Fără noi

Ştim să ne batem joc de propria ţară şi vedem o legătură cu noi în tot ce se întîmplă în lume

Din păcate, Radu Naum a scris un articol remarcabil. Se numeşte “Japonia, te iubesc!” şi a apărut luni, în Gazeta Sporturilor. Stilul, discret şi în acelaşi timp rafinat, sare cu o literatură sau două peste neoliticul pregramatical al presei noastre de fiecare zi. Desfăşurarea emoţională e condusă de un expert al gradaţiei retorice. Finalul e traumatic şi livrează ideea-şoc: nu există diferenţă între România cotidiană şi coşmarul monstruos al Japoniei lovite pe rînd de cutremur, tsunami şi accident nuclear. Nu există deosebire între felul în care noi, românii, ne batjocorim ţara pe timp de pace şi felul în care Japonia a fost desfigurată de cataclism.

Din fericire, comparaţia e complet greşită. Din păcate, comparaţia e formulată seducător şi îşi hipnotizează stilistic publicul înainte de a-l lăsa să gîndească.

Premiza e adevărată: românii ştiu să-şi bată joc de propria ţară. Nu avem de primit lecţii în materie de autosabotaj. Dar comparaţia cu tragedia japoneză e o nechibzuinţă. Mai întîi pentru că trădează una din obsesiile necontenite ale românului care scrie sau vorbeşte în public: noi. Noi şi nimic altceva. Orice s-ar întîmpla pe lume, începînd cu apariţia cornerului şi încheind cu apocalipsul final, trebuie cumva legat de noi şi de nefericirea noastră. Dar nu poţi compara la infinit lumea şi orice s-ar întîmpla în lume cu mizeria noastră. Nu poţi reduce triumfuri şi tragedii, genii şi bestii la comparaţia veşnică şi descalificantă cu frustrările noastre. Sau poţi, dar dacă faci asta, oricît de poetic a-i face-o, nu mai vezi lumea. Te vezi numai pe tine şi pe ai tăi, întotdeauna, și înainte de orice. Nu mai vezi tragediile pure pentru că le aduci în comparaţii impure.

Problema articolului remarcabil al lui Radu Naum nu e dezvăluirea expresivă a mizeriei româneşti. Problema e micşorarea la fel de expresivă a tragediei omeneşti. În acest caz, a tragediei japoneze care devine, cumva, un fel de a ilustra problemele noastre. Ne scapă astfel definitiv tot ce e cu adevărat important, tot ce îndrăzneşte să se plaseze în afara ciorbei recirculate în care ne scăldăm pînă la înec.

Avem această insuficienţă maniacală şi în fotbal, unde am creat o lume fără alt reper decît ea însăşi. O avem şi în rest. După 20 şi ceva de ani de autocentrism, rezultatul e dispariţia lumii externe. Există numai actualitatea internă mărită pînă dincolo de orizont. Restul lumii n-are decît să se descurce. Şi se descurcă foarte bine. Fără noi.

16 comments ↓

# 16 Umbersun on 19.03.11 at 10:14 am

Dane, esti un greu!

# 15 Romi on 19.03.11 at 1:36 am

Extraordinar de bine spus! Multumim domnule TRU.

# 14 dan on 18.03.11 at 5:55 pm

Diferenta dintre Romania si Japonia o fac oamenii. Ganditi-va ca in Romania un ziarist cu fata de intelectual chinuit a sustinut atatia ani puterea, fara sa spuna ca face acest lucru pe bani.
Radu Naum isi asuma, cred, mizeria in carte traieste.
TRU isi asuma, oare, mizeria pe care o creeaza?

# 13 putregaiu on 18.03.11 at 4:20 am

foarte buna replica, o sa va citesc mai des

# 12 durden on 17.03.11 at 8:33 pm

da,romanii isi bat joc de tara lor.si basescu si boc tot romani sunt.dar oare de ce va pomenesc eu dvs despre ei?hmm?oare?

# 11 McAnton on 17.03.11 at 6:37 pm

Domnule TRU , din barca pedelista si din banca de parlamentar EURO , Dvs vedeti Romania altfel . Dar barca se va scufunda iar banca va pica si ea . Romania de azi e Romania pe care o descrie Radu Naum nu cea pe care ne-o propuneti Dvs , Boc si Basescu . Si daca , mai vreti comentarii vis a vis de paralela Japan / RO , va mai livram o fraza dintr-un articol din presa de ieri : ” In Japonia e jale , la noi e jalnic ” .

