“Profesionişti” într-un campionat de amatori

Sînt profesionişti numai cei care trăiesc toată viaţa bine din meseriile fotbalului

În toate interviurile cu fotbaliştii care se transferă ori sînt - ca şi servitorul lui Don Juan - în penibila şi continua căutare a unui patron mai bun, intervievaţii fac mare caz de condiţia lor de profesionişti. Deşi profesionişti sînt şi asfaltatorii, şi frizerii, şi instalatorii, fotbaliştii îşi zic toţi profesionişti cu aerul că aparţin unei elite. Or fi ei ce-or fi ceilalţi români, dar ei, rataţii fotbalului cu tribune goale, sînt profesionişti!  Transferabilii nu sînt nişte analfabeţi cu gîndul numai la bani, maşini, baruri şi femei, ci seniori ai gazonului, aleşii show bizz-ului, lorzii, prinţii, regii, briliantele şi diamantele televiziunilor. Ce mai încolo- încoace, egalii profesioniştilor de la FC Barcelona şi Chelsea. Doar că ăia de la Barcelona şi Chelsea au fost mai norocoşi!

Cuvîntul profesionist a intrat în uz imediat după 1990 şi a fost folosit excesiv, adesea şi abuziv, ca şi cum sportul nostru voia să se cureţe rapid de minciuna comunistă a amatorismului. Publicul de vîrsta a trei al publicaţiilor şi al spectacolului sportiv ştie că, înainte de 1990, cuvîntul profesionist se referea numai la sportul occidental şi conţinea o doză de invidie dublată de dispreţ. Adică, uite că noi, amatorii din socialism, care primim numai diplome, nu bani, ca ăia din capitalism, sîntem mai buni ca ei! Tinerii gazetari sportivi ar deveni cu adevărat ziarişti profesionişti dacă ar cunoaşte la amănunt istoria adevărată a “succeselor sportului amator” de la noi. Toţi marii noştri performeri, dar absolut toţi au trăit şi mai trăiesc doar din sport, nu din diplomele universitare false şi din  meseriile, în fals şi ele, cu care participau la competiţiile de amatori.

Nadia Comăneci era olimpică amatoare! Minciuna era maximă. Performerii noştri cîştigau titluri şi medalii europene, mondiale şi olimpice, dar imensa majoritate nu avea nici o meserie. După ce o sfîrşeau cu performanţa, trăiau bine din solde mincinoase, ca ofiţeri vopsiţi la Steaua şi Dinamo, ori modest şi chiar prost, adesea la marginea societăţii, ca oameni ai nici unei meserii şi ai unui zaţ de glorie veche. Amatorismul comunist a nenorocit mii de tineri, la fel cum îi nenoroceşte şi “profesionismul” de trei parale de azi.

Cine va scrie biografia reală a celor mai mulţi dintre celebrii de odinioară ai sportului “amator”  va scrie o dramă cu eticheta unui produs de lux.

3 comments ↓

# 3 malex on 13.02.11 at 7:50 pm

Va salut din nou cu mult respect. Aici s-ar fi incheiat ce aveam de spus, daca nu ar fi existat si
‘diss’.
Diss, te rog nu te simtii jignit, si te respect ca cititor de ‘geambasi’, dar nici nu pot accepta ca cititor de editoriale ‘bune’, foarte bune. Sti Diss, cind un editorial este foarte bun, NU MAI AI CE COMENTA, de ce ?, simplu, cel ce la scris a spus aproape tot. Eu mi-as face probleme tocmai cind am comentarii multe. Vrei sa progresezi ? Citestel pe domnul Tudor, DOAR CITESTEL.
Va veni si vrema cind vei si intelege. Vom avea rabdare cu tine, si cu cei ca tine.
Esti suparat ? Citeste-l pe geambasu si-ti promit ca-ti vei reveni, dar nu vei progresa. Te salut.

# 2 diss on 13.02.11 at 3:55 am

D-le Tudor!
Sincer eu va admir ca si scriitor,analist politic,formator de opinie,dar….exista intotdeuna un “dar” nu-i asa?
Vroiam sa va spun ca de cate ori treceti si in taramul sportului deveniti si dvs., subit, un fel de “profesionist” la fel ca cei pe care ii criticati .Mai sleau spus- no ofense!- articolele dvs. nu mai au nici pe departe “sarea si piperul” celor pe care le publicati in alte domenii de activitate!
Nu imi permit eu sa va dau sfaturi,stiu ca aceste articole sunt platite, dar numarul comentariilor aparute de obicei la articolele dvs. pe tema sportiva , ( de exemplu la acest articol eu am gasit UNUL , UN SINGUR COMENTARIU, dupa trei zile de la aparitia articolului!) nu va dau de gandit? Nu ar fi mai bine sa ramaneti un profesionist adevarat,asa cum a-ti dovedit ca puteti fi, in domeniile in care chiar aveti ceva de spus?
Sanatate maxima!

# 1 california on 12.02.11 at 10:06 am

maestre, si in campionatele de profesionisti, cine nu are cap, sfirseste prost; societatile, oricare ar fi ele, sunt devoratoare de vedete si idoli, iar daca nu esti in stare sa-ti porti singur de grija, nu te salveaza nici comunismul si nici capitalismul; ba primul parca tot mai intindea o ciosvirta fostelor glorii.

Leave a Comment

Reguli :
1. Tratati persoanele care scriu pe acest blog cu respect, nu folositi un limbaj necivilizat sau cuvinte care sa aduca o vatamare morala celorlalte persoane care posteaza mesaje.
        a. In comentariile dumneavoastra va rugam sa va referiti doar la articolul/editorialul in cauza si sa nu atacati autorul.
        b. Nu folositi un limbaj explicit sexual, vulgar sau care sa jigneasca.
        c. Fara comentarii discriminatorii cu tenta xenofoba, antisemita sau rasista.
2. Nu publicati sau solicitati in comentariile dumneavostra adrese de web, produse sau servicii.
3. Nu transformati acest blog intr-un "chat".
4. Pentru protectia dumneavostra nu folositi in comentarii informatii personale, adrese de email, numere de telefon sau URL.
5. In comentarii nu puteti folosi decit urmatoarele coduri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>
6. Daca aveti vreo plangere in ceea ce priveste administrarea acestui blog puteti trimite un mesaj la adresa de mail: contact@gsp.ro.
7. Comentariile care intra in contradictie cu regulile de mai sus vor fi sterse fara a se afisa vreun motiv.
8. Daca veti continua sa sfidati aceste reguli nu veti mai putea sa postati mesaje.

Comentand pe acest blog, sunteti de acord cu regulile precizate, le intelegeti si va dati acordul ca le veti respecta. Va multumim.