A nu fi neghiob

O înfrîngere nu poate fi decît un meci prost?

În timp ce puştimea Sportului îi cam mînca sufletul Stelei, perspectiva fiind foarte clară: acel 1-0 nu o să ţină… - mă gîndeam că, totuşi, cel mai bun meci din campionat al celor din Ghencea rămîne acela pierdut cu Dinamo. Nu se dă importanţa cuvenită eşecurilor. O înfrîngere nu poate fi decît un meci prost. Am luat-o binişor peste cap şi degete de la cîţiva internauţi cînd am elogiat ceva din jocul Stelei la Liverpool, un 1-4 prea sever, după o oră, cu un 1-1 răvăşit de un penalty cu totul discutabil. Mi s-a spus de la obraz că nu ştiu ce vorbesc: 4-1, realizat de rezervele englezilor, fie şi stabilit în ultimele minute, rămîne 4-1, “nu ne mai bate capul, domnule!”, mi s-a strigat de pe computer. Dar capul meu de ce să fie bătut cu victoriile entuziasmante ale Stelei asupra Brăneştilor şi Pandurilor? Încă o dată: nu ştim să ne uităm la o înfrîngere. Mai degrabă o uităm şi o dăm la dracu’… Sîntem tare neghiobi. Şi mulţi.

De aceea vibrez voios de cîte ori îmi apare un Marius Stan sau un Piţurcă (noua versiune oltenească). Ei nu sînt neghiobi. Poate să vi se pară o calitate minimă - vă înşelaţi: în actuala situaţie - România pe locul 50 la fotbal - a nu fi neghiob e o realizare enormă. Piţurcă m-a făcut marţ cînd l-am văzut dîndu-se cu capul de pămînt la o ratare a lui Costea cel mic, mi se pare. Nu l-am mai prins cu asemenea gesturi patetice şi nici atît de calm ca după eşecul cu Vasluiul. Cred că ştia adevărul: Craiova nu merita să piardă. De altfel, după pixul meu, Craiova joacă azi cel mai atrăgător fotbal din Ligă (mă rog, atît cît poate oferi o echipă de la noi). Nu Oţelul care “aleargă cel mai mult”, dar stă şi bine pe picioare, fără a fi însă şi încîntătoare. În schimb, domnul Marius Stan mi se pare cel mai echilibrat om de fotbal din cîţi contemplu zilnic. Replica sa: “Nu mă gîndesc la titlu, mă tem să nu cad din pat” e memorabilă cel puţin pînă în ultima etapă cînd, cu Oţelul campioană (de ce nu?), ne vom întreba desigur ce-o să facă în Europa… O să facă măcar cele 8 puncte ca Urziceni? Să nu ne prăpădim cu firea. Nici Europa nu crapă de inteligenţă. Luaţi nominalizările atotcompetentei reviste “France Football” pentru Balonul de Aur 2010 şi printre cei 23 de propuşi nu veţi găsi nici un fotbalist englez sau italian. Chiar aşa?  Nici un Rooney…? Că nu a făcut nimic la Mondial? Dar Messi, ce-a făcut? Bine că sînt prezenţi Drogba şi Forlan. Eu cu ei merg, neabătut, fără să scap vreun meci de la englezi.

11 comments ↓

# 11 Chris on 29.10.10 at 12:01 pm

Mult respect, dl. Cosasu :)
Intr-adevar, si eu am consider infrangerea de la Liverpool cel mai bun joc al Stelei de 3-4 ani incoace.

# 10 amne on 29.10.10 at 11:33 am

Apropos de infrangeri, si franarii mei au pierdut la Roma si Munchen pe stilul vechiului Sportul Studentesc: naiv si induiasator, tragic si comic in acelasi timp. Sunt infrangeri si infrangeri, la fel de bine precum de victoria aceea de la Roma de acum doi ani imi aduc aminte si de 1-2-ul de pe Bridge, cu golul lui Drogba, ca tot l-ati pomenit, dat la 1-1, pe contraatac, dupa o pasa gresita, cu calcaiul, a lui Trica.
Un alt lucru bun, la romani, ce poate ramane in urma unei infrangeri memorabile, este hrana pentru Schadenfreude-le celorlalti suporteri. Apropos de Steaua: cati, chiar si stelisti, mai tin minte de acel 3-0 aplicat lui Betis chiar la Sevilla? Dar ‘Boro cu siguranta n-a uitat-o nimeni!
Numa’ binie die la Cluuuj!

