Tribunele au întotdeauna dreptate!

În fotbalul nostru, nu publicul a scăpat de sub orice control, ci doar cîţiva patroni

Tribunele fotbalului au întotdeauna dreptate, pentru că toate manifestările tribunelor au cauze în afara lor şi doar prin excepţie înăuntru. Mulţimile nu trebuie pedepsite, oricît de semnificative ar părea în unele momente reacţiile unor grupuri de primitivi, deoarece ar fi să umilim mii de nevinovaţi din cauza unor descreieraţi. A unor inşi tot atît de dezechilibraţi ca inşii care se grăbesc să pedepsească în bloc tribunele, atunci cînd nu-s capabili să le cîştige. Ultraşii tribunelor trec drept învingători, în conflictul cu autorităţile şi cu patronii unor cluburi, întrucît nici autorităţile şi nici patronii nu concep alte soluţii, în relaţiile cu tribunele înfierbîntate, decît bîta şi insulta. Un exces nu rezolvă niciodată un alt exces. Marele public nu-i greu de motivat şi orientat, dovadă că pe majoritatea stadioanelor relaţia tribune - joc - patronaj e sub control. Şi financiar foarte productivă.

În fotbalul nostru, patronii sînt cei ieşiţi de sub orice control - civic, penal şi, în cîteva cazuri, clinic -, nu tribunele. Nu toţi, ci cîţiva. La fel cum nu tot publicul trebuie blamat şi adus sub legi, ci cîteva grupări. Aceşti patroni mărginiţi, “îmbogăţiţi de război”, dar cu o inteligenţă de sezon, nu de cursă lungă, au inventat spectacolul fără spectatori. Fotbalul performant cu tribune goale. Sancţiunea de tip totalitar, în plin proces de recuperare a democraţiei.

În cazul publicului Stelei, nu mai e vorba de indivizi, de grupări rebele şi de nuclee de forţă, ci de reacţia demnă a mulţimii. Sînt prea mulţi contestatarii din tribune ai patronului ca să greşim convenţional, numindu-i pe aceşti mulţi, foarte mulţi, copleşitor de mulţi răzvrătiţi ai bunului simţ derbedei, bagabonţi şi necivilizaţi. E o deosebire de fond între hoardele manevrate pînă nu demult cinic de patronii de la Dinamo şi tribunele explozive ale Stelei.

Felul în care reacţionează, de cîţiva ani, tribunele populare ale stadionului Steaua reprezintă prima izbucnire de demnitate a unor mase de români din decembrie 1989 pînă azi. În amorţeala şi laşitatea cronicizată a societăţii româneşti, cîteva mii, iar în situaţiile de maximă tensiune, cîteva zeci de mii de români sănătoşi la minte răspund la insultă, agresiune, trufie feudală şi demers megaloman ca un singur om. Cinste acestui om!

62 comments ↓

Pagini: [4] 3 2 1 » Afiseaza toate comentariile

# 62 stelianmircea boariu on 27.08.10 at 11:28 am

stimate d-le Tudor Octavian,
va sugerez un subiect de articol, daca nu s-a scris deja, este de vorba de LUPUL SINGURATIC—LUPUL FERICIT.pe el nu-l transfera nimeni?ar merita, pentru ca asa suporter devotat si original in acelasi timp lipseste multor echipe mari.daca tot ramane fara echipa ar merita sa-l cunoastem si noi mai bine.cu respect BSM

# 61 razboiniculbeznei on 26.08.10 at 1:56 pm

@ionut Ce ti-a facut limba romana de o chinui in halu’ asta?
@autor Respect.

# 60 Mike White on 24.08.10 at 2:13 pm

Cinstea si dumneavoastra domnule Tudor,ma bucur ca ati vazut problema altfel decat colegii dumneavoastra de breasla. Acel om va multumeste….!

