Au şi mediocrii mîndria lor!

Sportivul român rămîne mare chiar şi cînd e cel mai bun dintre cei mai proşti

Unul din mediocrii de patrimoniu ai loturilor naţionale de atletism, care a citit el nu ştiu unde că marii oameni se întrec doar cu ei înşişi, a declarat, înainte de a se clasa, ca de obicei, pe unul din locurile 12-14 la Europene, că el asta face, că nu se bate pentru locul întîi, că se învinge pe sine.

Ceea ce e valabil la scriitori, la pictori şi, în general, la creatori nu e valabil şi în sport. Un aruncător de greutate care zice că se întrece doar cu el însuşi nu poate fi depăşit în nerozie decît de un fotbalist care spune acelaşi lucru. Mediocrii au tot ce le trebuie ca să treacă drept perfecţionişti. Numai cei care trag toată viaţa la primul loc şi se clasează mereu pe al doilea sînt lăudaţi cu ipocrizia cuvenită rataţilor. Mari rataţi, totuşi rataţi.

Mediocrul de pe locurile 12-14 are, pînă ce decide să se lase ori, mai bine zis, pînă ce e scos cu scandal din loturi, şansa locurilor 9-12. Are pînă în ultima zi şansa vieţii, adică locurile 6-9. Tenismenii noştri trec rar, foarte rar, de turul doi în turneele care aduc glorie. Ei ajung pînă în semifinale numai în turneele care aduc un ban. Cînd citesc în ziare că unul din tenismenii români, învins ca întotdeauna în turul întîi, a încasat un cec de 5.760 de dolari, nu la el mă gîndesc, ci la cititorii pentru care cecul din turul învinşilor contează ca o victorie. La urma urmei, pare să spună ştirea despre mediocrul nostru, le-am luat banii. Ne-am dus, ne-am prefăcut că ne batem pentru locul unu, dar nu e rău nici ultimul loc. Le-am luat banii fraierilor!

La Rîmnicu Vîlcea, lucrurile sînt mai mult decît clare: handbalistele şi-au dat seama că n-au nici o şansă la titlurile europene şi mondiale. Ce rost are să te minţi la nesfîrşit cu speranţa unei medalii de aur cînd poţi să iei nişte bani buni şi cu o calificare pierdută? Fetele au coborît, în sfîrşit, acolo unde ştiau ele că le e locul. S-a terminat chinul meciurilor în care erau obligate să cîştige. Ce coşmar să fii tot timpul arătat cu degetul pentru că ai ratat din nou medaliile europene, cînd poţi trăi foarte bine din mîndria titlului naţional! Titlul naţional e cinstit de tot românul, chiar dacă ajungi, ca la fotbal, pe locul 52 în lume. Sportivul român e realizat astăzi ca mare performer chiar şi cînd ajunge cel mai bun dintre cei mai proşti. Banii fraierilor sînt bani buni, nu contează cum se cheamă fraierii: Oltchim, Steaua sau Dinamo.

22 comments ↓

Pagini: [2] 1 » Afiseaza toate comentariile

# 22 stres on 22.03.11 at 8:41 am

Frumos scris si… mai ales ADEVARAT.

Dar…, din pacate, este valabil si pt. dvs.

# 21 barbar on 19.03.11 at 9:52 pm

@amne
respect pentru comentariu.
pt d-l Octavian… ce-ar mai fi de comentat… n-ai cu cine. daca ar fi prima ‘ghidusie’ a lui, m-ar mira. asa…

# 20 luter on 19.03.11 at 5:49 pm

dorine tata astia dorm prin masini inchiriate la 6000 de coco castig ramane bine de tot .basca ca mai au romanasi pe acolo si se mandersc cu ei ,gazada mocaa sau una bucata buca trecuta prin transeu .stai calm ,citeste cu atentie textul si discerne daca ai cu ce si dupa aceia emite ipoteze ,intrebari, dar mai ales lasa oameni liberi nu in tarcuriile gandire iliescineie si brucanieni .

# 19 Cosmin on 19.03.11 at 4:55 pm

Exceptional! Nimic mai adevarat. Articolul dvs nu trebuie sa se limiteze la viata sportiva. Romanul, in general, cauta “balti mici” in care sa se dea mare.

