Războiul dinainte pierdut

Cîţi sportivi nu înving natura cu stimulenţi, ca să sfîrşească dramatic?

Nu îmi plăceau surorile Williams atunci cînd cîştigau aproape tot şi jucau finale de Grand Slam. Nu păreau să fie din tenis, ci din alt sport. Mai bine zis dintr-o excepţie a umanului. Nu îmi dădea pace o întrebare. Ce fel de competiţie mai e şi aia, în care se ştie nu numai cine va cîştiga viitorul turneu, ci şi cine le va cîştiga pe toate, cît timp vor juca tenis surori ciocolatii? Teama mea s-a dovedit totuşi neîntemeiată, pentru că supremaţia Serenei şi a lui Venus nu a durat, jucătoare mai tehnice şi mai puţin dotate fizic detronîndu-le. Problema rămîne însă. Pentru ieşirile din dimensiunile naturii, fie ele şi de admirat, ar trebui să existe competiţii paralele. Nu-i bine să te pui la ambiţie cu natura. Cînd eram copil, învăţam la şcoală că tot ce era bun pentru om se întîmpla numai în Uniunea Sovietică, şi că omul sovietic învingea în fiecare zi natura construind baraje şi secînd mări. Omul sovietic, şi nu numai el, cîştiga de fapt nişte bătălii de care omenirea avea să se convingă curînd că nu avea nevoie de ele.

Am stîrnit natura, iar acum nu mai avem soluţii s-o reparăm.

Îmi pusesem multe nădejdi, ca şi alţi iubitori ai tenisului, într-o junioară, ale cărei evoluţii, ca şi ale lui Ilie Năstase cîndva, aveau primatul talentului. Talentul care învinge contextul, nu natura. N-avem noi terenuri, n-avem bază de mase, n-avem nimic din ce au marile forţe ale tenisului, dar scoatem din cînd în cînd capul în lume datorită capriciilor naturii. Talentul e un astfel de capriciu, care nu ţine cont de statistici. Fata asta, cu sînii ei mari, îi imprima mingii o bălăngăneală contra fizicii tenisului şi adversarele nu mai găseau replică. În urmă cu cîteva decenii, Ovidiu Ioaniţoaia îmi relata cazul unui jucător de baseball yankeu, care avea un umăr beteag din naştere şi care, tot aşa, înnebunea lumea şi fizica mişcării trimiţînd mingea în zig-zag. Un minus, în alcătuirea trupului nostru, poate fi, mai mult decît un plus, un noroc. Fata noastră însă s-a pus pe învins natura. Şi-a făcut o operaţie estetică şi şi-a modificat centrul de greutate. O modificare atrage întotdeauna altele şi nu neapărat în bine. Cîţi sportivi nu înving cîţiva ani natura cu stimulenţI chimici, ca să sfîrşească urît, contra naturii? Ieri, fata cu sînii mari era o speranţă, iar azi e o jucătoare în plin progres. De ieri pînă azi au şi trecut cîţiva ani. Mă gîndesc cu reţinere la viitor, fiindcă orice atentat asupra naturii se plăteşte. Dincolo de numărul de meciuri cîştigate.

3 comments ↓

# 3 lol on 23.01.11 at 1:06 pm

Domnule TO, toate marile inventii ale umanitatii au pornit de la ideea ca natura nu ne e de ajuns. Progresul insusi este “contra naturii”. E trista “condamnarea” unei sportive talentate, care nu-si putea implini potentialul fara o operatie ce i-ar fi incetinit progresul. Ganditi-va la propriile cuvinte, seara, inainte sa inghititi o pastila contra insomniei sau ziua, inainte sa va prezentati la medic pentru vaccinul contra gripei. Nu sunt, si ele, tot “contra naturii?
PS: Messi nu a actionat contra naturii atunci cand a facut tratamentul cu hormoni impotriva nanismului?

# 2 Gyerko Szabolcs- Laszlo on 22.01.11 at 5:18 pm

Surorile Williams au fost detronate de alte jucatoare mai tehnice ? Inafara de Justine Henin nu prea cred ca este asa. Si sa nu uitam ca ele tot revin si castiga cate un turneu major, asa ca nu au fost niciodata vreme mai indelungata in umbra. Si mie imi place jocul tehnic si jucatorii tehnici, si surorile, eu zic, ca poseda o tehnica remarcabila, inafara de forta.

# 1 Marius on 22.01.11 at 2:36 pm

donule…dumneata sunteti praf…scuzati’mi exprersia…sunteti depasit de vremurile actuale….aveti niste reportaje prea slabe si nereusite…drept dovada ca eu am 1 comentariu postat…lasati’ne domnule ca n’avety stofa pt a scrie

Leave a Comment

Reguli :
1. Tratati persoanele care scriu pe acest blog cu respect, nu folositi un limbaj necivilizat sau cuvinte care sa aduca o vatamare morala celorlalte persoane care posteaza mesaje.
        a. In comentariile dumneavoastra va rugam sa va referiti doar la articolul/editorialul in cauza si sa nu atacati autorul.
        b. Nu folositi un limbaj explicit sexual, vulgar sau care sa jigneasca.
        c. Fara comentarii discriminatorii cu tenta xenofoba, antisemita sau rasista.
2. Nu publicati sau solicitati in comentariile dumneavostra adrese de web, produse sau servicii.
3. Nu transformati acest blog intr-un "chat".
4. Pentru protectia dumneavostra nu folositi in comentarii informatii personale, adrese de email, numere de telefon sau URL.
5. In comentarii nu puteti folosi decit urmatoarele coduri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>
6. Daca aveti vreo plangere in ceea ce priveste administrarea acestui blog puteti trimite un mesaj la adresa de mail: contact@gsp.ro.
7. Comentariile care intra in contradictie cu regulile de mai sus vor fi sterse fara a se afisa vreun motiv.
8. Daca veti continua sa sfidati aceste reguli nu veti mai putea sa postati mesaje.

Comentand pe acest blog, sunteti de acord cu regulile precizate, le intelegeti si va dati acordul ca le veti respecta. Va multumim.