O viaţă de fotbalist

Mi-e frică să mă întreb cum trăiesc cei mai mulţi din jucătorii pe care i-am admirat cîndva

La fiecare mare carieră în fotbalul mare şi o viaţă îndestulată numai din fotbal, aflăm, dacă insistăm să cunoaştem adevărul, o sută, dacă nu şi o mie de cariere judeţene. Iar după ultimul contract, tot atîtea vieţuiri anonime, sărace şi fără nici o şansă de mai bine. Ce se întîmplă cu fotbaliştii, după ce nu mai sînt fotbalişti nu interesează pe nimeni. E ca şi cum societatea instituie un tip drastic de uitare faţă de cei care au promis mult şi au realizat puţin. Ca şi cum lumea îi pedepseşte cu uitarea pe sportivii care au primit cîndva mai mult decît meritau. Ajung din cînd în cînd în atenţia presei doar marile căderi: alcool, crimă, mila publică.

În sport, numărul învinşilor e mult mai mare decît al învingătorilor. Ar fi util de ştiut ce au făcut cu diplomele lor de ingineri, obţinute de la cluburile universitare, jucătorii care abia de ştiau să se semneze. Ar fi la fel de semnificativ un sondaj de situaţie la jucătorii care au fost plătiţi, la vremea lor, foarte bine. Ce s-a ales din maşinile lor scumpe, din ţoalele lor de firmă, din fiţoasele lor amante? Cum spuneam însă, nu se scriu decît istorii ale învingătorilor, ale foştilor campioni care mor bogaţi şi sacralizaţi. Deşi vieţile rataţilor sînt mult mai interesante.

Reportajele despre viaţa de camionagiu a lui Liţă Dumitru le-am citit cu un sentiment de uşurare. Mi-e frică să mă întreb cum trăiesc cei mai mulţi din jucătorii pe care i-am admirat cîndva. Ce om demn! Ce caracter! L-am stimat pe Liţă Dumitru pentru dovezile consistente de seriozitate şi de implicare, pe care le arăta în fiecare meci, şi-l stimez şi mai mult pentru modul responsabil în care îşi consideră locul în societate, după ce a ieşit din fotbal. Decît un antrenor umilit de patron la un club avut din ţară sau un antrenor prost plătit în ligile inferioare, mai bine un senior al TIR-urilor.

Nu-i nevoie să ai studii superioare, ca să desluşeşti ce scrie pe frunţile multor jucători de la Dinamo. Scrie: Vom sfîrşi prost, fiindcă banii şi anturajul au stricat tot ce am avut bun în noi! Asta scrie, de fapt, pe frunţile multor jucători cu nume, bani şi carte puţină. Dacă s-ar uita în oglindă şi ar şti să citească, poate că s-ar trezi din mahmureala publicitară a vîrstei. Nu că n-ar mai putea fi ajutaţi, dar în lumea asta a fotbalului nu prea are cine să-i ajute, iar din afară ei nu ascultă pe nimeni.

18 comments ↓

# 18 imsorryforyou on 18.03.13 at 6:42 pm

cand citesc aceste randuri si comentarile adresate de niste oameni foarte “inteligenti” ai societatii care din invidie ca nu au fost si nu o sa fie fotbalisti . fiecare devine ce vrea .nu poti sa fii fotbalist daca nu ai acest fenomen in singe .voi toti astia care spuneti ca fotbalisti nu au carte sau toti sunt betivi si drogati ,,ei bine va inselati. sunteti niste hateri muisti si abia astept sa ajung fotbalist si sa spun dupa un meci : I scored 3 goals today what the fuck have you done? sunteti niste hateri .loool responsailitate si demnitate .ce treaba aveti voi cu sportul si fotbalul ? demnitate domnule mircea? dar puteti sa ne povestiti cum furati la greu in ultimii ani sau cum injurati cu mandrie pe x-ulescu pe cutarescu sunteti niste mizerii toti

# 17 NEX-5N on 18.11.11 at 1:42 am

Îmi placeinformaţii valoroase pe care le oferă să fie articole . Pot să marcaj blog si facilitate de testare copiii mei exact de aici, în general . Sunt uşor pozitiv acestea sunt de gând să fie informat destul de o multime de lucruri noi aici decât oricine altcineva !

# 16 NEX-5 on 18.11.11 at 12:51 am

Am vrut să dezvolte o mică remarcă a spune mulţumesc pentru tine pentru unele dintre recomandările uimitoare sunteţi scris la acest site . Meu look internet considerabil până la sfârşitul anului a fost recunoscut cu sugestii genial de a face schimb cu invitaţii mei . Aş afirma că vizitatorii site-ului de fapt, sunt destul de norocos să existe într-o comunitate minunata , cu atat de multi oameni restante cu principii foarte benefice . Ma simt foarte norocos pentru a avea mai mult utilizate pagina dvs. de Web întregi şi cu nerăbdare să mai multe ori mai stralucitoare lectură aici . Vă mulţumim încă o dată pentru toate detaliile .

