-o tot asa .

Leave a Comment

Reguli :
1. Tratati persoanele care scriu pe acest blog cu respect, nu folositi un limbaj necivilizat sau cuvinte care sa aduca o vatamare morala celorlalte persoane care posteaza mesaje.
        a. In comentariile dumneavoastra va rugam sa va referiti doar la articolul/editorialul in cauza si sa nu atacati autorul.
        b. Nu folositi un limbaj explicit sexual, vulgar sau care sa jigneasca.
        c. Fara comentarii discriminatorii cu tenta xenofoba, antisemita sau rasista.
2. Nu publicati sau solicitati in comentariile dumneavostra adrese de web, produse sau servicii.
3. Nu transformati acest blog intr-un "chat".
4. Pentru protectia dumneavostra nu folositi in comentarii informatii personale, adrese de email, numere de telefon sau URL.
5. In comentarii nu puteti folosi decit urmatoarele coduri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>
6. Daca aveti vreo plangere in ceea ce priveste administrarea acestui blog puteti trimite un mesaj la adresa de mail: contact@gsp.ro.
7. Comentariile care intra in contradictie cu regulile de mai sus vor fi sterse fara a se afisa vreun motiv.
8. Daca veti continua sa sfidati aceste reguli nu veti mai putea sa postati mesaje.

Comentand pe acest blog, sunteti de acord cu regulile precizate, le intelegeti si va dati acordul ca le veti respecta. Va multumim.