Scrisoare deschisă către Victor Piţurcă

Pentru o reactivare a clauzei celor 20 de ore de tăcere patronală

Stimate domnule Victor Piţurcă, nu sînt fan şi nici anti-fan stelist, mai deloc fan Piţurcă şi cîtuşi de puţin anti-Piţurcă. Am vrut de cîtva timp să vă scriu pentru a vă felicita performanţa obţinută de dumneavoastră în schimbarea atmosferei din Ghencea, acolo unde megalomania patronului părea de nebiruit. Un bun prieten, confratele Dumitru Radu Popescu, romancierul contemporan care se pricepe la fotbal cum doar Fănuş îi poate sta pe măsură, m-a sfătuit să mai aştept cu felicitările mele. L-am ascultat şi văd că a avut dreptate. Vă scriu pentru că mă îngrijorează ignorarea uneia dintre condiţiile - prima şi cea mai importantă, zic eu - pactului dintre dumneavoastră şi patron. Din cîte îmi aduc bine aminte ea suna aşa: el, patronul, nu avea voie să vorbească nimic în public timp de douăzeci de ore după încheierea unui meci al Stelei. Mi-a rămas bine în creier această cerinţă şi, mai ales, cifra ei: 20 de ore. Era o cerinţă care dovedea din partea dumneavoastră o admirabilă cunoaştere a subiectului.

Omul acesta - care are perfectă dreptate cînd declară că “nu sînt un idiot!” - îşi bazează întreaga personalitate pe apariţia sa din primele minute în faţa microfoanelor şi a camerelor de televiziune. E un caz - deloc special, deloc original, dar paroxistic - de cult al propriei imagini. El nu poate trăi, vorbi, gîndi, decît dacă lîngă el, sub ochii lui, nu există operatori care să-l filmeze şi să-i înregistreze spusele. Dumneavoastră aţi intuit foarte bine această tărie (sau slăbiciune?) a personajului; i-aţi cerut nu numai să nu vorbească de rău jucătorii, în public, dar i-aţi fixat şi unitatea de timp în care e obligat să tacă. Într-adevăr, aceasta este perioada critică, de maximă intensitate a excitaţiei sale verbale, în cazul acesta, de desfrînare a energiei şi de pierdere a unui autocontrol oricum discutabil. După 20 de ore de muţenie, omul acesta nu mai are nici un haz. Ei bine, constat că s-a renunţat la această clauză. Aţi cedat oare dumneavoastră în faţa argumentului: “De banii mei spun ce vreau şi mă pot urca unde-mi place…? Ar fi tristă această concesie într-o problemă deloc minoră, căci, iată, în primele minute după meciul cu Craiova, personajul s-a putut lansa în aberaţii de calibrul acestora: “Craiova nu a jucat nimic în Ghencea…, Steaua nu dă nici o şansă adversarilor…, Doar Dumnezeu îmi poate închide gura” (ferească-ne Dumnezeu, n. mea). Nu vă simţiti vizat? Jignit? Măcar compromis?

Nu vă sugerez să-i răspundeţi în public, să escaladaţi un conflict deocamdată dezagreabil. Vă propun doar să reactivaţi clauza celor 20 de ore de tăcere patronală, după orice meci al Stelei. Sper să vă ajute şi confraţii mei, renunţînd să mai alerge cu toată aparatura pe drumul de la lojă la Maybach, fascinaţi de un rating indecent. Cu stimă crescîndă…

14 comments ↓

# 13 Dr@Gosh on 07.08.10 at 8:09 pm

cred ca pitzi v-a citit articolul si se pare ca acea clauza valoreaza cateva milioane bune de euro :D

# 12 victor L on 07.08.10 at 6:30 pm

Aoleu, pleaca Piti.
Vedeti, dle Cosasu, v-a ascultat si s-a certat cu Gigel.

