Să n-o facem şi mai lată!

Pentru prima oară ne “sărbătorim” pe locul 56. Tăcere?

Îmi permit azi - în cadrul măsurilor de austeritate guvernamentală - să nu mă înscriu în manifestările ca de obicei entuziaste ale sfîrşitului de an, să nu înot în valurile de firitiseli şi amnezii fireşti ale Sărbătorilor, şi să mă rezum doar la a-i strînge mîna domnului Emil Mierlă, caricaturistul sarcastic de fiecare zi al Gazetei noastre. N-o fac nici din răutate, nici din mizantropie, nici din alergia la toasturile conformiste şi deplasate: domnul Emil Mierlă a fost singurul dintre redactorii Gazetei care, în ancheta pentru cel mai bun fotbalist român, a avut curajul să nu desemneze pe nimeni pentru primul loc; a tras o linie şi, prin asta, o concluzie; e ceea ce mi-a trecut şi mie prin minte s-o fac, dar nu am avut curajul; mi s-a părut prea ostentativ, deşi acesta este adevărul: în 2010, nici un fotbalist român - din ţară sau de afară - nu s-a impus la nivelul de “Cel mai bun” decît, desigur, cu o bunăvoinţă nu o dată melodramatică. Tot domnul Emil Mierlă a fost singurul dintre noi care, la antreori, l-a aşezat pe Mircea Lucescu atît de sus încît nu a numit pe nimeni pe locurile 2 şi 3, asta pentru a-i marca excelenţa şi ca să facă vizibilă diferenţa de clasă. Chiar dacă e o opinie prea severă, ea are calitatea că nu e “călduţă”, ca atîtea altele.

Sub presiunea exemplului Mierlă - produc şi caricaturiştii presiune! - mă văd obligat să remarc că în toate festivităţile, galele şi petrecerile acestui sfîrşit de an, nimeni nu a făcut vorbire (nefericită expresie) despre locul 56 pe care îl ocupă fotbalul românesc în clasamentul mondial. Este prima oară, primul an cînd sîntem pe acest loc scandalos. Nu numai această clasare e inadmisibilă, dar şi tăcerea din jurul acestei “performanţe”, cît şi buna dispoziţie cu care s-a mîncat şi s-a băut sînt stupefiante. N-a vrut nimeni să întineze Sărbătorile de iarnă? S-a jucat la alibiul bronzului handbalistic? Dar o cuviincioasă ruşine, o anume decenţă, o discretă reţinere nu ar fi fost de rigoare? De unde rigoare în veselie? Nu mai spun de necesitatea unui comunicat cu scuze al neclintiţilor preşedinţi, dar măcar un “Domnilor, să fim serioşi!” al clasicului înţelept de la LPF tot ar fi sunat bine printre atîţia zurgălăi.

Personal, cer iertare dacă am stricat cîteva chefuri (aiurea, nu-i cunoaşteţi…) în ajun de Crăciun, urînd totuşi să n-o facem şi mai lată, mai jos de locul 56.

10 comments ↓

# 10 Jijhi B. Kali on 24.12.10 at 11:46 am

Firitiselile n-au fost niciodata benefice romanilor. Cu atit mai putin fotbalistilor. Chivu e un baiat bun, serios, muncitor dar cam atit. Ramine in continuare la Juve numai datorita fratilor B. N-avem pe nimeni pt. primul loc, f. adevarat. Poate la anul.
La multi ani!

# 9 mierla on 24.12.10 at 11:45 am

A ajuns Mierla formator de opinii si Cosasu apleaca urechea. Vorba “comentatorilor” de mai sus: La Multi Ani si lasati-o mai moale cu munca, Maestre!

# 8 bvla2000 on 24.12.10 at 9:49 am

Stimate maestre,
Avem dupa parerea mea un “Cel mai bun”. Un baiat care a castigat anul acesta Liga Campionilor. Un baiat care, alaturi de un argentinian chel, a domesticit herghelia de armasari cu sange pur catalan. Nimeni n-a mai reusit asa ceva in 2010.

La multi ani, sanatate si tot binele din lume

Al dumneavoastra bvla 2000

# 7 Dorin STANICEL on 24.12.10 at 8:58 am

Extrem de pertinent prin realitatea acid prezentata ! Va doresc sa fiti sanatos si sa ne bucurati mereu !
Sarbatori Linistite, incarcate de Dragoste si Vise !!!!!!!

# 6 kELOO on 24.12.10 at 8:41 am

Sanatate, Maestre! Sarbatori Fericite!

Ca de obicei, trageti cuvertura de pe pat!

# 5 olteanu on 24.12.10 at 7:32 am

Maestre ati pus punctul pe j ca intotdeauna . Pe i se pune de multi dar pe j sunt putini care-l pun . Sa fiti sanatos !

# 4 alin on 24.12.10 at 7:23 am

sa inteleg ca e ultimul articol de anul asta ? daca da , atunci “la multi ani”…:)

# 3 gicu on 24.12.10 at 5:57 am

Sanatate, maestre!

# 2 Gyerko Szabolcs- Laszlo on 24.12.10 at 12:22 am

…..Macar e loc de mai bine :) …..( stiu ca nu e de glumit). Asa la sfarsit de an trebuie sa fim optimisti si sa avem sperante ca va fi mai bine. Capul sus si inainte…..

# 1 lol on 23.12.10 at 7:58 pm

Sanatate, maestre!

Leave a Comment

Reguli :
1. Tratati persoanele care scriu pe acest blog cu respect, nu folositi un limbaj necivilizat sau cuvinte care sa aduca o vatamare morala celorlalte persoane care posteaza mesaje.
        a. In comentariile dumneavoastra va rugam sa va referiti doar la articolul/editorialul in cauza si sa nu atacati autorul.
        b. Nu folositi un limbaj explicit sexual, vulgar sau care sa jigneasca.
        c. Fara comentarii discriminatorii cu tenta xenofoba, antisemita sau rasista.
2. Nu publicati sau solicitati in comentariile dumneavostra adrese de web, produse sau servicii.
3. Nu transformati acest blog intr-un "chat".
4. Pentru protectia dumneavostra nu folositi in comentarii informatii personale, adrese de email, numere de telefon sau URL.
5. In comentarii nu puteti folosi decit urmatoarele coduri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>
6. Daca aveti vreo plangere in ceea ce priveste administrarea acestui blog puteti trimite un mesaj la adresa de mail: contact@gsp.ro.
7. Comentariile care intra in contradictie cu regulile de mai sus vor fi sterse fara a se afisa vreun motiv.
8. Daca veti continua sa sfidati aceste reguli nu veti mai putea sa postati mesaje.

Comentand pe acest blog, sunteti de acord cu regulile precizate, le intelegeti si va dati acordul ca le veti respecta. Va multumim.