# 10 florin.b on 17.03.11 at 5:28 pm

Cum e dl Traian Ungureanu ,doare ? Doare atunci cind cineva de aici,din tara ,iti zice cum arata realitatea ? Ca e greta ,ca e mizerie si neputinta ,nepasare in tara asta ,ca e tristete ,cum sa fie tristete in tara asta in care ,,Marele cirmaci ” e vese si ride in hohote in fiecare zi ,e o veselie in tara asta…ceva de speriat.Normal ,intre tragedia nipona si ce romaneasca e o diferenta enorma,cind te loveste natura nimeni nu poate face nimic,dar cind te loveste nesimtirea,prostia ,incompetenta si ignoranta,tsunami-ul care a lovit ,Romania distrungerile sint la fel de mari si de dureroase.Stim dl Traian Unguraeanu ca pentru dv ,de citiva ani ,Romania arata bine ,viitorul ii e asigurat ,atita vreme cit e condusa ,normal de cei dragi dv,Romania se vede bine de la Londra ,iar de la Bruxelles ,din banca de Parlamentar European “succesurile ” natiunii sint de netagaduit .Cum adica tara e in dezastru ? Asa ceva nu exista ! E un trucaj ordinar.Rusine Radu Naum ! Cum poti spune ca Romania e la fel de calcinata ca Japonia ? Tara asta arata bine ,doar am iesit din criza ,asa spune guvernul care sprijinit ,trup si suflet pentru ,de dv a obtinut aseara 4 voturi de incredere ,restul parlamentarilor neavid drept de vot ,intr-o tara democratica unor oamnei le se interzice dreptul de a vota,de a avea o parere,pro sau contra.E o dovada de incredere a guvernului in cei care ar trebui ,teoretic sa-l sprijine.Da ,nu are dreptate Radu Naum ,tragediile nu sint comparabile,Japonia a fost crunt lovita ,si e in genunchi acum ,dar intr-un an ,in doi ,se va ridica ,isi va reveni .Tsunami-ul romanesc e mult mai teribil,el nu a fost filmat de CNN ,nu a infiorat o lume intreaga,dar a distruns totul in urma si ,spre dosebire de niponi,noi nu ne vom ridica niciodata ,pt noi Romania nu va fi niciodata ,,Tara Soarelui Rasare ” !

# 9 loto on 17.03.11 at 5:08 pm

in japonia de dupa cutremur si dezastru nuclear, e mai bine decat in romania. e purul adevar.

# 8 vlad on 17.03.11 at 4:34 pm

Am uitat sa scriu in prima postare. O mica observatie ca sa sustina articolul. Treptat si parca fara veste din mai toate grilele de program au fost scoase programele traditionale de stiri CNN si BBC. Eu am fost socat cand am observat, poate si din cauza ca mare parte din informatia pe care o doream o cautam pe internet. Si lucrul cel mai interesant este ca toate cunostintele mele se aflau in aceeasi situatie, puteau sa jure ca au CNN-ul in grila, ba ca se si uita periodic la el….

E adevarat, programele romanesti de stiri gen Antena 3 si Realitatea au avansat puternic in ultimii ani in rating si s-a considerat ca cele straine nu-si mai au rostul, insa prin asta ne condamna la ignoranta (si mai rau, la vulgaritate si manipulare)

# 7 vlad on 17.03.11 at 4:31 pm

Eh da, rareori sunt de acord cu articolele dl TRU dar acum sunt 100%. Comparatiile astea nesfarsite intre noi si orice altceva sunt deja maladive si in ce ne priveste si in modul in care primim restul lumii.

# 6 deco on 17.03.11 at 4:23 pm

Superb. Mi s-a parut ceva “off” cu articolul lui Radu, dar nu stiam ce, acum stiu. Multumesc!

# 5 m68 on 17.03.11 at 3:44 pm

Romania din pacate arata si acum aproape ca si la sfarsitul ultimului razboi mondial.Si asta in conditiile in care in tara a fost liniste.Se poate face vre-o comparatie cu alte tari ? nu!!!!!

# 4 cosmin on 17.03.11 at 3:35 pm

Bravo T.R.U.

Imi place articolul lui Naum dar comparatia mi se pare lipsita de fond.

Nu putem compara o asemenea tragedie cu indiferenta, batjocura sau lipsa de cultura din tara noastra.

Geniala paralela cu fotbalul null din campionatul intern ridicat la ranguri de Champions League in fiecare din emisiunile prea stimabilului Naum.

# 3 yaruk on 17.03.11 at 12:24 pm

diferenta intre noi si japonezi este mai mare decat orice suma aritmetica la care te-ai putea gandi acum sau vreodata domnule tru.

# 2 pastoru on 17.03.11 at 11:38 am

Foarte adevarat,comparatia este fortata,chiar deplasata.Putem sa ne bucuram sau sa suferim cu altii fara sa raportam totul lanoi.Ce articol,ce lectie de viata.

# 1 lol on 16.03.11 at 8:53 pm

Inca o data excelent.

Leave a Comment

Reguli :
1. Tratati persoanele care scriu pe acest blog cu respect, nu folositi un limbaj necivilizat sau cuvinte care sa aduca o vatamare morala celorlalte persoane care posteaza mesaje.
        a. In comentariile dumneavoastra va rugam sa va referiti doar la articolul/editorialul in cauza si sa nu atacati autorul.
        b. Nu folositi un limbaj explicit sexual, vulgar sau care sa jigneasca.
        c. Fara comentarii discriminatorii cu tenta xenofoba, antisemita sau rasista.
2. Nu publicati sau solicitati in comentariile dumneavostra adrese de web, produse sau servicii.
3. Nu transformati acest blog intr-un "chat".
4. Pentru protectia dumneavostra nu folositi in comentarii informatii personale, adrese de email, numere de telefon sau URL.
5. In comentarii nu puteti folosi decit urmatoarele coduri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>
6. Daca aveti vreo plangere in ceea ce priveste administrarea acestui blog puteti trimite un mesaj la adresa de mail: contact@gsp.ro.
7. Comentariile care intra in contradictie cu regulile de mai sus vor fi sterse fara a se afisa vreun motiv.
8. Daca veti continua sa sfidati aceste reguli nu veti mai putea sa postati mesaje.

Comentand pe acest blog, sunteti de acord cu regulile precizate, le intelegeti si va dati acordul ca le veti respecta. Va multumim.