# 15 mircea on 11.10.10 at 3:21 pm

bravo,stimate domnule Tudor Octavian….e unul din textele cele mai frumoase pe care le-am citit vreodata…partea cu seniorul TIR-ului e f frumoasa…viata nu inseamna doar celebritate,inseamna in primul rand responsabilitate si demnitate…

# 14 RADULESCU STEFAN on 10.10.10 at 9:32 am

ne-a batut Franta si dam vina pe arbitru.Dar noi nu am inscris niciun gol.Cine e de vina?O sa iesim pe strazi sa sarbatorim ca am facut 0-0?Halal.O victorie,chiar si cu Albania sau Belarus,e prea mult.Toata lumea sta acasa si sarbatoreste,ca la Revelion.

# 13 moldoveanu on 09.10.10 at 10:42 am

Situatia prezentata poate fi generalizata in toate domeniile. Scrie de rau pe fruntile a tot mai multi si pot citi tot mai putini. Probabil, in final, analfabetii vor decreta ca nu scrie nimic. Si avand 90% ….

# 12 dan v on 09.10.10 at 10:39 am

din pacate nu e un echilibru intre cele doua extremitati - conditia fizica la fotbalisti bate de departe intelectul. Din pacate putini stiu dictonul “O minte sanatoasa intr-un corp sanatos”. Imi pare rau de toti cei care “cad” de sus de tot … viata bate filmul … cum iti asterni asa dormi … nu ca eu am fost destept si acum dorm bine :) … inca trag ca boul fara sa fi fost vreodata fotblatist

# 11 dimi on 09.10.10 at 9:05 am

Va multumesc D-le Tudor pt. articol aveti multa dreptate.As mai spune ca realizarea unui fotbalist depinde cel mai mult de educatia de acasa.Personal pe pielea mea am constatat-o cunoscand multi fotbalisti si am putut da seama ce a insemnat educatia si gradul lor de cultura ceeace a dus la realizarea lor.

# 10 Dacia Automobile on 09.10.10 at 12:14 am

“…pe frunţile multor jucători de la Dinamo. Scrie: Vom sfîrşi prost, fiindcă banii şi anturajul au stricat tot ce am avut bun în noi! Asta scrie, de fapt, pe frunţile multor jucători cu nume, bani şi carte puţină…” -> M-as cutremura sa fiu unul din ei si sa citesc acestea randuri.

# 9 antisport on 08.10.10 at 11:36 pm

vad ca se simt ofuscati dinamovistii…asa, si? de la cornel dinu ati mai avut vreun jucator cu 1 clasa mai mult ca trenul?plus ca dinamo e doar un exemplu, pt. ca 95% astia ies acum in evidenta, prin baute, pitipoance si showuri erotice pe net, orice in afara de fotbal…asa ca lasati-ne…asta e viata, si cred ca nu le iau apararea niscaiva profesori universitari…bv. d-le octavian…

# 8 deco on 08.10.10 at 10:53 pm

ce se mai oftica dinamovistii, adevarul supara…lol

# 7 florin on 08.10.10 at 9:43 pm

Domnule Tudor, de ce trebuie un fotbalist sa stie sa mai si citeasca? Doar are Q7 sau Ferrari! De ce sa se gindeasca la ziua de miine, cind cistiga pe minut cit majoritatea romanilor intr-un an! De ce sa se mai uite in oglinda, ca sa vada dira de “faina” de pe buze?
Si ceva pentru “California” Nu stiu ce virsta ai, dar gresesti. N-a fost el comunismul ceva de regretat, dar pentru cel care a fost serios (fotbalist, gimnast, scrimer, patinator etc.), a asigurat viitorul fie si doar prin simplul fapt ca fiecare a fost, intr-un fel, ca si obligat sa termine un liceu sau o scoala profesionala, care acum le asigura traiul, asa cum e el acum in Romania…

# 6 brailoiu on 08.10.10 at 9:05 pm

sensibil subiectul…’nea tudor fin psiholog…se vede stilul sau si in STEFAN FILOTTE, chiar daca a fost semnat de altcineva….sa traiesti frumos nea TUDOR si….te asteptam la BRAILA !

