Un antrenor de care am nevoie

La cine mă gîndesc cînd vreau să scap de teroriştii noştri orali

Ca să nu mă concentrez - hotărît nu merită - în dialogurile “spumoase”, cum le-a numit Gazeta noastră, dintre Piţi şi Gigi, dintre Piţi şi Mititelu, îmi caut sprijin în afară şi-mi întorc privirea spre un om care mă fascinează de aproape 20 de ani: se numeşte Gerard Houllier, antrenorul lui Aston Villa, cu care se îndreaptă spre retrogradare; nu-l scap din ochi, îl văd bine înfofolit, prea puţin volubil pe bancă, sînt mereu îngrijorat, căci îl ştiu bolnav de inimă. Ce mai caută acolo…? Încă un infarct? Nu se poate despărţi de limba engleză?, căci asta fusese înainte de fotbal, profesor de engleză în Franţa. E, cum se zice, un intelectual sadea, îi plac cinema-ul, Dali, diferenţele între oameni, femeile frumoase, nu suportă terorişii orali (formidabilă expresie!), vulgaritatea, oamenii blindaţi în certitudini - ce mai, voiam să-i iau un interviu pentru Dilema, nu a ţinut. E omul care mi-a dat, în 1993, definiţia ghinionului, aproximativă, desigur, cum altfel?

Pierduse cu Franţa, ca antrenor principal, o calificare la Mondialul din ‘94, pentru care avea deja în buzunar biletul de avion; mai avea două meciuri uşoare la Paris, cu Israelul - pierdut în ultimele minute, cu Bulgaria, în ultimele secunde. L’Equipe a titrat cel mai mînios cuvînt: “Incalificabil!”. Franţa era mută. Cînd va deschide gura să articuleze cîteva vorbe, Houllier nu-şi va blestema jucătorii - celebra “Generaţie Houllier” - nu va vorbi de ghinion, ci “de o înlănţuire abracadabrantă, tragică a detaliilor”. E prea abstract, e luat din scurt: “Gerard, de ce nu spui că a fost o tîmpenie?”. Nu va renunţa la eleganţa sa: “S-o numim o îngrozitoare absenţă de luciditate”. La o săptămînă după nenorocire, convoacă o conferinţă de presă în care începe aşa: “Obiectivul nu a fost atins, e deci normal să plec”. De ce nu a făcut-o imediat, în seara dezastrului? “Nu am vrut să mă hotărăsc sub presiunea emoţiei”.

S-a îmbolnăvit, a trecut prin spitale, e la vîrsta cînd inima se numeşte cord, s-a întors la fotbal, a debarcat în Anglia şi acum se chinuie să smulgă un punct la Birmingham, să nu cadă în clasament lîngă West Ham-ul de pe ultimul loc. Mă uit la el şi mă stăpînesc să nu cad în melodramă sub presiunea emoţiei; poate că are un salariu bun, poate că scapă de retrogradare, poate că îi place viaţa asta a lui de două meciuri pe săptămînă, şi de Crăciun, şi de Anul Nou… Poate că scapă de tot ce-i abracadabrant în meseria asta de antrenor, plină de detalii. Eu, unul, nu numai că-l înţeleg, dar am nevoie de el ca să mă apăr de toţi teroriştii noştri orali. Mai cunoaşteţi în lume un patron de fotbalişti care să vrea să vorbească de două ori pe zi la televiziune? E o glumă? Spumoasă?

10 comments ↓

# 10 mancunian on 23.01.11 at 3:59 pm

mi-ati trezit interesul pentru acest Houllier, domnule Cosasu. frumos articol, sanatate va doresc!

# 9 victor L on 22.01.11 at 8:27 pm

Sanatate, domnule Cosasu.
Frumos scris. Mi-a placut si sintagma “teroristii orali”.
Noi nu avem.

# 8 bvla2000 on 22.01.11 at 2:24 pm

O da. Dumneavoastra l-ati apropiat pe Monsieur Houllier de sufletul meu cu acel articol din toamna tarzie a lui 1993. De atunci, de cate ori l-am vazut pe banca suferintelor, mi-am amintit de fiecare data ce a patimit omul acesta in minutul 90 al meciului Franta - Bulgaria. Ma mir ca n-a facut infarct atunci. Moment comparabil cu ce a trait profesorul de matematica Hitzfeld in 1999 la Barcelona.

