Fotbalul nu e atletism

Cine aleargă mult, dar creează puţin, nu e mare fotbalist

Foarte bine au făcut suporterii români care au venit cu cartonul acela pe care au scris stîngaci, dar clar: “Clasament FIFA 1. Spania… 41. Burkina Faso, 47. Guineea, 52. România”. Îi felicit, în perfect acord cu iniţiativa lor. Şi pentru mine, obsesia acestui amical era scandalosul loc 52 pe care nu am stat niciodată, deşi asta nu dă frisoane titanilor şi tiranilor din Federaţie. Mai penibilă decît poziţia 5 din grupa noastră europeană, mai penibiloasă decît problema calificării în Mondialul viitor, situarea României după fasolelile alea mă chinuie mai mult decît impertinenţa cu care castelanul din Aviatorilor ţipă că la Bistriţa a fost blat (chiar dacă a fost, nu el avea căderea să se pronunţe).

Prompt vorbind, acest 1-1, fie şi ca joc, contestă clasamentul FIFA. România de miercuri seară nu a fost o echipă de locul 52 pe mapamond. La fel de prompţi trebuie să observăm că ea nu a jucat pe puncte, ci pe un orgoliu de palmares, cu o energie desigur lăudabilă, în faţa unei Italii dominatoare prin clasă, dar mediocră în conţinutul la zi. Bucuria cea mare s-a concentrat în faptul, incontestabil de altfel, că “băieţii au alergat foarte mult”. Verbul “a alerga” a fost cel mai des folosit în toate declaraţiile şi ridicat la rang de soluţie; am impresia că se face din “alergare” ceea ce altă dată era fizicul fotbaliştilor noştri. Eram prea pirpirii… Acum se cere să alergi pînă îţi dăruieşti generos sufletul. E un nou mit venit chiar de la acel Mitică fără de frică, în toate banalităţile sale. Fireşte că trebuie să alergi cît mai repede, dar nu chiar ca un nebun. Fotbalul nu e atletism. Problema fugii în fotbal se complică prin aceea că ea se desfăşoară în prezenţa unei mingi; în fotbal - să fie ale naibii de evidenţe… - alergarea are ca particularitate “obiectul”: alergi, dar ce faci cu el? Viteza nu contează dacă nu merg pasele, dacă nu-ţi găseşti omul, dacă nu creezi situaţiile de gol. Fără o viteză creatoare de fotbal asociaţie, degeaba prinzi 100 pe oră sau 10 secunde pe sută. Mă uit la Deac al nostru - bine legat fizic, impetuos în curse, rapid cum nu sînt doi la noi - care însă mai are de lucru ca să se impună la Schalke 04. Cine aleargă mult, oricît de mult, dar nu creează faze memorabile, nu contează în fotbalul mare, ci doar în ţărişoarele de pe locul 50 şi mai jos.

25 comments ↓

Pagini: [2] 1 » Afiseaza toate comentariile

# 25 aproapegenial on 21.11.10 at 3:23 pm

Este o vorba … lenesul mai mult alearga .
Nea Luce cel Mic ii prefera pe alergatori celor care mai stiu cu mingea (care mai sunt extrem de putini) . Sanmartean ? Ce sa caute la nationala , doar nu vrem sa vedem o pasa geniala, un dribling de clasa …Preferam rapele , alexii , ropotanii … Si golanii .

# 24 victor L on 20.11.10 at 11:50 am

@ Dani, @23,
nu pot sa ma abtin: esti un nesimtit.

# 23 Dani on 19.11.10 at 6:59 pm

E cel putin “regretabila” folosirea unor expresii precum “penibiloasa”, “fasoleli”…”tarisoarele”( cind vine vorba de state cu teritoriu dublu si populatie tripla fata de Romania)…In cazul acesta, mestere (ca “Maestre” nu mai pot sa va spun in aceste conditii) de ce nu va retrageti? Nu mai stiti sa pasati cu cuvintele, asta este… antrenati-va pe marginea terenului pina sinteti in stare sa duceti un intreg meci jurnalistic, nu doar citeva fraze!