# 59 ionut on 23.08.10 at 2:18 pm

Maestre na-i nimerto, stadioanele ar trebui sa fie pline de adevaratii suporterii nu de huliganii este o mare diferenta intre un huligan si unn suporter, huliganul vine doar se faca scandal sa vandalizeze, un suporter adevarat vin doar sa sustina echipa si atat.Eu sunt dinamovist si stau in militari si mam dus la multe meciuri ale stelei. si este adevarat cei de la peluze sunt in mare parte huligani care nu fac cinste stelei si ar trebui interzisi pe stadion , menirea unui suporter este sa-si sustina echipa nu sa-l injure pe patron.Daca ei sustin ca ei sunt steaua sa le dea becali echipa jucatorii tot si facturile de platit si salarile jucatorilor sa se ocupe eii de tot

# 58 liceul militar on 22.08.10 at 10:04 pm

Un maestru nu isi da cu parerea despre absolut toate lucrurile care se intampla. ca sa poata muri trebuie sa invete sa mai si taca.

# 57 marian on 20.08.10 at 11:47 pm

sunteti in eroare, maestre.

# 56 freesteaua on 20.08.10 at 12:32 am

Vroiam sa spun doar ca anul trecut m-am uitat foarte relaxat la meciurile stele. De ce? O sa va explic. Cum in cazul unui meci ai doar trei variante o sa explicitez:

- Steaua castiga - eram bucuros pt ca e clubul cu care tin de peste 15 ani,
- Steaua pierde - eram bucuros pt ca politica manageriala a nenumitului (daca exista asa ceva - am mari dubii) nu a dat rezultate si il invalideza pe individ
- In orice caz la fiecare meci am avut o mare satisfactie f mare cand nenumitul a fost contestat.

La inceputul sezonului imi parea ca se pote reprinde speranta unui proiect durabil cu piti. Dar piti un om de mare caracter (o paranteza aici sa spun ca il cam contestam dupa CE2008 pentru jocul defensiv al nationalei dar acum imi dau sema ca joci ceea ce iti permit jucatorii si piti avea intre cei mai buni 11 jucatori 4-5 fundasi cetrali si a incercat sa joace cu toti - acum dupa doi ani o vad ca o masura logica - mai ales dupa rezultatele lui lucescu) a plecat repede stiind ce il astepta daca nu face pasul acum. Odata cu piti au plecat si sperantele mele - e drept jucatorii au ramas dar am fost f f f prost surprins sa aflu echipa de start pe la pranz pe siturile voastre (si mai rau ca nenumitul a dat echipa - e ca si cum acuma el a castigat meciul - ca el a spus primul echipa iar Dumitrescu s-a conformat).

# 55 milici on 19.08.10 at 4:16 pm

@cristi
Pacat ca postezi sub anonimat , poti deveni neorevolutionar si , automat , vei dobandi multe avantaje fiscale.
Ai ramas partizan al revolutiei permanente vizionar inventata de Nea Nicu.
E inadmisibil sa admitem ca personaje precum mama si toate rudele lui Stoichita , Argaseala si altii asemenea sa-si traiasac viata linistiti fara sa beneficieze de urari stramosesti adresate de mase de romani demni si sanatosi mintal cum , inspirat , ii caracterizezi tu;vorba aia MENS SANA in corpore BAROSANA.
Cei cativa prezenti pasivi in tribune , nedemni, cum tot tu , la fel de inspirat , ii caracterizezi , isi merita soarta , bine ca asculta , chiar daca nu doresc , crampeiele autentice de folclor neaos romanesc
Hai la lupta cea mare , rom cu rom noi sa ciocnim!

# 54 CRISTI on 19.08.10 at 12:49 pm

Felul în care reacţionează, de cîţiva ani, tribunele populare ale stadionului Steaua reprezintă prima izbucnire de demnitate a unor mase de români din decembrie 1989 pînă azi. În amorţeala şi laşitatea cronicizată a societăţii româneşti, cîteva mii, iar în situaţiile de maximă tensiune, cîteva zeci de mii de români sănătoşi la minte răspund la insultă, agresiune, trufie feudală şi demers megaloman ca un singur om. Cinste acestui om!

CEI CARE NU LUPTA NU VOR FII DEMNI NICIODATA DE ACESTE CUVINTE !

