Totul e mult mai amănunţit

Formula “investiţia în public” pare o inepţie, deşi numai ea explică totul, şi succesele, şi dezastrul

Bolile au congrese. Somitatea care a deschis congresul mondial al unei boli foarte rele a spus: Dragii mei, nimic nou, faţă de la ultima noastră întâlnire de acum patru ani, dar totul e mult mai amănunţit. În pauza mică de iarnă, am amănunţit  vechiul. Am mărunţit amănunţirea din turul campionatului, iar naţionala, pauza mare din ultimii ani. Noutăţile iernii sînt iubitele lui Dodel, declaraţiile emfatice ale jucătorilor eşuaţi în străinătăţi, frustrările lui Răzvan Lucescu, emanaţiile tactice ale lui Lăcătuş şi Mititeliada.

E şi ăsta un talent, să amănunţeşti nimicul, căderea, prostia.

Toate comentariile presei noastre la meciurile săptămînii din Liga Campionilor şi din Europa League au ceva în comun: ratează esenţialul. Sînt foarte asemănătoare cu ale confraţilor de pe continent, numai că la ei, la cronicarii europeni ai partidelor, acest esenţial contează ca normal. E vorba de tribunele pline cu zeci de mii de spectatori, n-are importanţă cine cu cine şi unde joacă, cum e vremea şi nici cum merge criza. Marea diferenţă între sportul românesc şi acela de dincolo de graniţe e la public.

Dezastrul nu priveşte performanţele, ci publicul. Cea mai completă definiţie a căderii nu o avem la numărul de medalii şi titluri, ci la continua diminuare a numărului de spectatori la toate competiţiile. Formula “investiţia în public” pare o inepţie, o aiureală gazetărească, un subiect pentru alte vremuri, deşi numai ea explică şi succesele, şi dezastrul. Nu numai că patronii cluburilor n-au făcut nimic pentru a construi şi a înmulţi publicul, dar au stimulat şi instituţionalizat un tip de discriminare în favoarea unui nucleu agresiv, primitiv, ruinător pe termen lung. O cercetare sociologică a publicului rezidual, a celor cîteva ultime sute ori mii de spectatori ai meciurilor din campionatul nostru ar fi atît de doveditoare pentru ce ştiu, ce pricep din civilizaţie, ce vor şi ce pot patronii Ligii şi ai Federaţiei, încît ne-ar obliga la o concluzie sinistră, aceea că fotbalul la noi e una din consecinţele şi totodată din cauzele răului general.

6 comments ↓

# 6 rafa on 28.02.11 at 10:17 am

e ciudat faptul ca totusi un spectacol asa sarac ca cel al ligii intai se vinde cu asa de multi bani !

# 5 mos tagartza on 22.02.11 at 2:49 pm

deci vad ca toata lumea e suparata pe ideile din acest articol .

ok .

atunci schimbati-l pe gigi :))))
sau pe copos :)))

sau pe cine vreti voi si nu va place ….

puteti ???

# 4 Cata on 19.02.11 at 7:11 pm

serios? CEA MAI COMPLETA ?

# 3 diss on 19.02.11 at 4:37 pm

D-le Tudor !
Asa cum v-am mai spus ,cand vorbiti/comentati/scrieti despre orice altceva decat despre sport sunteti de admirat si chiar va ascultam/comentam cu placere.
Cum o dati pe sport cum,no ofense, bateti campii!
E alegerea dvs. noi nu putem decat sa o respectam si sa ocolim cu mare grija articolele in care incercati sa scrieti despre sport!
Si apropo, nu mai luati apararea militienilor din Romanica, nu cred ca v-ar conveni sa luati cateva bastoane peste ochi inainte sa va intrebe un gradat,cum va cheama!

# 2 boris on 19.02.11 at 3:17 pm

observatii mai juste decat ale mult admiratului si raposatului adrian paunescu… prietenii stiu de ce. daca tot le-ati gandit si publicat, n-ar fi rau sa le comunicati si patronilor care isi inchipuie ca, prin punerea lor in nesimtita circulatie, ar creste valoarea fotbalului romanesc. care, iata, a ajus cam pe marginea gropii…

# 1 dorin on 19.02.11 at 12:50 pm

Maestre, aici vorbesti de fotbal, cred… si sper :)

Leave a Comment

Reguli :
1. Tratati persoanele care scriu pe acest blog cu respect, nu folositi un limbaj necivilizat sau cuvinte care sa aduca o vatamare morala celorlalte persoane care posteaza mesaje.
        a. In comentariile dumneavoastra va rugam sa va referiti doar la articolul/editorialul in cauza si sa nu atacati autorul.
        b. Nu folositi un limbaj explicit sexual, vulgar sau care sa jigneasca.
        c. Fara comentarii discriminatorii cu tenta xenofoba, antisemita sau rasista.
2. Nu publicati sau solicitati in comentariile dumneavostra adrese de web, produse sau servicii.
3. Nu transformati acest blog intr-un "chat".
4. Pentru protectia dumneavostra nu folositi in comentarii informatii personale, adrese de email, numere de telefon sau URL.
5. In comentarii nu puteti folosi decit urmatoarele coduri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>
6. Daca aveti vreo plangere in ceea ce priveste administrarea acestui blog puteti trimite un mesaj la adresa de mail: contact@gsp.ro.
7. Comentariile care intra in contradictie cu regulile de mai sus vor fi sterse fara a se afisa vreun motiv.
8. Daca veti continua sa sfidati aceste reguli nu veti mai putea sa postati mesaje.

Comentand pe acest blog, sunteti de acord cu regulile precizate, le intelegeti si va dati acordul ca le veti respecta. Va multumim.