Două evenimente dincolo de Bărăgan

Mai există şi altceva decît Sorinaccio la CFR

Cred că avem azi ceva mai bun de făcut decît să-l ridiculizăm pe acel incompetent care se dă “cel mai mare idiot din lume” sau să rîdem sănătos de experienţa Urziceni în viaţa Stelei. Acel 1-0 rămîne o pagină admirabilă în istoria veselă a prostiei omeneşti şi a Ligii lu’ Mitică, atît cît va mai dura ea şi cît ne va mai durea. Există pe lume evenimente de cu totul altă amploare decît aceste grozăvii naţionale cu care ne desfătăm uşurel inconştienţi, dar profund ignoranţi la tot ce se întîmplă dincolo de Bărăganul campionatului nostru de fotbal. Nu o scriu cu indignare, am oroare de bombasticism moral; încerc să fiu cît mai simplu: dacă nu aţi văzut cum joacă baschet campioana mondială, echipa Statelor Unite, e inutil să mai discutăm despre geniu în sport, în 2010. Dacă pe prima pagină a ziarelor noastre de specialitate nu e loc pentru Nadal, ci doar pentru bărbaţii aceia care între două etape îşi schimbă maşinile sau femeile, atunci… Nu mai continuu fraza.

Nu are rost să ne enervăm cînd Nadal - indiferent la schimbarea lui Mandorlini cu Cîrţu… - definitivează superioritatea tenisului său asupra tuturor şi ne face să ne gîndim cum va juca acela care îl va învinge vreodată. O consider - chiar în criza actuală a lumii - o problemă importantă. După domnia lui Federer - care deplînge, sobru cum îl ştim, pierderea semifinalei cu Djokovic, avînd două mingi de meci în setul 5 - deşi mai “enigmatice” mi se par cele două seturi pierdute de el la 1-6, 2-6… - după tenisul complet al elveţianului, Nadal impune printr-o nouă ferocitate, dacă termenul nu vă sperie… Nadal e pe măsura vitezei şi a forţei cu care se mişcă lumea azi, la care, omeneşte, Federer, la vîrsta sa, nu mai poate ajunge. El nu mai e imperial. În schimb, Nadal nu mai poate fi, deocamdată, învins de nimeni. Aceasta e impresia dominantă şi evenimentul numărul unu în sportul mondial, la capitolul individualităţi.

În celălalt domeniu - al echipelor, ceea ce joacă echipa de baschet a Statelor Unite, în frunte cu acest Kevin Durant, nu ţine de vis, ci de uimire strict terestră. În finala cu Turcia (altă uimire, Turcia în finală!), americanii ne-au dat acel sentiment suprem în sport: irezistibilul. E o emoţie pe care numai proştii pac-pac-ului o ignoră într-un meci adevărat.

6 comments ↓

# 6 raulmad on 17.09.10 at 8:37 pm

Nadal - superb. Pacat ca nu am avut parte de un Federer - Nadal si spun asta pt ca sunt din ce in ce mai putine sanse sa-i vedem fata in fata pe acesti doi jucatori extraordinari care au tinut tenisul mondial cu sufletul la gura in ultimii 5 ani. Totusi finala dintre Rafa si Nole a facut toti banii…SUA la baschet? N-am vazut dar nu ma mir. Americanii renasc ca pasarea Phoenix din propria cenusa. Ce sa caute in ziarele noastre de specialitate stiri despre tenis sau despre baschet? Sau despre alte sporturi? La noi stiri despre fotbal. Dar ma intreb: ce inseamna fotbal? Ceea ce vedem la noi sau ceea ce vedem la altii? Dupa atatia ani in care am avut posibilitatea sa vedem ce joaca altii si ceea ce “jucam” noi cred ca intrebarea nu-si are rostul, nu?

# 5 victor L on 17.09.10 at 10:34 am

Sanatate, dle Cosasu.
Nadal la acest USopen a fost formidabil. Din pacate nu am vazut finala la baschet.
Ar fi o problema: cum va juca cel ce va fi peste Nadal peste citva timp? ei bine, daca se va ivi degraba, ar trebui sa joace ceva ce nu am mai vazut, dar daca nu va aparea degraba, ci cind Nadal va obosi, ne va parea rau dupa Nadal.

# 4 cornel61 on 17.09.10 at 9:17 am

Noroc cu d.voastră: ne obişnuiţi să citim şi articole bune şi comentarii civilizate. Mulţumim!

# 3 dan on 17.09.10 at 5:39 am

nadal,cateodata parca joaca ping pong… cat de repede o loveste dupa ce sare de pe ciment… suspiro…ce maniac…si cat de fericit si aproape uimit este ca ii merge serviciul…un exemplar superb al rasei umane

# 2 gicu on 17.09.10 at 3:07 am

Sanatate, maestre!

# 1 lol on 17.09.10 at 12:21 am

Sanatate, maestre!

Leave a Comment

Reguli :
1. Tratati persoanele care scriu pe acest blog cu respect, nu folositi un limbaj necivilizat sau cuvinte care sa aduca o vatamare morala celorlalte persoane care posteaza mesaje.
        a. In comentariile dumneavoastra va rugam sa va referiti doar la articolul/editorialul in cauza si sa nu atacati autorul.
        b. Nu folositi un limbaj explicit sexual, vulgar sau care sa jigneasca.
        c. Fara comentarii discriminatorii cu tenta xenofoba, antisemita sau rasista.
2. Nu publicati sau solicitati in comentariile dumneavostra adrese de web, produse sau servicii.
3. Nu transformati acest blog intr-un "chat".
4. Pentru protectia dumneavostra nu folositi in comentarii informatii personale, adrese de email, numere de telefon sau URL.
5. In comentarii nu puteti folosi decit urmatoarele coduri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>
6. Daca aveti vreo plangere in ceea ce priveste administrarea acestui blog puteti trimite un mesaj la adresa de mail: contact@gsp.ro.
7. Comentariile care intra in contradictie cu regulile de mai sus vor fi sterse fara a se afisa vreun motiv.
8. Daca veti continua sa sfidati aceste reguli nu veti mai putea sa postati mesaje.

Comentand pe acest blog, sunteti de acord cu regulile precizate, le intelegeti si va dati acordul ca le veti respecta. Va multumim.