# 9 Gruiţă on 29.10.10 at 11:19 am

De apropriat
Deplasările de la Craiova şi Timişoara şi meciul de sâmbătă cu CFR sunt bătăliile în care gălăţenii pot să-şi consolideze poziţia de lider nu numai în clasament ci şi în pana atotştiutorilor din presa scrisă, printre care, cu voia dumneavoastră şi (ne)voile mele, m-aş număra şi eu. În rest, până la sfârşitul campionatului trebuie să facă ce au făcut şi până acum. Să acapareze cel puţin 6 puncte din partidele cu Brăneşti şi Astra din calitate de gazdă.
Bănăţenii au şi ei trei întâlniri de foc, în Groapă şi acasă cu ceata lui Porumboiu şi cu liderii actuali. Jocurile lejere sunt uşoare doar în aparenţă, având un grad de dificultate sporit faţă de cele ale oţelarilor, Braşov şi Urziceni nefiind adversari tocmai comozi.
Rapiduleţul, din acest punct de vedere, se pare că ar avea vreo patru-cinci puncte suplimentare mai uşor de apropriat decât dunărenii şi vreo şase-şapte puncte mai lesne de însuşit decât vâslaşii de pe Bega. Doar Steaua reprezintă un adversar din categoria “greu de ucis”, pandurii, târgmureşenii şi şepcile roşii ar trebui să reprezinte de trei ori câte trei puncte. Cu Steaua şi “U” se joacă sub Grant.
Săptămâna aceasta cluul are loc la Galaţi, CFR fiind într-un reviriment moderat, dar cu un lot beton. Al doilea meci de interes european (în sensul de a ţinti un loc pentru Europa) se va disputa în Groapă unde vine trupa spăşita şi orgoliile rănite ale lui Pustai. Ar mai atrage atenţia întâlnirea de sub Tâmpa unde Poli Timişoara vine după 130 de minute de joc şi 9 penaltiuri cu revelaţia din acest an a Cupei României, Voinţa Sibiu.
Disproporţionate, dar nu lipsite de posibilitatea imprevizibilului sunt jocurile de la Vaslui, din Giuleşti, de pe Bistriţa şi, aş spune, de la Urziceni, unde se deplasează Ilie Stan, Petre Grigoraş, Lăcătuş respectiv Piţurcă.
Meciurile păcii, în sensul de fotbal fără fotbal, au loc în Ardeal, la Alba Iulia şi Târgu Mureş unde Astra şi Sportul îşi vor tângui năzuinţele de supravieţuire. Doar dacă nu s-a urlat “Deşteaptă-te tinere” în “gaşca nebună”.

# 8 victor L on 29.10.10 at 10:48 am

Sanatate si la Multi Ani, domnule Radu Cosasu.

# 7 alex.suporter din Buzau on 29.10.10 at 8:47 am

“De altfel, după pixul meu, Craiova joacă azi cel mai atrăgător fotbal din Ligă”…….cu tot respectul dar cred ca trebuia sa va uitati si la meciurile Rapidului, sau sa schimbati pixul!!!

# 6 gicu on 29.10.10 at 3:39 am

Sanatate, maestre!

# 5 Ovidiu on 28.10.10 at 11:54 pm

Marius Stan e intr-adevar o rara avis pe meleagurile noastre fotbalistice.

Sanatate, maestre!

# 4 supertuxy on 28.10.10 at 11:52 pm

Mult respect ! (mai ales pentru ca refuzati publicitatea. daca n-ar fi fost asa, paradoxal, ati fi pierdut public si respect)

Cat despre anglia, as zice ca nu se poate scapa vreun meci de la ei.

# 3 lol on 28.10.10 at 10:06 pm

Sanatate, maestre!

# 2 Gyerko Szabolcs- Laszlo on 28.10.10 at 6:19 pm

In legatura cu ce ati scris, eu trebuie sa spun ca in general intr-o viata sportiva sanatoasa trebuie sa se dea importanta esecurilor, dar…..esecul trebuie sa ramana esec.

# 1 thian1899 on 28.10.10 at 5:56 pm

milito e mai nedreptatit decat rooney. premiile vin prost la mijloc de sezon…

Leave a Comment

Reguli :
1. Tratati persoanele care scriu pe acest blog cu respect, nu folositi un limbaj necivilizat sau cuvinte care sa aduca o vatamare morala celorlalte persoane care posteaza mesaje.
        a. In comentariile dumneavoastra va rugam sa va referiti doar la articolul/editorialul in cauza si sa nu atacati autorul.
        b. Nu folositi un limbaj explicit sexual, vulgar sau care sa jigneasca.
        c. Fara comentarii discriminatorii cu tenta xenofoba, antisemita sau rasista.
2. Nu publicati sau solicitati in comentariile dumneavostra adrese de web, produse sau servicii.
3. Nu transformati acest blog intr-un "chat".
4. Pentru protectia dumneavostra nu folositi in comentarii informatii personale, adrese de email, numere de telefon sau URL.
5. In comentarii nu puteti folosi decit urmatoarele coduri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>
6. Daca aveti vreo plangere in ceea ce priveste administrarea acestui blog puteti trimite un mesaj la adresa de mail: contact@gsp.ro.
7. Comentariile care intra in contradictie cu regulile de mai sus vor fi sterse fara a se afisa vreun motiv.
8. Daca veti continua sa sfidati aceste reguli nu veti mai putea sa postati mesaje.

Comentand pe acest blog, sunteti de acord cu regulile precizate, le intelegeti si va dati acordul ca le veti respecta. Va multumim.