# 5 PIF on 08.10.10 at 8:54 pm

Fara a incerca sa fac o comparatie as vrea sa spun doar ca la Ajax Amsterdam toti jucatorii sunt obligati sa termine liceul. Fara exceptie.
Doar 2% din jucatorii clubului (23 de echipe de la copii pina la seniori) ajung sa semneze un contract la profesionisti. Restul trebuie sa se descurce cum pot. Din aceasta cauza se considera ca liceul le va fi de mare folos dupa terminarea carierei.

# 4 california on 08.10.10 at 6:25 pm

putini au avut norocul in comunism sa fie actori emeriti, scriitori de partid sau fotbalisti ( nu spun sportivi pt. ca era diferenta intre banii luati de gimnasta campioana mondiala si cei incasati de fotbalistul aciuat pe la echipa unei uzine de renume sau a unui minister puternic); dar in ciuda propagandei, comunismul nu a asigurat nimanui linistea batrinetii, iar capitalismul nici atit; si pe lumea asta, cit poate si pe cealalta, daca nu ai tu grija de tine, nu are nimeni; asa ca articolele prin care se solicita mobilizare pt. intretinerea unuia sau altuia, altfel valid fizic, dar care in vremea lui de glorie nici in cot nu-l durea de restul lumii, mi se par cel putin desuete.

# 3 durden on 08.10.10 at 6:18 pm

ce scrie pe fruntile celor de la dinamo?pfff…nu stiu,sa ne citeasca profesorii universitarii de la steaua si geniile de la rapid.sau restul doctilor care epateaza intelectual din liga 1.

# 2 GabiD on 08.10.10 at 6:02 pm

Am inceput fotbalul la inceputul aniilor 80 si am jucat la diferite echipe din Divizia C si B si in centrul olimpic de juniori de la Brasav. Am jucat cu foarte multi jucatori talentati. Unii care s’au pierdut de la virste foarte fragete, parte din cauza sitemului foarte dificil (jucatori, antrenori, conducatori de fotbal care nu stiau sa se poarte cu tineri fotbalisiti inca in crestere). Pe linga talent, in primul rind trebuia sa ai o piele foarte groasa ca sa ipoti sa induri multe, si sa te afirmi.
Personal am fost mai norocos: am fost cu piciorele pe pamint, am avut o familie foarte puternica, am reusit sa plecat in America la 24 de ani unde am obtinut o educatie buna, si am invatat multe, pe linga fotbal.
Vin in Romania in fiecare an si ma intilnesc cu fosti colegi fotbalisti (multi care au jucat si in divizia A) si nu pot sa crsed cit de prost o duc cind stiu cum erau in tinerete. Sitemul in care au trait, lipsa de educatie (la unii), alegerile pe care le’au facut in viata (alcolul pentru multi plus multe alte probleme sociale), i’au adus pe multi intr’o situatie foarte grea. Sint si citeva exemple de situatii fericite, dar mult prea putine din cati jucatori cunosc.

# 1 marius on 08.10.10 at 4:48 pm

da….intr-adevar la Dinamo e spatiul ratarii. Insa cand vad privirea inteligenta a unui Tanase sau prezenta fermecatoare a unui Banel imi dau seama ca steaua e pepiniera de viitori oameni realizati. Nu mai vorbesc de alte atatea exemplare reusite din tara….jos labele de pe Dinamo. Pana una alta Dinamo da cei mai multi antrenori…..

Leave a Comment

Reguli :
1. Tratati persoanele care scriu pe acest blog cu respect, nu folositi un limbaj necivilizat sau cuvinte care sa aduca o vatamare morala celorlalte persoane care posteaza mesaje.
        a. In comentariile dumneavoastra va rugam sa va referiti doar la articolul/editorialul in cauza si sa nu atacati autorul.
        b. Nu folositi un limbaj explicit sexual, vulgar sau care sa jigneasca.
        c. Fara comentarii discriminatorii cu tenta xenofoba, antisemita sau rasista.
2. Nu publicati sau solicitati in comentariile dumneavostra adrese de web, produse sau servicii.
3. Nu transformati acest blog intr-un "chat".
4. Pentru protectia dumneavostra nu folositi in comentarii informatii personale, adrese de email, numere de telefon sau URL.
5. In comentarii nu puteti folosi decit urmatoarele coduri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>
6. Daca aveti vreo plangere in ceea ce priveste administrarea acestui blog puteti trimite un mesaj la adresa de mail: contact@gsp.ro.
7. Comentariile care intra in contradictie cu regulile de mai sus vor fi sterse fara a se afisa vreun motiv.
8. Daca veti continua sa sfidati aceste reguli nu veti mai putea sa postati mesaje.

Comentand pe acest blog, sunteti de acord cu regulile precizate, le intelegeti si va dati acordul ca le veti respecta. Va multumim.