Cura de caviar

Revolta echipelor mici ar putea salva de plictictis proiectul faraonic al Ligii Campionilor

După aproape 20 de ani de centralism elitar, Liga Campionilor începe să dea semne de revenire la normalitatea geo-democratică. Cluburile din ţările (pînă mai ieri) excluse există şi rezistă. Ajax ar fi acceptat liniştită un 0-4 sau multiplii de 0-4 pe Bernabeu. Însă Twente s-a bătut cu Inter fără complexe şi a spus tot ce avea de spus. Francezii încearcă la naţională recalificarea pentru a doua divizie europeană. Laurent Blanc a fost la Sarajevo, a văzut Franţa cîştigînd şi a înţeles, probabil, că învingătorii pot domina în Balcani. Atît şi nici o peninsulă mai mult. Însă Lyon şi Marseille au revenit la jocul de contact cu fotbalul de club important. Rangers a tras de un 0-0 infim pe Old Trafford, dar nu oricine poate convinge o echipă engleză să se consoleze cu o seară de beteşuguri în serie. Steaua a încercat, dar n-a prins la Liverpool acest curent. Sîntem încă departe de mini-revoluţia cluburilor şi campionatelor care revin în centrul european. De ce nu sîntem acolo e limpede şi, în acelaşi timp, inutil de comentat.

Mai interesantă decît revitalizarea cluburilor secunde e devitalizarea cluburilor imperiale. La început şi complet neoficial, Liga Campionilor a fost o încercare de constituire a Super Ligii Europene cu actori şi derby-uri fixe: Real, Barcelona, Manchester, Bayern, Milan pentru ele şi între ele. Sindicatul supremilor a pornit bine, a făcut reţete comerciale astronomice şi a pus practic restul scenei europene în culise. Însă proiectul suferea, ca orice orgasm planificat pe mai multe cincinale, de o problemă: plictisul. De cîte ori se poate produce şi reproduce perfecţiunea fără să sature? De cîte ori pot juca Real şi Bayern sau Chelsea şi Barcelona fără să se repete şi fără să organizeze carambolaje de sublim?

Pe acest loc tapetat de importanţă şi îngrăşat de miză a început să caşte, din toate fălcile, plictisul. Derby-urile au devenit repetabile şi anoste, ca o cură de caviar. Real-Milan? Iar? Şi la ce bun? N-a fost, desigur, deajuns pentru a propulsa cluburile lihnite ale Europei secunde, dar, o dată creat spaţiul, pretendenţii au făcut pasul înainte. Au rămas în offside pretenţiile de eternizare a seraiului comercial UEFA.

1 comment so far ↓

# 1 lol on 29.09.10 at 7:52 pm

Eu cred ca este prematur sa tragem concluzii dupa doar 2 meciuri din grupe. Nu cred ca in sferturi se va insinua mai mult de o echipa din afara “cluburilor imperiale”. Vom trai si vom vedea. Oricum, accidente precum Dynamo Kiev in sferturi s-au mai vazut si se vor mai vedea. La fel cum o finala Monaco - Porto se va mai intampla odata la 10 ani, ceea ce nu inseamna mare lucru privind “the big picture”: cluburile care baga zeci de milioane in transferuri vor fi MEREU mai sus decat colegele de suferinta pentru care un buget de 10-20 de milioane pe an e o suma astronomica.

Leave a Comment

Reguli :
1. Tratati persoanele care scriu pe acest blog cu respect, nu folositi un limbaj necivilizat sau cuvinte care sa aduca o vatamare morala celorlalte persoane care posteaza mesaje.
        a. In comentariile dumneavoastra va rugam sa va referiti doar la articolul/editorialul in cauza si sa nu atacati autorul.
        b. Nu folositi un limbaj explicit sexual, vulgar sau care sa jigneasca.
        c. Fara comentarii discriminatorii cu tenta xenofoba, antisemita sau rasista.
2. Nu publicati sau solicitati in comentariile dumneavostra adrese de web, produse sau servicii.
3. Nu transformati acest blog intr-un "chat".
4. Pentru protectia dumneavostra nu folositi in comentarii informatii personale, adrese de email, numere de telefon sau URL.
5. In comentarii nu puteti folosi decit urmatoarele coduri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>
6. Daca aveti vreo plangere in ceea ce priveste administrarea acestui blog puteti trimite un mesaj la adresa de mail: contact@gsp.ro.
7. Comentariile care intra in contradictie cu regulile de mai sus vor fi sterse fara a se afisa vreun motiv.
8. Daca veti continua sa sfidati aceste reguli nu veti mai putea sa postati mesaje.

Comentand pe acest blog, sunteti de acord cu regulile precizate, le intelegeti si va dati acordul ca le veti respecta. Va multumim.