# 22 cezi on 19.11.10 at 6:23 pm

Domnule,aveti catteva zeci de ani peste mine,dar acum vorbiti degeaba,daca pot spune asa!Nu stiu daca urmariti fotbalul modern sau il urmareati acum vreo 20 de ani!In rest toate cele bune!

# 21 uzu on 19.11.10 at 5:16 pm

aiurea.
pai fotbalul static e fara sansa in ziua de azi. cine nu alearga mult si repede ramae in urma.
neinspirat articol.

# 20 rose on 19.11.10 at 5:11 pm

Eu cred ca spectatorii din tribuna au fost nedrepti cu Nationala. Nu trebuiau sa se refere la clasamentul “imperialistilor” de la FIFA. Trebuia doar, simplu, sa scrie: “Romania = Luxemburg + 1 punct”. Poate asa ar fi aflat si “conspirationistii” de serviciu cam pe unde ne situam nu in lume, ci in Europa. Bine, am fi urlat si atunci, ca in Caragiale “Nu voi sa stiu de Europa dumitale”.

PS: Poate ar trebui sa ne explice dl. Alex de cate amicale cu Botswana au avut nevoie echipe ca Irlanda sau Irlanda de Nord (care n-au mai pupat o calificare la CE sau CM de pe vremea lui Timofte I sau Dudu Georgescu) ca sa ajunga pe 32, respectiv 42. Sau cum de Ungaria e pe 43. Sau cum pana si colegii nostri de grupa belarusi sunt deasupra noastra, in conditiile in care unii nu s-au mai calificat la un turneu final de prin ‘82, iar ceilalti niciodata.
Cred ca ar trebui sa ne preocupe mai putin pe ce loc suntem si mai mult ce si cum (nu) jucam. Nu de alta, dar ne scuipa Croatii seminte in cap de pe locul 9, in conditiile in care nici ei, saracii, nu se bat in calificari cu alde St. Kitts si Montserrat.

# 19 nime.n.lume on 19.11.10 at 4:52 pm

Toata stima Maestre! Acum si in vecii vecilor (or cat voi mai trai).
Cred ca aveti mare dreptate, nu e totul sa fugi, trebuie sa nu uiti de minge, de coechipieri, de adversari si mai ales de scopul final (sau scopurile - caci sant cam doua): sa inscri si sa nu iei gol!
Nu fuga e totul, dar fara ea nu se poate decat daca joci fotbal pe Play Station (ori asa ceva).
Ca sa ajungi la minge trebuie sa fi mai rapid ca adversarul. Chiar daca pasa e pentru tine, daca adversarul e mai rapid, ti-o sufla! Deci e bine sa fi mai iute, sa ajungi primul la minge de la primul fluierat al arbitrului pana cand adversarii se urca in autocar!
Asa ca faceti bine ca ii lasati pe jucatorii nostri sa fuga si sa fuga cu folos!
Fotbalul nu e atletism! E mult mai mult!
“Footbal is not about life and death, it is a lot more!”
- Citat dintr-o memorie slaba!

# 18 lol on 19.11.10 at 4:46 pm

@Alex

Draga domnule, habar n-aveti despre ce vorbiti.
Campionatul Mondial nu are nicio legatura cu clasamentul FIFA (btw, daca ati dorit sa va exprimati dispretul scriind cu minuscule, n-ati reusit decat sa aruncati o lumina proasta asupra Dvs insiva). La CM, fiecare confederatie are repartizat un numar fix de locuri. Poate ar trebui ca preliminariile sa nu mai fie disputate pe zone si sa cadem in grupa de calificare cu Argentina, Egipt si St. Kitts, cu o singura echipa calificata. Sunt convins ca asta vi s-ar parea “drept”.
In ce priveste Clasamentul FIFA, nu aveti nici cea mai mica idee cum se stabileste punctajul. Nu aveti idee ca fiecare zona are un anumit coeficient de valoare (Europa si America de Sud fiind considerate cele mai valoroase, Oceania cea mai slaba). Astfel ca o victorie cu Anglia nu va fi niciodata echivalenta cu una impotriva Ins. Fiji. De asemenea, un amical e de 2,5 ori mai putin valoros decat un meci din preliminarii, asadar ar trebui sa batem de 2,5 ori pe Mali pentru a compensa un egal cu Albania in preliminarii. Hai mai bine sa ne uitam la gunoiul din curtea proprie si sa nu-i mai acuzam pe altii ca nu-si fac cum trebuie treaba si ne supun la tot felul de nedreptati.

