Campionul unei mari iubiri - de sine

Adrian Păunescu s-a folosit de Craiova şi de Rapid aşa cum s-a folosit de toţi şi de toate

Adrian Păunescu a colecţionat toată viaţa teme şi mulţimi: Basarabia, libertatea, tinerii, patriotismul, Bob Dylan, lumina spirituală (de varianta electrică s-a ocupat idolul lui Păunescu, Ceauşescu Atoatestingătorul). Păunescu le-a anexat pe toate, cu nesaţ şi voie de la partid. Operaţia a avut loc pe vremea cînd nimic nu avea loc fără aprobare şi a fost îngăduită din două motive: partidul scăpa de cîteva probleme delicate, iar Păunescu îşi adăuga metri cubi la statuie. Fotbalul a intrat repede în colecţia temelor anexate de Păunescu şi, din acest punct de vedere, linia omagială adoptată de GSP îşi privează cititorii de adevărul integral. Da, Ovidiu Ioaniţoaia are dreptate: Păunescu a ajutat ziarişti şi a făcut din redacţia Flacăra o bună bază de antrenament jurnalistic. Însă tot  Păunescu a fost un amator în materie de gazetărie sportivă (deşi juca fotbal surprinzător de bine). Adevărat, toţi sau aproape toţi cronicarii de fotbal sînt amatori. În fond, fotbalul e singura meserie care se lasă comentată şi dirijată de necunoscători. Diferenţa e că Păunescu s-a autoimpus, aşa cum s-a proclamat şi autoimpus în toate.

În varianta propusă de Cătălin Tolontan, Păunescu devine altceva: etalon moral. Şi anume etalonul cu care poate fi măsurată tocmai bine Monica Rizi. Fostul Ministru ar trebui să trimită mulţumiri. Cine e comparat cu un om care s-a ocupat aproape 40 de ani cu izgonirea realităţii din România iese bine sau foarte bine.

Dragostea declamativă a lui Păunescu pentru Craiova şi Rapid ar fi trebuit să dea de gîndit celor ce ţin în scris la fotbal: prea multă grabă şi prea mult zgomot. Păunescu s-a folosit de Craiova şi de Rapid, aşa cum s-a folosit de toţi şi de toate. Rapid şi, mai ales, Craiova au fost cotropite de Păunescu şi trecute prin baia obişnuită de patetisme, versuri de tinichea şi porunci lacrimogene. Produsul final: încă un stadion fidelizat, încă o tribună pentru Campionul unei Mari Iubiri de Sine.

Nu există o diferenţă de fond între imixtiunea tunătoare a lui Păunescu la Craiova şi abuzul patronilor care fac şi desfac echipe astăzi. Amîndouă sînt secvenţe în istoria bunului plac şi a imposturii dominante, atunci şi acum, înainte şi după. Întotdeauna. Dacă a dat ceva românilor, în afara bunei poezii pe care a stricat-o şi a uitat-o repede, Păunescu a lăsat în urmă o lecţie despre grandomanie şi arbitrar, despre şantaj sentimental şi valori puse la şmotru pentru binele personal. Lecţia pe care nu contenim s-o urmăm.

245 comments ↓

Pagini: [13] 12 11 10 91 » Afiseaza toate comentariile

# 245 ady on 14.11.10 at 12:53 am

pana in 2012 nu mai stie nimeni de tine? apropo esti in viata?

# 244 florin berceni on 13.11.10 at 11:49 pm

ce mari realizari ai avut tu scriitorule al acestui articol. atat in viata societatii romanesti cat si in cultura acestei tari ca sa hulesti geniul celui mai mare poet roman de la eminescu pana in prezent? FRUSTATULE!!

# 243 tudor on 13.11.10 at 11:27 pm

pt alexandru.prietene tu citesti si nu intelegi nimic,dar te apuci sa comentezi.pai nu omul paunescu se discuta aici ci
“fenomenul”(mult zis).a fost un smecheras versificator,care a stiut cum sa se descurce si pe vremea aia si dupa,si chiar dupa moarte ajungand sa fie ingropat in acel loc intre atatia ilustri.

# 242 turdeanul on 13.11.10 at 11:05 pm

cat o priveste pe nevasta-sa cu accidentul, se poate intampla oricarui cetatean care conduce un autovehicul. sa te fereasca d-zeu, sa ti se intample tie, d-le care comentezi si te bucuri de raul altuia, inseamna ca nu ai condus in viata ta un autoturism, mai ales pe drumurile din Romania, in care mare parte din timp a fost ministrul transporturilor, zeul dvs T.B.