VA MULTUMIM MAESTRE CA APARATI PRINCIPIILE PE CARE LUMEA ASTA AR TREBUI SA SE BAZEZE.

# 53 Andrei on 18.08.10 at 6:36 pm

Felicitari!

# 52 lol on 16.08.10 at 5:41 pm

@JuVe

Am raspuns anterior. Democratic da, legal nu stiu (dar cred ca da, Mihai insa spune ca nu, deci fiind mai bine informat, n-am de ce sa-l contrazic), iar moral e inutil sa vorbim in cazul patronului de la Steaua, e ca si cum am vorbi despre viata pe Marte (speram ca exista, dar e un efort mult prea mare de energie si de resurse pentru a incerca s-o gasim)

@mihai

Eu n-am nimic impotriva protestelor. Dar nu pe perioada celor 90 de minute cat tine meciul. Inainte, dupa, la stadion, la patron acasa, nu ma intereseaza. Dar daca o faci in cele 90 de minute inseamna ca iti pasa de club la fel de mult ca si patronului cu care crezi ca duci un razboi. Uneori e adevarat ca zicala “Fight fire with fire” e recomandata, dar nu stiu cat de utile echipei sunt genul acesta de proteste si cu ce schimba ele atitudinea “raului” cu care va bateti. Bineinteles ca din punct de vedere personal sunt senzationale, te simti implicat si ai impresia ca-ti pasa. Dar intreb: cui prodest?

# 51 emg on 16.08.10 at 4:32 pm

bravo!

# 50 Mihai on 16.08.10 at 1:07 pm

@lol

Problema cu interzicerea suporterilor a fost deja solutionata de instanta in favoare acestora.
Eu ma consider un tip cu bun simt, cu o viata normala si totusi mi am facut timp sa vopsesc un banner de protest desi sunt tocmai din Iasi. Am facut asta tocmai fiindca uneori masele chiar daca nu au bun simt au instinct.

Era oiii se apropie de sfarsit- iar un suporter adevarat nu poate ramane insensibil la terfelirea clubului sau drag.
Cat despre cei care vor doar fotbal si nu le pasa de ce se intampla cu STeaua la nivel de imagine si prestigiu sunt in cel mai bun caz simpatizanti asa ca sa ne lase pe noi huligani sau pacifisti sa ne ducem in continuare razboiul cu morile de vant

# 49 sandu on 16.08.10 at 12:24 pm

pt @fuller
,,Am incercat sa ii inteleg pe cei care inca sustin suportul neconditionat pentru echipa, fara sa conteze in ce directie e condus clubul.”
daca nu ai reusit sa-i intelegi,poate pot sa te ajut eu.
a fi suporter e doar un hobby,nu o obligatie.
ce?daca e becali sau altul mai nebun patron la Steaua sau o alta echipa,tu ti-ai pierdut casa,seviciul,familia….?

# 48 sandu on 16.08.10 at 12:09 pm

nea Octavian,mergeti prin tara si o sa fiti surprins cat de multi stelisti sunt interesati doar de echipa si nu de razboiul dintre patron si ,,,ultrasi”.

