Primă de dat afară

Orice maimuţăreală, cînd durează prea mult, începe să funcţioneze ca lege

Ca să se instaleze pentru numai cîteva etape pe banca de rezerve a Stelei, dar şi într-o vilă din Bucureşti, unul din fotbaliştii recuperaţi de Dan Petrescu de prin fundăturile Ligii şi făcuţi din aproape nimic campioni, a căpătat o primă de instalare gigantică, de 100.000 de euro. Şi nu numai el. Aşa sînt instalaţi la Steaua toţi fiţoşii, cu o căruţă de bani şi cu covorul roşu.

Orice maimuţăreală, dacă durează suficient de mult ca să devină obicei, începe să funcţioneze ca lege. Prima de instalare e momeala cu care marile cluburi amorsează marile achiziţii. E excepţia care exclude legea, n-o confirmă. La noi, această trataţie de casă mare a devenit o taxă nesimţită pe trufia patronilor. Tot neamul de calici, de prin mahalalele de chirpici ale Africii, dar şi de la periferiile fotbalului european, nu pot să se instaleze în România decît cu o primă de 100.000 de euro sau mai mare. Tot soiul de mediocri, de reşapaţi, de ciudaţi şi de derbedei internaţionali sînt primiţi la Steaua cu temenele şi cu  prime de instalare de care nici laureaţii Premiului Nobel n-au parte. Un neica nimeni, cum e şi acest Apostol de Urziceni, nu de Vatican, a fost instalat cu cheltuiala pe care un spital o face pentru instalarea a zece ficaţi noi în zece muribunzi. O mai mare neruşinare e greu de imaginat!

Un avocat îmi spune că recent dezinstalatul Apostol ar putea să-i ceară culantului Becali chiar şi o primă de dat afară. Ca să creeze încă un precedent de şmecherie. La modul în care s-a instalat steaua Bărăganului la Steaua lui Becali, în cele cîteva etape în care a ars gazul, ar avea nu numai îndreptăţirea, ci şi tupeul altor cinci, şase  prime, cum ar fi: de adaptare, de intrare în formă, de dat jos cîteva kile de osînză, de frecat banca de rezerve, de chef de joc, de supărare, de dor de casă…

P.S. Sînt perfect de acord cu toţi confraţii care l-au făcut praf pe arbitrul Alexandru Tudor pentru prestaţia de la Tîrgu Mureş. Doar că sînt de acord, dacă se poate spune aşa, invers: el trebuia să dea 11 cartonaşe roşii şi 4 galbene! La cît de criminal s-a jucat cu coatele şi la jambe, ambele echipe ar fi fost scoase de pe teren în orice partidă internaţională.

10 comments ↓

# 10 de-a dura lex on 27.11.10 at 10:46 pm

În ce hal ați putut ajunge, domnule Octavian! Sunt (sau eram?) un foarte mare admirator al dumneavoastră, dar acest gen de articole mă fac să mă întreb dacă nu cumva sunt tâmpit. „Tot neamul de calici, de prin mahalalele de chirpici ale Africii”?! Chiar trebuie batjocoriți africanii pentru că sunt săraci? Și ce vă interesează pe dumneavoastră primele de instalare de la un club PRIVAT? E treaba Stelei - dacă vrea să-i dea unui jucător un miliard de euro ca primă de instalare, e treaba ei, cât timp acest lucru se face legal. Cum adică, Apostol e un „neica nimeni”? Cum vă permiteți să scrieți așa de cineva, indiferent cât este de bun și/sau cunoscut? Nu, domnule Octavian, nu este un neica nimeni, este un om care și-a ales ca ocupație jocul de fotbal, probabil pentru că la asta se pricepe cel mai bine. O fi fiind mai puțin eficient? Probabil, dar asta nu înseamnă că trebuie jignit astfel. Săracă presă românească, dacă și condeiele cele mai talentate au ajuns niște triviale incitatoare la violență…

# 9 luca on 27.11.10 at 4:21 pm

Bravo,articol f bun si la obiect.

