Antrenorii noştri de criză

Toată priceperea lor e să fie daţi afară înainte de a apuca să antreneze cu adevărat

Crizele de la cluburi - de obiectiv, de rezultate, de formă - nu s-au chemat niciodată crize. Cele mai multe din crizele prin care trec formaţiile din prima ligă n-au nici o legătură cu situaţia economică a României. Cum dealtfel nici situaţia economică a României nu are nicio legătură cu tulburarea tectonică a finanţelor planetei, ci cu un şir de guvernări păguboase. Fapt e că, deşi cauzele crizelor din fotbal nu trebuie căutate la antrenori, ci numai la cei care-i angajează, efectele le suportă antrenorii.

Înmulţindu-se peste poate crizele de nepricepere, de caracter şi de trufie ale finanţatorilor, era normal să se constituie şi un corp de antrenori de criză, disponibili. Dar nu disponibili să antreneze mari echipe, ci să fie soluţii de compromis. Adică de criză: să salveze nişte echipe de la retrogradare, să garanteze unul din locurile 12-14, să cumpere cîteva puncte şi cîţiva arbitri, să ţină locul cald, pînă ce patronul angajează un antrenor adevărat, să se lase umilit, cu aerul că e lăudat, să scoată un ban amărît, pînă ce se iveşte antrenorul care ia toţi banii. În popor, categoria aceasta de slujbaşi cu probleme la coloana vertebrală se cheamă mantale de vreme rea. Nu s-ar putea spune că-s nişte antrenori răi. Tot ce-i de spus despre ei e că nu sînt nişte antrenori buni. N-ar fi drept să zicem că sînt antrenori răi pentru că n-au avut niciodată ocazia să dovedească dacă-s buni. Cum se ştie însă, prilejurile nu se împart echitabil, prilejurile se creează ori se intuiesc. În treburile care cer continuitate, nu e vorba de noroc. Dumnezeu nu risipeşte norocul pe resemnaţi, pe antrenorii, care preferă să fie călcaţi în picioare de investitori hachiţoşi ori prost crescuţi.

Problema e în care profesie ar fi să se mute, fiindcă nu numai că nu se pricep la fotbal - la fotbalul mare, vreau să zic - dar nu se pricep la nimic altceva decît la cel mai prost fotbal de prima ligă. Toată priceperea lor e să antreneze cîteva săptămîni, uneori chiar şi cîteva zile, aşteptîndu-se să fie daţi afară cu un picior în fund. Asta ştiu ei cel mai bine, să primească picioare-n fund, însă nu pe cîteva milioane de lei vechi, ci pe cîteva mii ori zeci de mii de euro.

La urma urmei, nici nu-i un tarif al umilinţei foarte rău. Într-o Românie, în care atîţia demnitari au vîndut hălci întregi din ţară pe mult mai puţin, cîteva mii de euro pentru un scuipat între ochi sau un picior în fund, reprezintă mai mult decît un cîştig. Reprezintă un atestat profesional. Îi ştii omului preţul.

4 comments ↓

# 4 Lica on 31.08.10 at 11:27 am

Superb comentariu si cat se poate de veridic.
Nea Octaviane , abordeaza numai subiecte spotrive , politica e prea murdara pentru onestitatea d-tale. Politic, social si economic Romania e pierduta, asa ca orice efort e inutil. Din pacate.

# 3 durden on 30.08.10 at 1:24 pm

adevarat…insa sa stiti ca problema aceasta se extinde dincolo de taramul fotbalului.acelasi gen de oameni exista in orice domeniu in tara asta…face parte din mentalitatea noastra de mitici

# 2 don tamasinni on 28.08.10 at 3:36 pm

Adevarul este ca antrenorii romani - din campionatul intern - sunt foarte slabi, nepregatiti, incompetenti,etc.
Scoala federala de antrenori este o mare pacaleala o sursa de spaga pentru Radulescu, Sandu…
Tocmai din acest motiv, antrenorii sunt calcati in picioare de conducatori (ciobani, militieni, UTC-isti, agricultori, etc).
Va garantez ca ceea ce am scris despre SNA, este purul adevar, domnule Tudor Octavian.

# 1 Cristi on 27.08.10 at 7:36 pm

Antrenorii astia de “criza” castiga cateva mii bune de dolari intr-un timp scurt, intr-o tara in care cateva mii de dolari ii faci in ani in multe domenii (daca esti cinstit, ca-n rest…)

Leave a Comment

Reguli :
1. Tratati persoanele care scriu pe acest blog cu respect, nu folositi un limbaj necivilizat sau cuvinte care sa aduca o vatamare morala celorlalte persoane care posteaza mesaje.
        a. In comentariile dumneavoastra va rugam sa va referiti doar la articolul/editorialul in cauza si sa nu atacati autorul.
        b. Nu folositi un limbaj explicit sexual, vulgar sau care sa jigneasca.
        c. Fara comentarii discriminatorii cu tenta xenofoba, antisemita sau rasista.
2. Nu publicati sau solicitati in comentariile dumneavostra adrese de web, produse sau servicii.
3. Nu transformati acest blog intr-un "chat".
4. Pentru protectia dumneavostra nu folositi in comentarii informatii personale, adrese de email, numere de telefon sau URL.
5. In comentarii nu puteti folosi decit urmatoarele coduri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>
6. Daca aveti vreo plangere in ceea ce priveste administrarea acestui blog puteti trimite un mesaj la adresa de mail: contact@gsp.ro.
7. Comentariile care intra in contradictie cu regulile de mai sus vor fi sterse fara a se afisa vreun motiv.
8. Daca veti continua sa sfidati aceste reguli nu veti mai putea sa postati mesaje.

Comentand pe acest blog, sunteti de acord cu regulile precizate, le intelegeti si va dati acordul ca le veti respecta. Va multumim.