Răspunsul corect la o întrebare greşită

Federaţia s-ar putea să-l vrea pe Dan Petrescu, dar Dan Petrescu n-o să o vrea pe Federaţie! Întrebarea greşită e: cine trebuie să fie antrenorul “naţionalei”? La o întrebare formulată conform tradiţiei, dar greşită vizavi de realitatea imediată, în marginea oportunităţilor acesteia, e normal ca şi răspunsul să fie mereu greşit. Şi numai printr-o întîmplare să fie unul mulţumitor. Insist: mulţumitor, nu corect. Întrebarea corectă, potrivită cu situaţia la zi a fotbalului nostru, este: cum trebuie să fie antrenorul “naţionalei”? Ce ar trebui el să ştie, ce priceperi aparte, de natură a rezolva încîlcita ecuaţie a “naţionalei”, ar trebui să dovedească?

Buni jucători, unii chiar strălucitori la vremea lor, antrenorii de pînă acum ai “naţionalei” nu şi-au probat aptitudinile de buni tehnicieni şi cu nişte echipe de club. Au fost numiţi la vîrf în virtutea notorietăţii, nu a dovezilor de dotare. Cum să-i ceri unui Hagi s-o ia de jos cu antrenoratul? Nu-i poţi cere asta nici măcar unui Răzvan Lucescu. Ca antrenori în campionat, cei care s-au perindat la “naţională” au fost mediocri sau n-au rezistat în rol. La “naţională”, s-a crezut că poţi rezolva cu gloria şi celebritatea ceea ce n-ai putut rezolva cu ştiinţa la o echipă de club. Ultima utopie, ca să nu-i spun nerozie, vehiculată de mai multă lume, ar fi un antrenorat de salvator al lui Boloni. Haideţi, oameni buni, să nu mai greşim întrebarea, cînd avem răspunsul corect! Îl avem, dar nu-l vedem, pentru că ne tot învîrtim în cuprinsul unei întrebări greşite. Tot ce a reuşit Boloni la cluburile din Vest a fost să irite rău pe toată lumea şi să fie mazilit repede şi cu tam-tam.

În opinia mea, singurul tehnician care a probat că e în stare să construiască în scurt timp o echipă legată, disciplinată şi redutabilă, cu care i-a adus patronului 20 de milioane de euro bine munciţi, recondiţionînd fotbalişti recuzaţi sistematic de multe alte cluburi, ca să fie astăzi rîvniţi pe bani mulţi, e Dan Petrescu. E singurul care a urcat toate treptele meseriei la vedere şi profesional convingător, de la stadiul de începător la acela de investiţie sigură. Toţi ceilalţi, inclusiv Răzvan Lucescu, au căutat scurtăturile şi căile cu riscuri minime, avînd scuzele pregătite încă de la instalare. Nu drumul drept şi cu riscuri bărbăteşti. Ce-i, într-adevăr, riscant în ecuaţia cu Dan Petrescu, e că s-ar putea să-l vrea Federaţia, dar să nu vrea el Federaţia asta!

17 comments ↓

# 17 boris on 12.09.10 at 8:23 am

domnule octavian,ma mir cum de n-ati observat ca dan petrescu isi cunoaste lungul nasului. el este, deocamdata, antrenor de echipe mici, pe care le construieste… pana la un punct. nu uitati ca, fara arestarile de arbitri, unirea urziceni ramanea pe undeva, pe un loc mai maruntel. fara niste autogoluri prin liga campionilor… alta era socoteala. si tot asa.

# 16 utaaradan on 11.09.10 at 3:16 pm

scuze pt titlul uitat de mine din BELGIA ! P.S. cei ce-l criticati pe boloni vad ca dati crezare dezinformarilor lui sandu si dragomir la adresa lui BOLONI !

# 15 utaaradan on 11.09.10 at 3:08 pm

foarte corect articolul .totusi BOLONI e SINGURUL antrenor ROMAN care antreneaza in vest ,si macar are niste performante (1 titlu in portugalia ) !…restul de la noi au antrenat doar pe la cultivatorii de masline si posesorii de camile !