# 8 room on 27.11.10 at 10:40 am

sunt de acord, dar ce se poate face cand impostura la noi e la rang de lege?

# 7 cipi on 27.11.10 at 9:51 am

corect, cu observatia ca nu numai la steaua, raportul prestatie-retributie e aiurea. Si la vaslui, cfr etc, tot felul de oligofreni care alearga 90 min/sapt dupa un obiect rotund din piele primesc salarii de 30 de ori mai mari decat salariul mediu pe economie.

# 6 Dani on 27.11.10 at 8:58 am

Ce prostie! E normal ca un jucator liber de contract sa fie mai ieftin decit unul sub contract cu o echipa. Iarasi, e normal ca un jucator al carui impresar e mai putin bandit sa cistige mai mult, data fiind diferenta dintre un comision de 20% si unul de 45%, sa zicem( exista si comisioane de 150%, nu va mirati). Cu cit jucatorul este mai inteligent cu atit isi poate negocia un contract mai convenabil. Si atunci, de unde aceasta adevarata criza de nervi pe care o faci la adresa respectivului fotbalist? Sau…ai si dumneata un comision de incasat?

# 5 Costica on 27.11.10 at 8:27 am

Domnul Tudor Octavian e suparat pe toata lumea, ca ar fi trebuit sa ‘nu stiu ce’. Dar o solutie concreta aveti? Nu, si nici nu se intrevede. Dixit. Sau cum zicea fraierul de Apostol - Mucles.

# 4 priceputul on 27.11.10 at 7:31 am

Tudore, ai scris un articol de doi bani ! Mai mediteaza ce trebuie sa scrii ca sa te bagi singur in seama !

# 3 lol on 27.11.10 at 12:01 am

PPS: Ghici cum a ajuns Franta campioana mondiala? Cu “calici, de prin mahalalele de chirpici ale Africii”. Frustrant, nu?

# 2 lol on 26.11.10 at 11:57 pm

Ce face invidia din artisti… Ii transforma in producatori de venin.
Stiti vorba romaneasca: “Prost nu e cine cere, prost e cine da”. Tot asa si cu banetul respectiv.
“Periferiile fotbalului european”? Si cand te gandesti ca noi facem parte din elita… Ce degradant pentru fotbalul nostru de top. Top 50-100.

PS: Ce dor mi-era de obisnuitele aciditati la adresa africanilor, nici nu va puteti inchipui. Meritati premiul “Discriminatorul anului”, inmanat direct de patronul Stelei. La mai mareeeeee!

# 1 Gyerko Szabolcs- Laszlo on 26.11.10 at 5:31 pm

Tare suparat sunteti…..nu ma mir…..

Leave a Comment

Reguli :
1. Tratati persoanele care scriu pe acest blog cu respect, nu folositi un limbaj necivilizat sau cuvinte care sa aduca o vatamare morala celorlalte persoane care posteaza mesaje.
        a. In comentariile dumneavoastra va rugam sa va referiti doar la articolul/editorialul in cauza si sa nu atacati autorul.
        b. Nu folositi un limbaj explicit sexual, vulgar sau care sa jigneasca.
        c. Fara comentarii discriminatorii cu tenta xenofoba, antisemita sau rasista.
2. Nu publicati sau solicitati in comentariile dumneavostra adrese de web, produse sau servicii.
3. Nu transformati acest blog intr-un "chat".
4. Pentru protectia dumneavostra nu folositi in comentarii informatii personale, adrese de email, numere de telefon sau URL.
5. In comentarii nu puteti folosi decit urmatoarele coduri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>
6. Daca aveti vreo plangere in ceea ce priveste administrarea acestui blog puteti trimite un mesaj la adresa de mail: contact@gsp.ro.
7. Comentariile care intra in contradictie cu regulile de mai sus vor fi sterse fara a se afisa vreun motiv.
8. Daca veti continua sa sfidati aceste reguli nu veti mai putea sa postati mesaje.

Comentand pe acest blog, sunteti de acord cu regulile precizate, le intelegeti si va dati acordul ca le veti respecta. Va multumim.