# 18 amne on 19.03.11 at 4:52 pm

Amuzant articol, venind din partea unui scriitor submediocru. Ca roman si forumist mediocru, parerea mea mediocra este ca e de o mie de ori mai important sa ai 10 mii de sportivi mediocri decat unul care sa ia mereu locul intai. Va dau un exemplu, chiar daca habar n-aveti de sportul acesta: Marit Bjoergen tocmai a mai castigat o cursa de ski fond astazi si, probabil, va mai castiga una maine, exact in ziua cand implineste 31 de ani. Victoriile astea se adauga unui sir nesfarsit de locuri intai in toate competitiile, amintesc acum doar de cele 4 medalii de aur de la recent incheiatele mondiale de la Oslo, sau cele 5 medalii, din care trei de aur la Vancouver de anul trecut.
Dar, pe langa fabuloasa Marit, Norvegia le mai are si pe Skofterud, Steira, Johaug, ce castiga destul de rar, sau pe Brun-Lie, Eide, surorile Slind si destule altele care nu castiga nimic si e destul de improbabil sa o faca in restul carierelor lor. Ca sa nu mai vorbesc de miille de practicanti (practicante, in cazul de fata) care, desi participa la competitii interne, nu vor avea (cu cateva exceptii) niciodata sansa sa participe in Cupa Mondiala, sa nu mai vorbesc de Olimpiade sau campionate mondiale. Sunt acolo ca sa “le iese [sic!] la numar” (ca sa-l citez pe un antepostator mai certat cu gramatica)? Nu, sunt acolo pentru ca Norvegia (in exemplul de fata) intelege ca scopul principal in sport este, culmea!, sportul, iar victoriile individuale sunt doar frisca pe tort. Una care vine natural cand ai destui “mediocri” din care sa alegi niste varfuri.
Fac aici o paralele cu exemplul dvs., cel al handbalului feminin, chiar al handbalului in general. Generatia Oltchimului e una de exceptie, nu regula. Pentru ca numarul de practicanti de handbal in Ro raportat la performantele obtinute este ridicol de mic in comparatie cu, uite cum s-a nimerit, aceeasi Norvegie.

Un alt exemplu de tara care intelege necesitatea cator mai multi mediocri in sport este Slovenia. Din multii mediocri care practica sport, slovenii au reusit sa formeze o pleiada formidabila de sportivi de top, care la randul lor incurajeaza alti mediocri (potentiali viitori campioni) sa se apuce de sport. Tina Maze a castigat ieri o etapa la ski alpin, formidabila Petra Majdic a castigat zilele trecute globul de cristal la ski-fond sprint, zilele acestea se desfasoara o etapa de zbor cu schiurile la Planica, azi echipa Sloveniei terminand pe locul 3 la concursul pe echipe… si astea-s exemple din saptamana in curs. Sa nu mai mentionez victoria lor la fotbal impotriva nationalei antrenate de Hagi.

Asadar, d-le TO, din contra, in sport - tarii cat mai multi mediocri! Si asta nu numai pentru speranta unor ipotetici viitori campioni care sa rasara dintre ei, ci pentru ca un cetatean care face sport e un cetatean mai responsabil si potential mai util comunitatii. Nu stiu la ce atlet va referiti, dar, daca locul 9 este cel mai bun la care poate visa si lupta pentru asta - bravo lui! Fetele de la Oltchim au coborat “acolo unde ştiau ele că le e locul”? Foarte bine ca au avut DE UNDE cobora, d-le Octavian. Va asigur ca in tot acest “proces” de coborare, au indemnat mai multi copii (mediocri, biensur) sa faca sport decat veti reusi dumneavoastra vreodata-n viata cu asemenea articole. De altfel cred ca nici macar oameni care sa se apuce de lectura nu puteti atrage cu asemenea mostre de gandire.

Altfel, numa’ binie die la Cluuuj!

# 17 iustin on 19.03.11 at 4:48 pm

tot ce se intampla in romania este de la mediocru in jos fiind o tanjeala spre ceva vazut in alta parte.inclusiv presa si din pacate si arta.lipsa ideilor romanesti este in principal cauza rezultatelor slabe din orice domeniu

# 16 Dragos on 19.03.11 at 4:14 pm

Probabil ca ati castigat un premiu Nobel pentru literatura sau un Pulitzer prntru jurnalistica si noi nu stim. Ma intreb care sunt performantele dumneavoastra care sa va pemita sa vorbiti depre handbalistele noastre ca despre niste looseri.
Chiar asa de fapt ce performante aveti dumneavoastra in domeniul in care activati?
Trebuie sa-mi raspundeti altfel nu sunteti decat un mediocru.

# 15 Aburel on 19.03.11 at 4:12 pm

Daca esti sportiv de performanta, chiar atlet, care participa la campionate europene fiind cel mai bun roman, campion national care depaseste baremul, dar international fiind om de locul 10, nu-ti ramine decit ambitia sa te intreci pe tine. E un mod de a-ti cuantifica munca asidua de zi cu zi si de a te motiva sa nu renunti. Locul 10 nu e orice loc, multi si-ar dori sa ajunga acolo! Nu are acest atlet nici infrastructura necesara care scoate centimentri din cel mai mic amanunt si nici suportul pe care l-ar merita! Cine nu a facut sport de performanta sa nu se grabeasca sa judece si sa persifleze!