# 14 kELOO on 11.09.10 at 1:20 pm

De data asta ati gresit, Maestre. Sunt de acord cu lol. As mai adauga ca si Razvan a facut o echipa frumoasa la Rapid acum vreo 4-5 ani.

# 13 Bolboceanu Alex on 11.09.10 at 1:08 pm

Domnul Tudor Octavian, si mie imi place3 Dan Pestrescu dar acum sa vb urat despre Boloni, mi se pare prea mult, Boloni a avut si va avea performante in vest,doar ca pentru noi este prea scump.Dan Petrescu nu a antrenat doar Unirea Urziceni, tot el a construit un Sportul Studentesc ce anul imediat urmator termina pe locul 4 in liga 1 dupa care a fost retrogradata de Mitica Dragomir pe motive dubioase.

# 12 Miles Stefan on 11.09.10 at 12:44 pm

Super replica!Frumos.
Domnule Octavian,chiar nu va recunosc!Foarte slab editorial!Chiar am crezut ca un hacker v-a spart blogul!
Erare umanum est!
Totusi…desi nu va convine,Boloni este mega-antrenor!

# 11 dimi on 11.09.10 at 11:45 am

Imi pare rau D-le Octavian asa cum lol mentionea aceste realizari ale lui Boloni nu pot fi trecute cu vederea .Asa ca ati cam dat-o in bara.In rest din ceilalti antrenori romani intradevar Dan petrescu este de evidentiat restul dintre cei care au fost la nationala sa ne mai scuteasca de comentarii !

# 10 aheo on 11.09.10 at 11:27 am

Totusi, Boloni n-a ezitat sa lase nationala balta atunci cand a avut o oferta financiara mai buna. Experienta de atunci ii “ataseaza” lui Boloni o aura de incertitudine.

# 9 Vasie Avram on 11.09.10 at 11:14 am

- D-le ziarist, de ce nu abordezi d-ta, problema fotbalului romanesc, din urmatorul punct de vedere:
- Federatiile de fotbal din tarile africane, care nu au performat la C.M. de fotbal, si-au dat demisia, dovedind onoare si profesionalism, iar cuplu Sandu - Dragomir (ultimul recuperat din puscarie cu dosare penale pe rol), fara calificari de peste 10 ani, raman pe loc, prin alegeri smecheresti de catre niste cluburi sarace.

# 8 taz82 on 11.09.10 at 10:39 am

Mi-e teama ca jocul defensiv a lui Dan Petrescu sa nu se plieze pe cel al nationalei: cred ca ar continua seria egalurilor actualului antrenor. Dupa parerea mea Mircea Lucescu ar fi cel mai potrivit in acest moment, abia apoi Dan Petrescu!

# 7 Sergiu on 11.09.10 at 9:25 am

Hai, sa fim seriosi ! Cine sa-i vrea pe cei doi la cârma nationalei atâta timp cât ei sunt considerati antrenori ”duri”, pe barometrul facut de gsp…? Oameni care nu accepta compromisuri si fiindca ofera 200% cer de la colaboratori 100%…cine sa vrea în România sa lucreze cu tipi atât de inflexibili…? Sa nu poti face tu o combinatie, o masinatiune un aranjament ceva, fiindca astia doi au o conduita morala ireprosabila profesional…asa ceva este de NEACCEPTAT în România !

# 6 bjg on 11.09.10 at 9:08 am

@lol: corect spus !

@T.O: ar trebui sa folositi si Dvs. “scurtăturile şi căile cu riscuri minime” spre documentare, inainte de a scrie. In rest, de acord cu cele scrise.

# 5 Cosor Ion on 11.09.10 at 8:08 am

dintre Boloni si DanPetrescu,il prefer pe ultimul in locul Lucestilor

# 4 cristian on 11.09.10 at 8:04 am

Domnule Tudor,din pacate aveti dreptate mereu,chiar asa se intampla.
Iar cu Beloni ne-a cam lasat in balta fara nicio treba.
Si Andone ar putea fi o solutie.