# 241 Andrei Nae on 13.11.10 at 10:57 pm

Articolul e bun,fiecare are parerea lui.Eu insa socotesc ca Dl Adrian Paunescu a fost si este unul dintre cei mai mari poeti romani.Da,ca persoana individuala a gresit.A gresit in unele situatii fata de oameni.Dar sa nu uitam ca in acele vremuri,daca voiai sa supravietuiesti si sa ai o oarecare putere trebuia sa faci anumite demersuri prin care trebuia sa proslavesti conducerea.Oricine vine aici si-mi spune ca nu,eu niciodata nu am facut.Va dau un milion de exemple prin care se poate pupa in c..r.Da,Dl Paunescu a scris poezii dedicate fostului presedinte.Dar in acelasi timp a scris tone de poezii care in orice mediu artistic au o putere extraordinara.Toti marii poeti care au fost impotriva comunismului sunt excelenti.Au scris 3 volume de versuri.Au publicat 1000 dintre ele.Si?Cam asta e…Mai apar uneori la televiziune si,nostalgici,isi aduc aminte ce non-comunisti au fost.Dar acum ii ling in c..r pe cei care ii cheama la acele show-uri ca sa poata sa aiba si ei un cuvant de spus.Da,Dl Adrian Paunescu s-a iubit pe sine.Si-a iubit familia si apropiatii si inca multi altii cu care nu a apucat sa devina atat de apropiat dar pe care i-a ajutat cat de mult a putut.A si gresit fata de altii.Sa va intreb eu pe d-voastra:stiti ce inseamna democratia?Stiti ce inseamna o piata libera?Sa va explic.E o politica in care o persoana “desteapta” face bani pe spatele altor mai putin destepti.Dar cu inima mare:).Da,Dl Paunescu a scris si pro comunism(pt ca asa erau acele vremuri) dar a scris si impotriva lor.Si a facut greseli cu nemiluita.Pt ca e un OM.Eu nu zic sa-l ridicam in slavi…Dar nu-i veti putea lua niciodata dreptul de a fi numit cel mai mare poet contemporan.Si da…Poate fi asezat pe piedestalul marilor poeti din Romania.Si da…Dumneavostra aveti tot dreptul sa scrieti ce vreti.Ca pe d-voastra va cunosc cativa gazetari si apropiati.Pe Dl Paunescu il cunoaste o tara intreaga.Va urez ca in momentul in care veti termina activitatea d-voastra sa aveti parte de macar un sfert din aprecierea oamenilor de rand care-l apreciaza pe Dl Paunescu,ma repet,ca POET.Si macar un sfert din cei care-l considera un OM aparte sa va trimita o felicitare de craciun.

# 240 broasca blajina on 13.11.10 at 10:52 pm

lasa-l mai tru sa se odihneasca. si intreaba-te un singur lucru: de tine ce o sa zica lumea cand o sa mori? te compari tu cu paunescu? nu ma refer la la morala ci la talentul la scris.

# 239 iulian on 13.11.10 at 10:48 pm

OK, STIU CINE A FOST PAUNESCU SI NU AM NEVOIE DE MIZERIA TA DE ARTICOL,NU AFLU NIMIC MAI MULT DECAT STIU….DAR TU CINE ESTI????!!
NESEMNIFICATIV!
UN NIMENI CARE MANANCA O PAINE DE PE URMA SEMENILOR SAI,ADICA UN FEL DE PADUCHE LAT DE P…DA CE ESTI!
AR TREBUI SA-I CITESTI VOL. “POEZII CENZURATE” (DACA AI AUZIT VREODATA DE EL)AI SA FII SURPRINS CA MAI MULT A DAT IN EI DECAT I A PROSLAVIT,ASTA CAND ALTII CA TINE,NU AVEAU CURAJ SA DESCHIDA GURA ASA CUM FACI ASTAZI,CAND,MARELE POET,NU MAI POATE SA SE DISCULPE SINGUR…INCALIFICABIL!!!

# 238 daniel on 13.11.10 at 10:44 pm

in mica parte are dreptate d.l TRU , dar cel putin a lasat ceva in urma d.l Paunescu , ceva pe care urmasii lui si ai nostri nu vor uita , pe cand domnul TRU va fi dat uitarii peste 20 de ani , de altfel ca multi alti contestatari ai lui Eminescu , Blaga , Arghezi sau altii ; totusi indiferent de orientarea lor politica au lasat ceva bun in urma, chiar daca ne place sau nu

# 237 bogdan on 13.11.10 at 10:05 pm

sunteti un geniu domnule TRU,mai mare decat schiller,byron,eminescu……..sunteti cel mai bun om pe care l a dat tara asta de 2000 de ani,in curand o strada o sa va poarte numele……….sunteti penibil cand vorbiti de adrian paunescu….cine l criticia…..”intelectalul”de curte al noii puteri….obedientule……nu mai vorbi ca ti ai umplut frigiderul cu articolul asta:”Neputând să te ajungă, crezi c-or vrea să te admire?
Ei vor aplauda desigur biografia subţire
Care s-o-ncerca s-arate că n-ai fost vrun lucru mare,
C-ai fost om cum sunt şi dânşii… Măgulit e fiecare
Că n-ai fost mai mult ca dânsul. Şi prostatecele nări
Şi le umflă orişicine în savante adunări
Când de tine se vorbeşte. S-a-nţeles de mai nainte
C-o ironică grimasă să te laude-n cuvinte.
Astfel încăput pe mâna a oricărui, te va drege,
Rele-or zice că sunt toate câte nu vor înţelege…
Dar afară de acestea, vor căta vieţii tale
Să-i găsească pete multe, răutăţi şi mici scandale -
Astea toate te apropie de dânşii… Nu lumina
Ce în lume-ai revărsat-o, ci păcatele şi vina,
Oboseala, slăbiciunea, toate relele ce sunt
Într-un mod fatal legate de o mână de pământ;
Toate micile mizerii unui suflet chinuit
Mult mai mult îi vor atrage decât tot ce ai gândit.”ti se potriveste perfect

# 236 sorin on 13.11.10 at 9:33 pm

corect.noi cantam sa fie pace in lume si muream de foame recitand versurile lui .gigant lingau ,imens,cvt pare pionier pe langa el !ati uitat ce a spus la un moment de traire : nu intamplator ceausescu s- a nascut in 1918,anul marii uniri. am citat din bard .