Cu respect
bvla2000

PS1. Geniala formularea “teroristi orali”. Are conotatii la care sigur nu v-ati gandit.
PS2. La ce varsta incepe inima sa se numeasca cord?

# 7 respect on 21.01.11 at 1:01 pm

genial:”e la vîrsta cînd inima se numeşte cord”

# 6 bhuttu on 21.01.11 at 12:11 pm

Eh, acuma cu Darrent Bent, s-ar putea sa-si mai regleze putin pulsul.

# 5 cristi iasi on 21.01.11 at 11:56 am

Aveti eternul meu respect maestre!
Cel mai bun rezuma a ceea ce se intampla in liga 1 a facuto domnul de mai sus “diss”..va felicit!

# 4 cantona on 21.01.11 at 10:06 am

Maestre, sanatate si salutari! Si multumiri pt. dialogul spumos despre corner cu dl. Plesu de la aniversarea Dilema, ma bucur ca am fost in sala si am reusit sa pun acea intrebare! Cat despre Manchester-ul nostru, cand credeti ca va pierde primul meci vor aparea americanii la tv sa-l faca de ras pe Ferguson?!

# 3 diss on 21.01.11 at 4:22 am

Maestre Cosasu!
Bine faceti ca nu va pierdeti timpul cu “dialogurile” dintre “greii” fotbalului romanesc!
Pentru ca va stiu un om inteligent haideti sa facem un exercitiu aparent fara nicio logica.Deci:
Mitica+Sandel+Romel+Tata Jean+Clanul Becali+ Borcea, cu xerox cu tot,+Radulescu Mircea( daca sti sa scri si sa citesti si mai ales esti “bazat” nu ai cum sa nu iei licenta Pro!)+Lotul “Penescu” ( of,Doamne ,daca ar putea fluierele arbitrilor sa vorbeasca!)+”Managerii” ( Dinu-Vama,,MM-cu cutia de carton cu tot, Lupescu,Prunea,…….)+ “Investitorii”( Copos, Iancu, Porumboiu, Gigi, Mititelu…+Razvanel, cu taticutul Mircea cu tot + Presa de profil sportiv(cea mai mare parte a ei)= INCOMPETENTA=LOCUL 56 !
Maestre, a fost dificil?
PS.Ii rog sa ma scuze pe toti pe care i-am uitat pentru “contributia” lor la asemenea “performanta”!

# 2 gicu on 21.01.11 at 4:14 am

Sanatate, maestre!

# 1 lol on 20.01.11 at 5:30 pm

Sanatate, maestre!

Leave a Comment

Reguli :
1. Tratati persoanele care scriu pe acest blog cu respect, nu folositi un limbaj necivilizat sau cuvinte care sa aduca o vatamare morala celorlalte persoane care posteaza mesaje.
        a. In comentariile dumneavoastra va rugam sa va referiti doar la articolul/editorialul in cauza si sa nu atacati autorul.
        b. Nu folositi un limbaj explicit sexual, vulgar sau care sa jigneasca.
        c. Fara comentarii discriminatorii cu tenta xenofoba, antisemita sau rasista.
2. Nu publicati sau solicitati in comentariile dumneavostra adrese de web, produse sau servicii.
3. Nu transformati acest blog intr-un "chat".
4. Pentru protectia dumneavostra nu folositi in comentarii informatii personale, adrese de email, numere de telefon sau URL.
5. In comentarii nu puteti folosi decit urmatoarele coduri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>
6. Daca aveti vreo plangere in ceea ce priveste administrarea acestui blog puteti trimite un mesaj la adresa de mail: contact@gsp.ro.
7. Comentariile care intra in contradictie cu regulile de mai sus vor fi sterse fara a se afisa vreun motiv.
8. Daca veti continua sa sfidati aceste reguli nu veti mai putea sa postati mesaje.

Comentand pe acest blog, sunteti de acord cu regulile precizate, le intelegeti si va dati acordul ca le veti respecta. Va multumim.