Ultimul Ferguson

Scoţianul inoxidabil este dovada că anumite lucruri nu se schimbă în fotbal

Sir Alex Ferguson e de o săptămînă suveranul cu cea mai lungă domnie în fotbalul britanic. 24 de ani. Solidă ca o epocă istorică autoritară, dar luminată, domnia şi dominaţia exercitate de Sir Alex are toate şansele să fie greşit înţeleasă la capătul ei dinspre noi. Am spus domnia lui Sir Alex, nu şefia lui Ferguson. Diferenţa vine din singurătatea omului care trage după el prestigiul încoronat al dionastului. Sir Alex Ferguson e antrenorul suprem într-o lume care n-a dus lipsă de figure sacre. Bill Shankley - 15 ani la Liverpool, Don Revie - 13 ani la Leeds, Matt Busby - 24 de ani la Manchester United şi Sir Bobby Robson -13 ani la Ipswich au făcut cariere şi au lăsat în urmă monumente cu o regularitate care spune că fotbalul englez are o geometrie stabilă, patriarhală. Dar asta, în genere pînă prin 1975, cu cîteva prelungiri care s-au stins la începutul anilor ’80. Istoria dinastică a fotbalului englez, cu bărbaţii ei fioroşi, beţivi şi drepţi, majoritatea copii de muncitori scoţieni sau meseriaşi de prin Nordul Angliei, se opreşte acolo unde începe altceva. Ce? Majoritatea opiniei educate spune că schimbarea care a pus capăt stabilităţii clasice vine din fotbal. Concluzia unanimă: fotbalul s-a schimbat. Deşi, asta nu e prea clar. Fotbalul jucat de Liverpool circa 1985 nu e în mod clar dezlipit de datele clasice ale doctrinei Shankley. Adevărata prefacere a fotbalului vine mai tîrziu, o dată cu dezlegarea jucătorilor de contract, cu apariţia şi apoi dependenţa creată de reţelele de televiziune, cu licitarea cluburilor pe bursa de acţiuni şi alte operaţii care au scos fotbalul din zona neutralităţii comerciale.

Ce s-a schimbat cu adevărat la jumătatea anilor nu e jocul de fotbal, ci jocul din jurul jocului de fotbal. Lumea şi timpul au prins în numai cîţiva ani de frămîntare intensă alt gust, altă direcţie şi alte ţinte. Cultura pop cu excesele şi hedonismul ei insistent a forţat apariţia superstarului adulat pentru teribilism, indolenţă, sex, coafură şi maşina sport. Timpul însuşi a început să curgă în secvenţe scurte şi tot mai scurte. Răbdarea împietrită a cluburilor s-a retras ruşinată în faţa unei epoci care a început să ceară schimbarea frenetică şi a luat cu ea îngăduinţa acordată antrenorilor ”eterni”. Lumea s-a rupt la mijlocul anilor ’70 şi veteranii statuari ai epocii vechi au rămas pe malul celălalt. Ferguson a supravieţuit pentru că e un  scoţian inoxidabil. Dar statuia singuratică a lui Ferguson aparţine unei epoci defuncte. Jubileul marelui scoţian e totuna cu numărătoarea inversă spre ultima clipă de viaţă a fotbalului clasic.

8 comments ↓

# 8 vlad19 on 23.12.10 at 11:58 pm

@motanul incaltat
Articolul se refera la faptul ca Ferguson e cam ultimul antrenor care a creat cu adevarat o echipa de la primul si pana la ultimul jucator. A creat de fapt doua generatii care au castigat tot ce se putea in fotbal. In zilele noastre nu vezi antrenori care sa reziste la o echipa macar 5 ani si sa-si puna cu adevarat amprenta asupra clubului cum a reusit Alex Ferguson. Articolul prezinta realitatea fotbalului din ziua de azi. Cel putin eu asta am inteles…poate ma insel, dar nu cred

# 7 marius on 23.12.10 at 9:16 pm

duminica voi fi pe old trafford la meciul cu sunderland si-l voi aplauda pe Sir Alex din toata inima pentru tot ceea ce a oferit fotbalului

# 6 motanul incaltat on 23.12.10 at 7:55 pm

PT. 1337_OWNER
Eu am scris daca te uiti mai bine ca n-am inteles nimic…”Domnia lui SIR ALEX” si “Dar statuia singuratică a lui Ferguson aparţine unei epoci defuncte. Jubileul marelui scoţian e totuna cu numărătoarea inversă spre ultima clipă de viaţă a fotbalului clasic”.Nu mi se pare un antrenor al unor vremuri apuse atit timp cit Mircea Lucescu e ridicat in slavi….Poate Guardiola are un alt stil,poate mai bun,dar totusi,antrenorul lui Manchester, mie mi se pare o somitate in domeniul asta.

# 5 l337_owner on 23.12.10 at 2:05 pm

Motanule incaltat, n-ai inteles nimic. Citeaza-mi, te rog, unde s-a legat autorul de Sir Alex.

# 4 ovidiu on 23.12.10 at 9:49 am

Frumos spus.

# 3 paul.o on 23.12.10 at 6:58 am

Acum vreo 2 saptamani Mourihno a declarat ca a ramas indragostit de premier Ligue si “candva” se va reintoarce acolo. Imediat s-a speculat in presa si bloguri ca acest moment este cel al retragerii lui Sir Alex. Este stiuta admiratzia lui Mourihno pentru persoana si cariera scotzianului pe care o invidiaza.De aceea , nu este exclus ca la Manchester sa urmeze o domnie Mourihno.

# 2 requiem on 23.12.10 at 6:02 am

mai este unul cu 14 ani pe umeri si este actual…dar nu este din spatiul Marii Britanii…Arsene Wenger

# 1 motanul incaltat on 23.12.10 at 3:51 am

Un articol total aiurea din care n-ai ce sa intelegi.Unii s-au facut gazetari ca n-au avut ce face acasa…De ce sa te iei de Sir Alex Ferguson???? Esti mai tare decit Regina Angliei care l-a facut SIR???E mai bun Mircea Lucescu?????? Eu as zice sa te apuci de scris despre tenis de masa poate ai vreo idee interesanta ca la fotbal esti OUT.

Leave a Comment

Reguli :
1. Tratati persoanele care scriu pe acest blog cu respect, nu folositi un limbaj necivilizat sau cuvinte care sa aduca o vatamare morala celorlalte persoane care posteaza mesaje.
        a. In comentariile dumneavoastra va rugam sa va referiti doar la articolul/editorialul in cauza si sa nu atacati autorul.
        b. Nu folositi un limbaj explicit sexual, vulgar sau care sa jigneasca.
        c. Fara comentarii discriminatorii cu tenta xenofoba, antisemita sau rasista.
2. Nu publicati sau solicitati in comentariile dumneavostra adrese de web, produse sau servicii.
3. Nu transformati acest blog intr-un "chat".
4. Pentru protectia dumneavostra nu folositi in comentarii informatii personale, adrese de email, numere de telefon sau URL.
5. In comentarii nu puteti folosi decit urmatoarele coduri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>
6. Daca aveti vreo plangere in ceea ce priveste administrarea acestui blog puteti trimite un mesaj la adresa de mail: contact@gsp.ro.
7. Comentariile care intra in contradictie cu regulile de mai sus vor fi sterse fara a se afisa vreun motiv.
8. Daca veti continua sa sfidati aceste reguli nu veti mai putea sa postati mesaje.

Comentand pe acest blog, sunteti de acord cu regulile precizate, le intelegeti si va dati acordul ca le veti respecta. Va multumim.