Logica de fotbal vechi

Lumea s-a săturat de ipocrizia oficială şi vrea adevărul înapoi

În sfîrşit, adevărul a început să circule cu capul intact prin Europa. Angela Merkel, strivită de reacţia populară pozitivă la o carte care scrie lucrurilor pe nume, recunoaşte că mult periata societate multiculturală germană e un eşec. Alte semne, cele mai multe electorale, spun de asemenea că lumea s-a săturat de ipocrizia oficială şi vrea adevărul înapoi. Probabil şi fotbalul.
Într-adevăr, fotbalul e plecat. Varianta pe care o trăim astăzi e o mutaţie care trage jocul într-un offside nevrotic. Am pierdut legătura cu fotbalul real cîndva în anii ‘80 sau ‘90. Nu contează cînd. Contează cum şi ce s-a petrecut cu fotbalul pur pe care îl mai jucau încă figuri de care ne amintim sau ar trebui să ne amintim: Constantin, Asparuhov, Krol, Dumitrache, Marcel Răducanu, Lubanski. Restul listei e la discreţia şi onestitatea dumneavoastră.

Urmînd politica, societăţile şi ideile din afara lui, fotbalul s-a mutat în ceva aberant şi dezaxat: într-un simulacru pătimaş. Pe măsură ce lozincile oficiale corecte (Respect!) au devenit obigatorii, jocul însuşi a devenit sistematic nerespectabil. E cazul să turnăm adevărul cel mai acid peste acest mutant trufaş.
Steaua şi Dinamo fac un meci complet lipsit de relevanţă pentru suporteri, care vin, de fapt, la stadion, ca să se afişeze războinic. În aceeaşi situaţie de imbecilitate profundă s-au aflat, de curînd, bandele sîrbeşti în căutare de vitejie la Genova şi turmele croate care au făcut tot ce-au putut pentru a bloca Hajduk-Anderlecht. Unde e fotbalul? Nicăieri, căci hormonii aduşi la stadion nu au nimic de-a face cu vechiul joc de fotbal. Doi delegaţi FIFA îşi vînd voturile, şi organizarea Cupei Mondiale 2018 iese astfel la mezat. Unde e fotbalul? A se vedea răspunsul de mai sus. Liverpool trece din american în american în drum spre o tot mai tentantă divizie secundă. Pe teren, jucătorii abia mai înţeleg pentru cine joacă. În tribune, suporterii îşi aduc aminte vag de echipa pe care au primit-o moştenire de la părinţi şi bunici. Unde e Liverpool? Unde e şi fotbalul. Wayne Rooney e scos la vînzare de Man United şi va ateriza foarte probabil, din ianuarie, la Real sau la Barca. Sau peste drum, la Man City. Legătura cu Ferguson s-a rupt după ce tînărul consumator de prostituate s-a supărat că a fost scos din prima echipă şi a cerut ca premiu un salariu nou, de 200.000 de lire pe săptămînă. Unde e fotbalul? Dacă nu mă înşel, în replica lui Ferguson: Rooney poate lua drumul lui Beckham, Keane şi Van Nistelrooy. Logică de fotbal vechi.

1 comment so far ↓

# 1 Anglofil on 20.10.10 at 1:26 pm

E in Blackpoolul lui Holloway, in pasa sublima a lui Totti cu Basel sau in claritatea jocului lui Wilshere, neverosimila pentru un pusti de 18 ani.

Acolo e fotbalul.

Leave a Comment

Reguli :
1. Tratati persoanele care scriu pe acest blog cu respect, nu folositi un limbaj necivilizat sau cuvinte care sa aduca o vatamare morala celorlalte persoane care posteaza mesaje.
        a. In comentariile dumneavoastra va rugam sa va referiti doar la articolul/editorialul in cauza si sa nu atacati autorul.
        b. Nu folositi un limbaj explicit sexual, vulgar sau care sa jigneasca.
        c. Fara comentarii discriminatorii cu tenta xenofoba, antisemita sau rasista.
2. Nu publicati sau solicitati in comentariile dumneavostra adrese de web, produse sau servicii.
3. Nu transformati acest blog intr-un "chat".
4. Pentru protectia dumneavostra nu folositi in comentarii informatii personale, adrese de email, numere de telefon sau URL.
5. In comentarii nu puteti folosi decit urmatoarele coduri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>
6. Daca aveti vreo plangere in ceea ce priveste administrarea acestui blog puteti trimite un mesaj la adresa de mail: contact@gsp.ro.
7. Comentariile care intra in contradictie cu regulile de mai sus vor fi sterse fara a se afisa vreun motiv.
8. Daca veti continua sa sfidati aceste reguli nu veti mai putea sa postati mesaje.

Comentand pe acest blog, sunteti de acord cu regulile precizate, le intelegeti si va dati acordul ca le veti respecta. Va multumim.