Liberi să ce?

Corectitudinea politică oferă tot mai puţine grade de libertate comentatorilorŢineţi-vă gura! Nimic nu e mai safe pentru cariera unui comentator occidental de sport decît abolirea dreptului la opinie. Nu în public şi nu în timpul comentariului live. Acolo, există norme şi etichetă: a nu se înjura şi, mai nou, a nu se face caz de culoarea pielii, sexul sau înclinaţia sexuală a fotbalistului/ei. Sau a se face caz doar pentru a cimenta noile stereotipuri corecte. Şi, peste toate, sfînta interdictţie a umorului: a nu se glumi, căci nu se ştie în rasa sau sexul cui poate să explodeze poanta. Asta în public şi în direct. Adevărata problemă e alta: abolirea dreptului la opinie. Oriunde. În public, în viaţa privată, la televizor, sub plapumă, în pădure, în vacanţă sau în submarin. Oriunde şi oricînd cineva poate înregistra sau un microfon poate fi uitat deschis. Apoi, altcineva face un denunţ progresist şi trimite înregistrarea la ziar. A doua zi, presa se aprinde şi constată că, de pildă, doi comentatori de la Sky sînt sexişti. Comentatorii sînt daţi afară. Democraţie. Şi dacă tot e democraţie, nimeni nu mai are timp să observe că înregistrările au captat convorbiri private.

După încheierea transmisiei, dnii. Keys şi Gray şi-au permis, fără să ştie că un microfon e deschis, să nu fie convinşi de prestaţia unei tuşiere delegată la Wolves-Liverpool. Şi să nu o placă pe dna. vicepreşedinte a onor clubului West Ham. Şi, în genere, să nu prea înţeleagă ce caută dnele arbitru în Premier League.

Indiscutabil, proaspeţii concediaţi nu sînt foarte favorabili promovării femeii. Asta nu e frumos. Dar dnii Keys şi Gray au un punct de vedere şi orice punct de vedere merită discutat.

Sînt doamnele capabile de arbitraj printre masculi duri şi musculoşi? Evident, da. De ce trebuie, însă, impusă apariţia dnelor la meciuri masculine? E fotbalul feminin în mare ascensiune? A apărut un curent de presiune populară printre bărbați şi/sau femei/bărbaţi? Nu. Atunci, simplul conformism ideologic n-ar trebui să fie de ajuns.

Fotbalul nu se va resimţi în urma graţioaselor erori ale dnelor arbitru mai mult decît atunci cînd e pus la încercare de inepţia dnilor arbitri. Dar curajul şi libertatea din jurul fotbalului s-au strîmtat şi se vor strîmta şi mai mult. Doi oameni ar trebui să poată vorbi ce vor şi cît vor după ce şi-au încheiat orele de serviciu. Altfel, urmează cenzura şi autocenzura.

1 comment so far ↓

# 1 Ovidiu on 27.01.11 at 11:02 am

True that.

Leave a Comment

Reguli :
1. Tratati persoanele care scriu pe acest blog cu respect, nu folositi un limbaj necivilizat sau cuvinte care sa aduca o vatamare morala celorlalte persoane care posteaza mesaje.
        a. In comentariile dumneavoastra va rugam sa va referiti doar la articolul/editorialul in cauza si sa nu atacati autorul.
        b. Nu folositi un limbaj explicit sexual, vulgar sau care sa jigneasca.
        c. Fara comentarii discriminatorii cu tenta xenofoba, antisemita sau rasista.
2. Nu publicati sau solicitati in comentariile dumneavostra adrese de web, produse sau servicii.
3. Nu transformati acest blog intr-un "chat".
4. Pentru protectia dumneavostra nu folositi in comentarii informatii personale, adrese de email, numere de telefon sau URL.
5. In comentarii nu puteti folosi decit urmatoarele coduri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>
6. Daca aveti vreo plangere in ceea ce priveste administrarea acestui blog puteti trimite un mesaj la adresa de mail: contact@gsp.ro.
7. Comentariile care intra in contradictie cu regulile de mai sus vor fi sterse fara a se afisa vreun motiv.
8. Daca veti continua sa sfidati aceste reguli nu veti mai putea sa postati mesaje.

Comentand pe acest blog, sunteti de acord cu regulile precizate, le intelegeti si va dati acordul ca le veti respecta. Va multumim.