Cum ne-am copilărit cu Traore

Ghinionul? Să taci adult şi să înghiţi matur

Ceea ce-i foarte simpatic în hărmălaia asta cu Traore este că, o zi-două, am scăpat de mizeriile debitate de păcătosul din Pipera şi ne-am bătut capul cu o problemă sută la sută copilăroasă: ivorianul trebuia să-i paseze lui Culio sau bine a făcut că a tras la poartă? Ferice de zilele cînd ne contrazicem pe asemenea chestii majore care fac din noi nişte minori, nişte puştani morţi după fotbal. Demult nu mai sîntem copilăroşi în fotbal. Nu mai discut cît ghinion a avut Traore cu barele lui Lobonţ. În problemele ghinionului, dacă nu mai eşti copil, trebuie să taci adult şi să înghiţi matur. Serios vorbind, strigătul din repriza a doua, la a doua bară a lui Traore: “Nu se poate aşa ceva!” m-a înduioşat. Cum să nu se poată o bară, după o sută şi ceva de ani de fotbal asociaţie? Am un prieten, bine tăbăcit în fotbal, care mi-a amintit imediat că, în 1954, Ene I de la Dinamo a ratat de la un metru pe Republicii!

Dar - repet - m-am înduioşat, deşi mi s-ar putea spune că nici asta, duioşia, nu mai ţine de la o vîrstă în sus. Personal, mai ţin la ea, în fotbal, “n-o bag în mă-sa” - cum mi s-a propus fără jenă - fiindcă fără ea nu aş mai putea gusta humorul, atît cît a rămas humor în fotbal. Cînd îl aud pe Rică Răducanu că el “l-ar fi luat la omor” pe Traore pentru ratarea din minutul 31, nu pot să nu-l aud, din adîncul vremii, pe comentatorul ăla englez care declara că e gata să-l ucidă pe Rică pentru aiurelile ce şi le permitea în poartă. După cum nu pot fi insensibil la voioşia cu care Rodion Cămătaru ne-a amintit că şi Cîrţu făcea egoisme de-astea ca Traore. Încît - adult vorbind - nu am nici o părere în privinţa “crimei” din minutul 31. În schimb deplîng - acceptaţi-mi melodrama - faptul că nu se discută mai pe larg ce meci a făcut Nuno Claro. Ştiinţific, ştiu că nu-i frumos să lauzi un portar înaintea unui atacant, totuşi susţin că fără Nuno Claro nu ne mai dădeam cu capul de pereţi pro sau contra Traore.

Altfel, exprimîndu-mă blînd, la Roma putea fi şi mai rău; oamenii lui Totti, să recunoaştem, nu au fost prea totalitari. Nu vreau să spun mai mult despre lipsa de densitate din atacul CFR-ului, nu pot fi - cum ne cerea domnul Dragomir - fiu de căţea… Las’ că nici dînsul nu pare a fi chiar aşa. Cine poate asta în România noastră mai mult sau mai puţin onestă?

10 comments ↓

# 10 Ovidiu on 07.10.10 at 8:54 am

Bravo, bravo! Sanatate, maestre!

Nimic despre deschiderea hipodromului de la Ploiesti? Sau mi-a scapat mie vreun articol de-al dumneavoastra?

# 9 Dantesc on 01.10.10 at 1:50 pm

“Ceea ce-i foarte simpatic în hărmălaia asta cu Traore este că, o zi-două, am scăpat de mizeriile debitate de păcătosul din Pipera şi ne-am bătut capul cu o problemă sută la sută copilăroasă…”

Genial domnule Cosasu in sfarsit vad si eu ca se scrie in cu totul alt stil …felicitari !

# 8 amne on 01.10.10 at 1:04 pm

Traore a jucat exceptional pentru varsta lui si pentru lipsa sa de experienta. Cu acel moment de ratacire, cand, asa cum scrieti, stimate domnule Cosasu, mintea de copil i-a dictat sa traga ca un nebun, sa rupa bara-n doua. Problema nu e ca nu a pasat, nu trebuia sa paseze, cu un Lobont culcat deja era suficient sa traga cu latul la semiinaltime. N-a facut-o, asta e. Stiti ceva? Nu sunt convins deloc ca ratarea aceea ne-a facut rau - daca-i enervam pe oamenii lui Ranieri inca din minutul 30 cu un gol, cine stie ce rusine pateam, si ar fi fost numai un 1-0, nu 3-0 cum au avut altii.
Numa’ binie die la Cluuuj!

# 7 lol on 01.10.10 at 12:55 pm

Sanatate, maestre!

# 6 Football tipster on 01.10.10 at 12:53 pm

Sa traiesti, maestre!!!

# 5 RONI on 01.10.10 at 12:35 pm

Felicitari pt articol.

# 4 mario on 01.10.10 at 10:49 am

CFR-ul a jucat super in comparatie cu Steaua.

# 3 Robert on 01.10.10 at 9:59 am

Multa sanatate, sa ne mai rasfatati cu astfel de editoriale!

# 2 fuller on 01.10.10 at 3:43 am

Eu prefer modul in care a pierdut CFR, unde Traore e acuzat de egoism, insa cel putin echipa a reusit sa balanseze jocul romanilor binisor, si sa joace totusi frumos, decat modul in care a pierdut Steaua. Sa joci acasa, sa ai 3-0 si sa nu mai contezi apoi o intreaga repriza, asta inseamna frica de a juca. CFR a jucat mai curajos, si a lasat o impresie mai buna. Traore mai are mult de invatat despre jocul de echipa, insa global CFR a jucat curajos, si sper ca echipele romanesti sa aiba jocuri care aduc respect in cupele europene. Pentru ca se poate! Doar sa avem incredere in noi insine. Cat despre Traore, el ar trebui pedepsit si pus cateva etape pe bara sau la echipa a doua, insa e necesar in atacul CFR-ului.

# 1 gicu on 01.10.10 at 3:42 am

Sanatate, maestre!

Leave a Comment

Reguli :
1. Tratati persoanele care scriu pe acest blog cu respect, nu folositi un limbaj necivilizat sau cuvinte care sa aduca o vatamare morala celorlalte persoane care posteaza mesaje.
        a. In comentariile dumneavoastra va rugam sa va referiti doar la articolul/editorialul in cauza si sa nu atacati autorul.
        b. Nu folositi un limbaj explicit sexual, vulgar sau care sa jigneasca.
        c. Fara comentarii discriminatorii cu tenta xenofoba, antisemita sau rasista.
2. Nu publicati sau solicitati in comentariile dumneavostra adrese de web, produse sau servicii.
3. Nu transformati acest blog intr-un "chat".
4. Pentru protectia dumneavostra nu folositi in comentarii informatii personale, adrese de email, numere de telefon sau URL.
5. In comentarii nu puteti folosi decit urmatoarele coduri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>
6. Daca aveti vreo plangere in ceea ce priveste administrarea acestui blog puteti trimite un mesaj la adresa de mail: contact@gsp.ro.
7. Comentariile care intra in contradictie cu regulile de mai sus vor fi sterse fara a se afisa vreun motiv.
8. Daca veti continua sa sfidati aceste reguli nu veti mai putea sa postati mesaje.

Comentand pe acest blog, sunteti de acord cu regulile precizate, le intelegeti si va dati acordul ca le veti respecta. Va multumim.