Mai buni şi mai neserioşi

Istoria parangheliilor groase la olandezi e lungă şi pilduitoare

Ferească Dumnezeu de umorul german şi de perseverenţa olandeză! Amîndouă încep brutal şi nu ştiu să se termine. Toată lumea a privit sau a aflat amuzată de ruşinea (pre)istorică livrată de PSV: 10-0 cu Feyenoord! Nu e un scor ilegal. Se întîmplă, căci zilele negre sînt scrise cu roşu în calendar. Nimeni nu scapă de aceste prăbuşiri lungi care adună în numai 90 de minute “de la 5 în sus”. Numai că în cazul măcelurilor olandezo-germane sau olandezo-olandeze nimic nu e întîmplător şi totul e premeditat, cu o încrîncenare de temnicer.

Feyenoord a căzut repede şi s-a aşezat imediat într-o formaţie defensivă coaptă pentru un 0-5. Restul, pînă la 0-10, a venit din plăcerea tradiţional olandeză a lucrurului bine făcut peste măsură. În cele din urmă, încercarea naţionalei olandeze de a domina ortopedic finala Mondialelor e parte a aceleiaşi străduinţe nesărate. Tradiţia e bine fixată. Feyenoord se plînge, oarecum documentar, că n-a fost niciodată pîngărită în asemenea hal din 1908 încoace. Aşa e, dar istoria parangheliilor groase la olandezi nu e deloc lipsită de isprăvi.
Feyenoord a mai păţit-o o dată, în 1983, cînd Ajax s-a îngrijit de un 8-2 cu destinaţie: Cruyff totemul lui Ajax revenise tardiv pentru o ultimă priză de fotbal la marele rival Feyenoord şi erezia a fost pedepsită sever în public. Preferata mea e Ajax-Bayern 0-8, în 1978. Neîntrecuta delicateţe germană a dat meciului un aer discret de petrecere cu invitaţi care se suie în picioare pe masă şi se deşartă pe tortul miresei. Ajax a bănuit că poate juca meciul de retragere al lui Cruyff în compania  binecrescută a bavarezilor. Ajax s-a înşelat. Bayern a călcat în picioare un inamic pregătit pentru o petrecere cîmpenească, a dat 8 şi a plecat acasă cu bocancii plini de sînge, dar mulţumită. Adevărat, olandezii din tribune comunicaseră în prealabil, vizitatorilor că sînt o turmă de porci nazişti, dar Bayern s-a simţit foarte onorată să pună şenila pe orice regulă de bună cuviinţă civilă.

Nu e clar de unde a ţîşnit dorinţa de atrocităţi în cazul PSV. Probabil nu există o explicaţie precisă, ci numai o anume stimă pentru orgiile cu victime legate. Diferenţa faţă de etica veselă a sudului e uriaşă. Pe la noi, asemenea măceluri au un aer amical şi sînt însoţite de un folclor inimitabil. Aici, da, le sîntem dintotdeauna superiori. Ei sînt mereu serioşi. Din nefericire, şi cînd nu trebuie. Noi ştim să fim întotdeauna neserioşi. Din fericire, şi cînd trebuie.

1 comment so far ↓

# 1 Sarpele on 28.10.10 at 10:50 pm

Traiesc in Germania si vad cu MARE surprindere cum meciuri de divizia a 3-a valorica au o calitate (si spectatori pe masura) mai mare decat o partida ‘derby’ din romanica
Scuze de diminutivul depreciativ…dar asta e situatia

Leave a Comment

Reguli :
1. Tratati persoanele care scriu pe acest blog cu respect, nu folositi un limbaj necivilizat sau cuvinte care sa aduca o vatamare morala celorlalte persoane care posteaza mesaje.
        a. In comentariile dumneavoastra va rugam sa va referiti doar la articolul/editorialul in cauza si sa nu atacati autorul.
        b. Nu folositi un limbaj explicit sexual, vulgar sau care sa jigneasca.
        c. Fara comentarii discriminatorii cu tenta xenofoba, antisemita sau rasista.
2. Nu publicati sau solicitati in comentariile dumneavostra adrese de web, produse sau servicii.
3. Nu transformati acest blog intr-un "chat".
4. Pentru protectia dumneavostra nu folositi in comentarii informatii personale, adrese de email, numere de telefon sau URL.
5. In comentarii nu puteti folosi decit urmatoarele coduri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>
6. Daca aveti vreo plangere in ceea ce priveste administrarea acestui blog puteti trimite un mesaj la adresa de mail: contact@gsp.ro.
7. Comentariile care intra in contradictie cu regulile de mai sus vor fi sterse fara a se afisa vreun motiv.
8. Daca veti continua sa sfidati aceste reguli nu veti mai putea sa postati mesaje.

Comentand pe acest blog, sunteti de acord cu regulile precizate, le intelegeti si va dati acordul ca le veti respecta. Va multumim.