# 47 milici on 16.08.10 at 11:50 am

@fuller
Vad ca ai inteles corect sensul postarilor mele.
Daca am fi idealisti si am sustine echipele dupa stiueuce principii n-am avea cu cine compatimi.
Steaua are cei mai multi suporteri in tara, explicatia e simpla nu dezvolt;acum ea e condusa de un neica Nimeni , ca vai de el , nu insist asupra calitatilor lui.Ideal ar fi ca JJ sa plece dar nu avem o solutie fezabila i nici garantia ca fara el treaba ar merge.In aceste conditii se poate continua acest razboi murdar de uzura combatantii fiind suporterii care injura si JJ;taberele seamana ca doua , sau mai multe , picaturi de smoala-aceeasi vulgaritate , grobianism, frustrari, intelighentie etc.Lupta lor , atentat la civilizatie , ajutata de niscai ideologi de conjunctura poate DURA ANI fara sa prevedem un sfarsit.Suporterii vor sa-si vada echipa in tihna ACUM si nu DUPA RAZBOI.Multi suporteri , in special din provincie , se inghesuie sa-si sustina echipa cand Steaua vine in judetul lor , il ignora , ba chiar unii il aplauda pe JJ.Lor te adresezi cand ii sfatuiesti sa NU mai SUSTINA ECHIPA?
Asadar vrei sa lase echipa ea va falimenta in 3-10 ani , oamenii sunt patimasi au si o varsta ceea ce le recomanzi eo UTOPIE.Dupa faliment vine o iluzorie reconstructie , in maxim 2 ani fotbalul romanesc ajunge Ungaria nu vor mai fi bani, finantatori etc.Numai un fraier ca JJ (sau Borcea Porumboiu.. etc), in orgoliul lui prostesc , poate pierde atatia bani pentru cauza Steaua.
Nu te mai obosi nici tu sa-l califici pe JJ iti pierzi timpul de pomana.
Totusi sa nu uitam ca:
_el jigneste pe toata lumea dar nici un Hagi sau Lacatus nu s-au prea omorat cu rezultatele;
_JJ e de rasul lumii in toate pozitiile de europarlamentar , manager, om politic , enorias , cioban sau orice altceva , atat a obtinut in urma Stelei .Nu pentru glorie baga el bani ci atat il duce mintea sa ne arate el ca unu-i Georgeeee Becaliiii si nimeni nu-i mai tare in parcare.
Ca se va schimba echipa sau nu , optiunea Piturca a demonstrat , pentru scurt timp , ca DA cu conditia sa-l IGNORAM pe JJ.
Chuar si managementul pornise pe un drum bun.

# 46 articol....dramatic!?!?!?!?!?!! on 16.08.10 at 9:40 am

adevarul este ca mai sunt si alte echipe in Romania…….atata dramatism…..si totul in jurul unei singure echipe!!??
jurnalisti…..modesti ca si fotbalistii tarii…….

# 45 JuVe on 16.08.10 at 9:33 am

@lol
Dar când cineva îţi vinde abonament la un spectacol organizat de el într-un spaţiu închiriat de la stat şi apoi îţi interzice acccesul la spectacolul respectiv fără un motiv întemeiat este democratic, moral sau legal??? Ăsta e managementul de la Steaua din această perioadă.

# 44 fuller on 16.08.10 at 8:41 am

Pentru milici: sant de acord ca nu injuraturile grosolane rezolva problema. Ele mai degraba vor fi argumentele care il vor face be Becali sa gaseasca sustinere, si vor scinda si mai mult suporterii. Si plaseaza fotbalul romanesc in epoca de piatra, transformandu-l intr-un razboi in loc de spectacol sportiv. Mie mi se pare mult mai simplu sa nu mai fi suporterul unei echipe care doar se ascunde sub paravanul unei nume. Nu sant ideologul nici unei miscari, insa istoria arata ca nici o echipa serioasa nu rezista fara suporteri. Asa ca nu vad cum FC Becali ar ramane intre primele echipe fara o masa critica de sustinatori. Si nu va fi nevoie de inca 5-6 ani pentru asta. As dori sincer sa vad ca FC Becali nu se va califica pentru cativa ani in nici o cupa europeana, ca intr-adevar sa se poata reconstrui ceva. In privinta suporterilor care vin la stadion sa injure, ei sant creati de fenomenul Becali, caci el insusi a propagat un asemenea sistem de comportament prin reactiile de multe ori grosolane pe care le-a avut. Nu uita cum a terfelit cu cuvinte si actiuni dure oameni simbol, cum e Hagi. Tanara generatie a inceput deja sa identifice Steaua cu Becali - e primul nume care le vine pe limba cand spui Steaua. Si asta doare mult mai tare decat sa auzi tot timpul injuraturi in Ghencea. Tu chiar crezi ca Becali se va schimba, chiar cu antrenor care vorbeste civilizat, cum e Ilie Dumitrescu? Eu cred ca el are doar nevoie de un paravan. Orice echipa mare in ziua de azi se bazeaza pe un management profesionist, nu unul de familie - este una sa aduci bani, si alta sa investesti intr-un viitor al clubului. Becali a investit, e drept, insa in viitorul lui personal, nu al clubului. Fara numele Steaua nu ar fi ajuns sa ne reprezinte (prin absenta de cele mai multe ori) in parlamentul european. Singurul lucru pe care l-a reusit de cand a preluat clubul a fost sa se ridice pe el insusi, dintr-un milionar fara educatie intr-un om politic si mediatizat. Daca nu atingem un nivel matur de gandire si nu intelegem sa facem niste alegeri nu doar din inertie, ci uitandu-ne catre viitor, nu vom avea dreptul sa ne plangem ca intreaga tara se scufunda. Toti doresc o schimbare, insa ne-am obisnuit sa ne plangem ca ne este rau, si sa asteptam la infinit un miracol. De ce sa nu intelegem ca schimbarea e posibila, chiar prin noi, atata vreme cat fiecare ne asumam o anumita responsibilitate pentru actiunile si limbajul nostru. Repet, sant de acord ca a raspunde la violenta verbala sau fizica cu aceeasi moneda va adanci si mai mult conflictul. Insa a ramane pasivi si a nu actiona in nici un fel cand este clar ca totul se scufunda aduce o culpabilitate poate si mai mare.