# 17 Sergiu on 19.11.10 at 3:41 pm

Se vede cand scrie un “meserias” …si de asta sunt de acord cu “disparitia” lui Balanel …nu e de ajuns sa alergi de sa iti iasa sufletul …daca nu ai o centrare sau o pasa buna..pe langa “suflet” iti mai trebuie cate ceva in plus ca sa fii fotbalist si nu doar jucator de fotbal .. Sa traiesti maestre !

# 16 Alex on 19.11.10 at 3:10 pm

Toate bune, dar cum poti sa te iei dupa clasamentul fifa Radu Cosasu? Fifa trimite pe Trinidad Tobago la cupa mondiala dar raman acasa Irlanda, Scotia si Bulgaria. Noua Zeelanda este peste Belgia, Botswana peste Polonia in clasament. Una e sa faci puncte in Africa si Oceania sau Caraibe si una e sa faci puncte in Europa. Noi am batut cu 3-0 pe Honduras, echipa de mondial. Hai sa jucam si noi, sau polonezii sau belgienii cu St. Kitts and Nevis, Monteserrat si Turks and Caicos si sa vezi cum ne calificam si noi la fiecare mondial ca americanii. E bine ca ne comparam cu cele mai bune tari pe care le bateam, dar nu prea ai treaba cu fotbalul daca te iei dupa clasamentul fifa Radu Cosasu.

# 15 victor L on 19.11.10 at 2:35 pm

Sanatate, domnule Cosasu.
E buna alergarea, dar doar stiind sa pastrezi mingea cu tine.
Mi-a placut echipa.

# 14 GRadu on 19.11.10 at 1:55 pm

Maestre, gresesti. Un fotbalist are mingea la picior maximum 5 minute pe meci. In rest, el trebuie sa alerge pentru a-si acoperi zona, atit in atac cit si in aparare. Fotbalul nu este atletism, este mult mai mult decit atletismul: iti trebuie rezistenta, viteza, tehnica. Si cap. La atletism doar fugi.
In plus, exemplul cu Deac a fost prost ales. De cind a ajuns la Schalke joaca alt fotbal. Si in meciul cu Italia chiar a dat pase bune, pe toata durata prezentei sale in teren.

# 13 Gunner on 19.11.10 at 1:25 pm

Foarte bine sintetizat. Trebuie sa alerge si jucatorul dar si mingea. Important e sa fie in aceiasi directie…

# 12 gabineg on 19.11.10 at 1:10 pm

Maestre,

Fotbalul s-a schimbat in ultimii ani. Daca nu fugi, esti mort. Uita-te la un mingicar, cand vine o echipa de pluton in deplaare, cu un antrenor care planteza trei transee de atleti in fata portii, acesta a terminat driblingul. Fotbalul de zi se bazeaza pe pozitia viitoare, pe fuga fara minge si pe posesorul altruist care sa puna in valoare pe cel demarcat. Viteza si schimbarea brusca (devierea) e lege acum in fotbalul international. In concluzie, fuga nu e rusinoasa, dar ramane sanatoasa. Driblingul fin e bijuterie in situatie “unu la unu”, altfel, te manaca dublajul….

# 11 Racul on 19.11.10 at 11:43 am

problema nr 1 a jucatorului român de fotbal e pregatirea fizica combinata cu tehnica.

ceea ce poarta numele de “tehnica in regim de viteza”.

sa va dau un sg exemplu: cursa 20m pe aripa, centrare. Cati jucatori români de nationala reusesc 2 centrari din 3? Cu un fundas ca lumea in fata, daca n-ai viteza si forta, nu centrezi in vecii vecilor. Iar daca ai si centrarea omoara copiii din peluza iar nu-i bine.