# 3 Talpaiadului on 11.09.10 at 3:44 am

Sunt intru totul de acord ca Dan Petrescu este un antrenor si un om extraordinar si ca merita din plin sa antreneze echipa nationala. Nu inteleg insa de ce este denigrat Boloni in acest articol, mi se pare de-a dreptul stupid.

# 2 edy on 11.09.10 at 2:47 am

Tot ce a reusit Boloni, bai Octaviane e ceva mai mult decat spui tu, mai documenteaza-te inainte sa scri.
Campionat, Cupa si Super-Cupa in Portugalia - adica o tripla.
Campionat si Super-Cupa in Belgia
-plus un loc 4 cu echipa de kokoa in Franta.

Enumera-mi te rog 2 alti antrenori romani, in viatza cu titluri castigate in 2 campinate diferite din Europa. Si aici nu-l include pe Lucescu sr.

Faptul ca Petrescu e un antrnor tanar si bun, nu-ti da tie dreptul sa minimalizezi realizarile si meritele unuia dintre cei mai buni antrenori romani ai prezentului.

# 1 lol on 10.09.10 at 4:59 pm

Ei, parol? Boloni in Vest n-a facut decat “să irite rău pe toată lumea şi să fie mazilit repede şi cu tam-tam”??

Probabil 6 ani la Nancy inseamna repede. Comparativ cu Sir Alex Ferguson, probabil. Promovarea in Ligue 1 probabil e floare la ureche pentru chibitii din Cismigiu.

Campionatul si Cupa cu Sporting in primul an la echipa, un event pe care Leii nu-l mai reusisera de 20 de ani, probabil e de ici-colea.

3 ani la Rennes, timp in care a adus echipa pe cea mai buna pozitie din istorie in Ligue 1 e probabil mizilic.

La Standard Liege n-a fost mazilit, ci si-a dat demisia, dupa masinatiuni ale patronului, un fel de Jiji in varianta valona. Asta dupa ce luase campionatul tot din prima.

Singurul club vestic de la care a fost mazilit “repede”, dar fara tam-tam, a fost Monaco. 1 club din 5 antrenate. Asta daca Al-Jazeera si Al-Wahda nu s-au mutat intre timp in Occident si autorul articolului e mai informat ca “prostimea” cititoare.

In toti acesti 16 ani de cand Boloni face numai rele prin Occident, o multime de tineri au fost promovati de incapabil. Roux, Diakhaté, Quaresma, Ronaldo, Viana, Didot, Mbia, Petr Čech, Källström, Mangala va spun ceva, d-le T.O?… Asa credeam si eu.

Leave a Comment

Reguli :
1. Tratati persoanele care scriu pe acest blog cu respect, nu folositi un limbaj necivilizat sau cuvinte care sa aduca o vatamare morala celorlalte persoane care posteaza mesaje.
        a. In comentariile dumneavoastra va rugam sa va referiti doar la articolul/editorialul in cauza si sa nu atacati autorul.
        b. Nu folositi un limbaj explicit sexual, vulgar sau care sa jigneasca.
        c. Fara comentarii discriminatorii cu tenta xenofoba, antisemita sau rasista.
2. Nu publicati sau solicitati in comentariile dumneavostra adrese de web, produse sau servicii.
3. Nu transformati acest blog intr-un "chat".
4. Pentru protectia dumneavostra nu folositi in comentarii informatii personale, adrese de email, numere de telefon sau URL.
5. In comentarii nu puteti folosi decit urmatoarele coduri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>
6. Daca aveti vreo plangere in ceea ce priveste administrarea acestui blog puteti trimite un mesaj la adresa de mail: contact@gsp.ro.
7. Comentariile care intra in contradictie cu regulile de mai sus vor fi sterse fara a se afisa vreun motiv.
8. Daca veti continua sa sfidati aceste reguli nu veti mai putea sa postati mesaje.

Comentand pe acest blog, sunteti de acord cu regulile precizate, le intelegeti si va dati acordul ca le veti respecta. Va multumim.