# 14 lol on 19.03.11 at 2:38 pm

Noroc ca sportivul concureaza nu pentru cititori, nici pentru TO, ci doar pentru el insusi. E treaba lui ce vrea sa depaseasca.

Articol la fel de genial ca o cronica literara pe care ar scrie-o un sportiv despre una din cartile lui T.O.

# 13 radu on 19.03.11 at 1:55 pm

corect.

# 12 Tavi on 19.03.11 at 1:47 pm

Pai si daca conditii de pregatire nu sunt??

# 11 misu on 19.03.11 at 1:44 pm

Inca nu te-ai lasat, “maestre”?

# 10 Constantin on 19.03.11 at 1:43 pm

Domnule ziarist nu mai aruncati cu noroi….statisticile si clasamentele fac delimitari si atat….performanta e intotdeuna o problema de constiinta.
respectati-va statutul de om…mai multa demnitate.

# 9 durden on 19.03.11 at 11:40 am

nu sunt de acord cu dvs.desi esecul sportivului roman tine si de mentalitate,de cele mai multe ori este legat de lipsa conditiilor de pregatire si a unui mediu propice performantei.si aici nu mai putem da vine pe sportiv.probabil ca aveti dvs cateva exemple in gand cu care sa va sustineti articolul,dar va rog nu generalizati!sau daca generalizati,va rog,macar faceti-o la fotbal,unde probabil ca as fi de acord cu dvs.dar in cazul celorlalte sporturi,vs spun cu respect ca va inselati

# 8 ole fraiere on 19.03.11 at 10:49 am

Dute si lase.ne!!
Doar atat am de spus: numai PROSTII si INCULTI compara OLTCHIMU cu steaua sau dinamo.

# 7 nbk on 19.03.11 at 9:45 am

jenial, ca-ntotdeauna.

# 6 Dan Barbulescu on 19.03.11 at 9:38 am

Sunt perfect de acord cu Octavian Tudor, in toata aceasta mediocritate a sportului romanesc ajungem sa trebuiasca sa ne multumim doar cu spectacolul sportiv, in care noi suntem vasnicii invinsi si privim cu invidie la invingatori!

# 5 Ciolanus on 19.03.11 at 9:29 am

Mare dreptate, asa e in toata societatea: nu conteaza ce faci, nu conteaza cum faci, important e sa faci banu’ si sa se uite fraierii cu jind la tind.

# 4 HG67 on 19.03.11 at 12:57 am

Nu cred sa fi citit un articol de sport mai bun decit acesta in ultimii 10 ani!

# 3 nime.n.lume on 18.03.11 at 11:37 pm

Aferim boierule!
Bine zis!
Sportul de competitie e de … competitie! Cu ceilalti, nu doar cu tine!
Dar de vina sant si diriguitorii sportului romanesc care trimit mediocrii in competitii ca sa le iese la numar!
De vina sant si antrenorii care le spun copiilor la antrenamente: esti slab mah! dar un banutz usor tot o sa castigi daca ma asculti si imi da tat’tu de una mica sa te bag in echipa, sa ai vizibilitate!
Daca nu, la scoala cu tine sa ajungi inginer, ori profesor si sa nu ai bani nici de tramvai!

Pagini: [2] 1 » Afiseaza toate comentariile

Leave a Comment

Reguli :
1. Tratati persoanele care scriu pe acest blog cu respect, nu folositi un limbaj necivilizat sau cuvinte care sa aduca o vatamare morala celorlalte persoane care posteaza mesaje.
        a. In comentariile dumneavoastra va rugam sa va referiti doar la articolul/editorialul in cauza si sa nu atacati autorul.
        b. Nu folositi un limbaj explicit sexual, vulgar sau care sa jigneasca.
        c. Fara comentarii discriminatorii cu tenta xenofoba, antisemita sau rasista.
2. Nu publicati sau solicitati in comentariile dumneavostra adrese de web, produse sau servicii.
3. Nu transformati acest blog intr-un "chat".
4. Pentru protectia dumneavostra nu folositi in comentarii informatii personale, adrese de email, numere de telefon sau URL.
5. In comentarii nu puteti folosi decit urmatoarele coduri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>
6. Daca aveti vreo plangere in ceea ce priveste administrarea acestui blog puteti trimite un mesaj la adresa de mail: contact@gsp.ro.
7. Comentariile care intra in contradictie cu regulile de mai sus vor fi sterse fara a se afisa vreun motiv.
8. Daca veti continua sa sfidati aceste reguli nu veti mai putea sa postati mesaje.

Comentand pe acest blog, sunteti de acord cu regulile precizate, le intelegeti si va dati acordul ca le veti respecta. Va multumim.