Recunosc ca nu-s specialist, n-am idee de solutie dar ea exista, in tari ca Franta, Spania, Italia, Brazilia, Argentina se produc fotbalisti care stiu cu mingea in regim de viteza si in plus sau au forta sau au dribling sau amandoua.

# 10 Anglofil on 19.11.10 at 11:05 am

Cruyff spunea candva despre un coleg:

“Alearga mult, dar totusi joaca bine”.

Ca si cum, in mod normal, cele doua sunt incompatibile.

# 9 Chris on 19.11.10 at 10:48 am

Bravo dl. Cosasu!
Asa e si la juniori, 2 ore alergarii, 30 de minute joc-scoala sau 5 contra 2. Cand trage un junior d-asta antrenat un sut la minge, o sparge :))

# 8 csongi on 19.11.10 at 9:43 am

Echipele mari nu alearga mult mai mult decat echipele mici. In schimb PASEAZA de alearga aia - fara minge - pana ce isi scuipa ficatul.

# 7 G.I. on 19.11.10 at 8:32 am

Draga maestre, nu aveti dreptate in privinta cartonului. E o desconsideratie totala si o jignire profunda, si nemeritata, fata de Burkina- Faso si Guineaa, tari care, la momentul acual, ocupa un loc mai bun decat Romania in clasamentul FIFA. Nu e o rusine sa fii in spatele celor doua tari africane, e o rusine sa fii pe locul 52.

# 6 dantes on 19.11.10 at 4:06 am

Din punctul meu de vedere este o chestiune de atitudine. Mi-e greu sa cred ca toti ceilalti ne sunt net superiori ca fizic, talent samd. Totul porneste de la daruire si cultivarea talentului.
Ce poate Dodel sa joace cand terenul lui preferat este ringul de dans?! Cum sa performam ca echipa cand jucam de nu stiu cati ani cu Marica titular iar el da gol o data la 10 meciuri si atunci din intamplare?!
Aveti si voi ca presa o mare parte din vina - le dati atentie la greu cand sunt alti atleti care au performante incomensurabil mai mari ( campioni mondiali, olimpici etc)

Cand Iancu il intreba pe Piturca daca e homo, papitoiul ala in loc sa taie dialogul, il intreba daca a auzit intrebarea…. De asta de nu scrieti?!

Pagini: [2] 1 » Afiseaza toate comentariile

Leave a Comment

Reguli :
1. Tratati persoanele care scriu pe acest blog cu respect, nu folositi un limbaj necivilizat sau cuvinte care sa aduca o vatamare morala celorlalte persoane care posteaza mesaje.
        a. In comentariile dumneavoastra va rugam sa va referiti doar la articolul/editorialul in cauza si sa nu atacati autorul.
        b. Nu folositi un limbaj explicit sexual, vulgar sau care sa jigneasca.
        c. Fara comentarii discriminatorii cu tenta xenofoba, antisemita sau rasista.
2. Nu publicati sau solicitati in comentariile dumneavostra adrese de web, produse sau servicii.
3. Nu transformati acest blog intr-un "chat".
4. Pentru protectia dumneavostra nu folositi in comentarii informatii personale, adrese de email, numere de telefon sau URL.
5. In comentarii nu puteti folosi decit urmatoarele coduri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>
6. Daca aveti vreo plangere in ceea ce priveste administrarea acestui blog puteti trimite un mesaj la adresa de mail: contact@gsp.ro.
7. Comentariile care intra in contradictie cu regulile de mai sus vor fi sterse fara a se afisa vreun motiv.
8. Daca veti continua sa sfidati aceste reguli nu veti mai putea sa postati mesaje.

Comentand pe acest blog, sunteti de acord cu regulile precizate, le intelegeti si va dati acordul ca le veti respecta. Va multumim.