# 43 polonezu on 15.08.10 at 5:58 pm

lui Mark (eu)
-in tarile civilizate, la meciuri se vinde: mancare, sucuri, bere, materiale promotionale, etc.; vin familii intregi: mame cu copii in brate, tatii cu copii de mana; se mananca, se bea bere, suc… (la iesirea de la un meci de hokey se dadea -celor care voiau sa ia, un pahar cu cacao fierbinte, atentie! GRATIS!); dupa conceptia ta (imi pare rau sa o spun) ar trebui sa ramanem in …epoca de piatra (adica sa mergem la meciuri cu pietre in buzunar!); si acum afla un fapt incredibil (pt tine): la un meci de fotbal, cand echipa vizitatoare a dat gol, suporterii acelei echipe au sarit in sus de bucurie si au aplaudat, FARA SA FIE HUIDUITI DE LOCALNICI (nici macar nu le-au spus, stati ma jos!; erau in fata mea cu trei randuri)!!! si era un meci pe muchie de cutit: daca localnicii pirdeau, retrogradau! de asta sunt indignat cand vad cata mitocanie e la noi…

Pagini: [4] 3 2 1 » Afiseaza toate comentariile

Leave a Comment

Reguli :
1. Tratati persoanele care scriu pe acest blog cu respect, nu folositi un limbaj necivilizat sau cuvinte care sa aduca o vatamare morala celorlalte persoane care posteaza mesaje.
        a. In comentariile dumneavoastra va rugam sa va referiti doar la articolul/editorialul in cauza si sa nu atacati autorul.
        b. Nu folositi un limbaj explicit sexual, vulgar sau care sa jigneasca.
        c. Fara comentarii discriminatorii cu tenta xenofoba, antisemita sau rasista.
2. Nu publicati sau solicitati in comentariile dumneavostra adrese de web, produse sau servicii.
3. Nu transformati acest blog intr-un "chat".
4. Pentru protectia dumneavostra nu folositi in comentarii informatii personale, adrese de email, numere de telefon sau URL.
5. In comentarii nu puteti folosi decit urmatoarele coduri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>
6. Daca aveti vreo plangere in ceea ce priveste administrarea acestui blog puteti trimite un mesaj la adresa de mail: contact@gsp.ro.
7. Comentariile care intra in contradictie cu regulile de mai sus vor fi sterse fara a se afisa vreun motiv.
8. Daca veti continua sa sfidati aceste reguli nu veti mai putea sa postati mesaje.

Comentand pe acest blog, sunteti de acord cu regulile precizate, le intelegeti si va dati acordul ca le veti respecta. Va multumim.