# 235 keltykus on 13.11.10 at 8:55 pm

ce a facut nea paunescu la ploiesti se compara cu ce a facut Nero la Roma… sa dai dispozitie sa se inchida portile stadionului cand stii ca vine furtuna…
si nevasta-sa care a distrus o familie intreaga, pentru ca se credea intangibila pe sosea in jeep-ul ei … atitudine provenita tot din nesimtirea MARELUI POET

# 234 dan on 13.11.10 at 8:47 pm

ai pus un punct pe ” I ” . bravo.

# 233 mmm on 13.11.10 at 8:30 pm

In schimb, maestre, tu esti un mare gazetar sportiv

# 232 CP on 13.11.10 at 3:44 pm

Foarte bun editorialul. Din pacate…
Pentru fanii lui Paunescu e dureros dar Ungureanu are dreptate in tot ceea ce spune.

# 231 mihai on 13.11.10 at 3:24 pm

Paunescu ….un pervers ordinar. In ultimi douazeci de ani a facut un singur lucru,a adunat avere. In parlament unde s-a aciuat ,zero barat. Un om de cultura ar fi luptat pentru culura,pentru invatamant si pentru promovarea valorilor. Paunescu doar pentru el.
Campionul unei mari iubiri de sine… Bravo TRU.

# 230 dudu on 13.11.10 at 3:21 pm

In sfarsit si putina obiectivitate.

# 229 Neagoe Valentin on 13.11.10 at 2:48 pm

bine punctat!

# 228 liliana on 13.11.10 at 2:33 pm

cata rautate in aceste vorbe… si nu mei este nimic de zis

# 227 noki on 13.11.10 at 2:04 pm

Cred ca cei care il lauda pe Paunescu sunt oameni care repeta ce zic altii, doar din dorinta de a da impresia ca pot recunoaste un “geniu”, sau un “patriot”.
Chiar daca admitem ideea (foarte discutabila), ca a fost un poet de mare valoare (fiindca a fost mai curand un bard), binele facut natiei prin poezie, a fost mult mai mic decat raul facut prin activitatea lui pro ceausita, inainte de 89, cat si cea pro Iliescu, de dupa 90.
A uzat de asta, asa cum spune bine TRU, de o popularitate smechereasca, folosind fotbalul, anumiti cantautori (care au talent, nu fiindca i-a descoperit Paunescu, fi Paunescu a uzat de talentul lui, pt a pune lumea sa strige “traiasca ceausescu (cu “c” mic).
Ma mira si ma dezamageste, Ionitoaia, care are destula valoare, ca gazetar, ca sa creada ca ii e dator lui Paunesc.
De Tolontan nu ma mir…

# 226 Tristar on 13.11.10 at 1:16 pm

De ce, ma rog, “my comment is MEREU awaiting moderation”? ATI UITAT SINTAGMA ACEASTA POSTATA LA ADRESA MEA?

Pagini: [13] 12 11 10 91 » Afiseaza toate comentariile

Leave a Comment

Reguli :
1. Tratati persoanele care scriu pe acest blog cu respect, nu folositi un limbaj necivilizat sau cuvinte care sa aduca o vatamare morala celorlalte persoane care posteaza mesaje.
        a. In comentariile dumneavoastra va rugam sa va referiti doar la articolul/editorialul in cauza si sa nu atacati autorul.
        b. Nu folositi un limbaj explicit sexual, vulgar sau care sa jigneasca.
        c. Fara comentarii discriminatorii cu tenta xenofoba, antisemita sau rasista.
2. Nu publicati sau solicitati in comentariile dumneavostra adrese de web, produse sau servicii.
3. Nu transformati acest blog intr-un "chat".
4. Pentru protectia dumneavostra nu folositi in comentarii informatii personale, adrese de email, numere de telefon sau URL.
5. In comentarii nu puteti folosi decit urmatoarele coduri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>
6. Daca aveti vreo plangere in ceea ce priveste administrarea acestui blog puteti trimite un mesaj la adresa de mail: contact@gsp.ro.
7. Comentariile care intra in contradictie cu regulile de mai sus vor fi sterse fara a se afisa vreun motiv.
8. Daca veti continua sa sfidati aceste reguli nu veti mai putea sa postati mesaje.

Comentand pe acest blog, sunteti de acord cu regulile precizate, le intelegeti si va dati acordul ca le veti respecta. Va multumim.