F(r)aza de la Munchen

De ce nu înţelegeţi că mingea are o viaţă a ei?

Nu am mai văzut aşa ceva - o pot scrie azi, după vreo 50 de ani de cronică sportivă. Deşi ziceam cu oarecare îndreptăţire că nimic nu mă mai poate surprinde, nu am mai văzut o minge rostogolindu-se pe linia porţii, de-a lungul cîtorva lungi secunde şi foarte mulţi centimetri, adică o veşnicie, fără să depăşească varul, fără să fie şi gol. Pur şi simplu nu a vrut să intre în poartă! Era în prima repriză de la Munchen, Bayern avea 2-1, Muller s-a ţinut bine să nu leşine, nici el nu văzuse vreodată un asemena refuz al mingii. Mie mi-a revenit în minte o frază a unei mătuşi căreia îi plăcea fotbalul atît de mult încît a putut emite: De ce nu înţelegeţi că mingea are o viaţă a ei? I-am cerut să mă lase în pace, să nu facă literatură în locul nostru, al cronicarilor…

Faza de la Munchen nu era literatură: mingea n-a vrut să intre în poartă, fără să-i pese de Muller, de scor, de soarta meciului. Mingea avea viaţa ei personală, cu capriciile şi aiurelile ei, ea e de foarte multe ori irezonabilă, oricît de bine ar şuta Pele, Del Piero sau Goga. Cine nu înţelege asta, cine crede că totul e logic în bătutul unei mingi se va prăpădi din prea multă deşteptăciune. Din tot ce-am văzut în optimile astea europene, această împotrivire a mingii la triumful lui Bayern mi s-a părut senzaţională, punîndu-şi pecetea pe destinul meciului. Nu cred că exagerez, că sînt, vai de mine!, iraţional.

Mourinho poate s-o felicite pe Inter, dar ce joacă acum în apărare ar trebui să-l cam scoată din pardesiul lui. Iar Bayernul, tot rezonabil vorbind, a păcătuit printr-un calm cu totul nefericit cu 2-1 la pauză. Fireşte că soarta lor nu-mi dă bătăile de cap pe care mi le oferă Manchester unde, din cîte zumzăie, Hernandez îi ia locul lui Rooney în cor(d)ul fanilor. Dar fără Rooney şi Giggs, Chicharito dădea Marsiliei două goluri? Şi ce-o să facă Rooney la Barca sau Real, cum se vorbeşte? Cu cine o să se calce acolo pe picioare? De Real - oricît a fost de falnic golul lui Marcelo - nu mai discut de cînd a renunţat la Raul… Cum să renunţi la Raul? Era prea mare pentru Mourinho? Ce mici pot fi, uneori, marii antrenori! Ca atare, mă bucur că Sir Alex a luat cinci etape suspendare pentru felul cum l-a vorbit pe Atkinson, scoţîndu-mi pixul din sărite. Precizez că nu am legături la Federaţia Engleză de Fotbal.

4 comments ↓

# 4 victor L on 20.03.11 at 9:27 pm

Sanatate, domnule Cosasu.
Da, a dracului meci.

# 3 GentleGiant on 18.03.11 at 12:33 pm

Domnule Cosasu, va multumesc ca prin recomandarea din Dilema ati spus si altora despre interviul cu Xavi.

Totusi, nu inteleg de ce formularile acestea prudente si defensive atunci cind este vorba despre fotbal in paginile Dilemei. Nu cred ca exista vreun intelectual cu adevarat deschis la minte care sa considere fotbalul/sportul o preocupare neserioasa, plebee etc, deci anatema. Dincolo de apologetii “clasici” (Camus, Manolescu, Noica, Galeano, Paraschivescu etc.), cred ca oricine poate discuta serios si pasionat despre fotbal. Eventual, si savura.

# 2 gicu on 18.03.11 at 3:28 am

Sanatate, maestre!

# 1 lol on 18.03.11 at 12:22 am

Sanatate, maestre!

Leave a Comment

Reguli :
1. Tratati persoanele care scriu pe acest blog cu respect, nu folositi un limbaj necivilizat sau cuvinte care sa aduca o vatamare morala celorlalte persoane care posteaza mesaje.
        a. In comentariile dumneavoastra va rugam sa va referiti doar la articolul/editorialul in cauza si sa nu atacati autorul.
        b. Nu folositi un limbaj explicit sexual, vulgar sau care sa jigneasca.
        c. Fara comentarii discriminatorii cu tenta xenofoba, antisemita sau rasista.
2. Nu publicati sau solicitati in comentariile dumneavostra adrese de web, produse sau servicii.
3. Nu transformati acest blog intr-un "chat".
4. Pentru protectia dumneavostra nu folositi in comentarii informatii personale, adrese de email, numere de telefon sau URL.
5. In comentarii nu puteti folosi decit urmatoarele coduri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>
6. Daca aveti vreo plangere in ceea ce priveste administrarea acestui blog puteti trimite un mesaj la adresa de mail: contact@gsp.ro.
7. Comentariile care intra in contradictie cu regulile de mai sus vor fi sterse fara a se afisa vreun motiv.
8. Daca veti continua sa sfidati aceste reguli nu veti mai putea sa postati mesaje.

Comentand pe acest blog, sunteti de acord cu regulile precizate, le intelegeti si va dati acordul ca le veti respecta. Va multumim.