# 11 Fata Morgana on 06.08.10 at 11:55 am

Pana nu vom incepe sa jucam din nou pe teren, in mod corect si cinstit, nu cu M. Sandu si Onicas deschizatori de porti, Mitica Dragomir si Avram inchizatori, si Becalii, Borcea, Pascani la mijloc, vom continua sa fim rusinea Europei fotbalistice.
Si stati ca nu a reintrat in scena Razavanel, fiu de tata… atunci sa vedeti

# 10 kELOO on 06.08.10 at 11:22 am

Ne era dor, Maestre!

# 9 drucker on 06.08.10 at 11:14 am

Ar tacea omul dar e clar ca nu are despre ce

# 8 ba(la)nel on 06.08.10 at 10:27 am

D-le Cosasu, nu puteti obtine de la conducerea GSP o prezenta macar spatamanala in rubricile editiei online?
Ziaristii adevarati sunt tot mai putini, cei mai multi lasand la o parte calitatea unui articol in dauna unui rating asigurat de scandaluri si alte chestii de joasa speta…
Sper sa va mai citim inca multa vreme si va salutam cu drag si respect!

# 7 rapi on 06.08.10 at 10:17 am

Stil,rafinament,elganta. ARTICOL. Despre fotbal,cu conotatii in sport,la maniera generala.Excelent!Ca de obicei. Multa sanatate.

# 6 corneliu on 06.08.10 at 10:04 am

Maestre, au trecut vremurile cand elitele “comandau” etic comportamentele umane. Ne-am plictisi daca am fi cu toti cu bun simt sau… fara tupeu! Un contract fie el doar verbal, este facut pentru a fi respectat sau incalcat! Eu nu pot intelege de ce toata lumea este deranjata ca un seman de lor isi spune parerea in fata camerelelor TV? Mai ales a televiziunile il “cauta cu infrigurare”, pentru un simplu motiv, audienta!! Toata lumea asteapta sa vada ce traznai mai spune, un om care in perioada cand trebuia sa mearga la scoala a fost deportat cu familia in… Baragan! Singura lor vina era ca rau proprietari de oi multe si erau instariti si pe deasupra mai erau si machidoni! Acum omul se exprima “free” dupa cum fost educat in… Baragan! Sa le multumim comunistilor!! Daca isi facea educatia la Scoli Inalte, ca altii… Pune banul? Da. Macane si el vrute si nevrute. Foarte bine. Mie imi este simpatic si sigur nu este un oportunist sau parsiv ca alti dogmatici, care tot il pun la punct. Noi suporterii ne ducem la stadion pentru gladiatorii din iarba, de pe Ghencea, care spre dezamagirea mare a majoritatii din mass-media, fac performanta inalta pentru fotbalul romanesc de prin ‘85 si pana in 2010, chiar daca de ani buni finantator este un oier haios!

# 5 victor L on 06.08.10 at 9:29 am

Nici eu nu sint fan Piturca ori Steaua, dar nici anti; decit atunci cind joaca impotriva polistilor timisoreni.
Recunosc, sint fan Radu Cosasu - sanatate, dle Cosasu - , dar de data asta nu cred nici in corectitudinea demersului si nici in efectul sau.

# 4 lol on 06.08.10 at 8:37 am

Sanatate, maestre!

# 3 gicu on 06.08.10 at 6:32 am

Sanatate, maestre!

# 2 XYZ on 06.08.10 at 6:09 am

Excelent!

# 1 Marius Ion on 06.08.10 at 3:59 am

Stimate autor,
Va multumesc pentru aceasta reamintire de care sigur Dl Piti avea nevoie, chiar sper sa se auda si la Palat si sa se revina la decenta.
Imi place sa cred ca se poate re-devenii civilizat la normalitate si asa cum ati intuit si ceata de “raiting-isti” sa o lase mai moale cu “ridicolul” , poate chiar sa nu mai inventeze fel de fel de conflicte si subiecte.

In viata doar cuvantul repezit si scos din content poate sa raneasca inutil, cel chibzuit si spus de un om linistit (fie el si Dl B sau Dl M) nu mai are puterea sa raneasca orgolii, poate doar sa le provoace la a raspunde in aceasi masura “chibzuita”.

Inca o data respectele mele,
Bafta si sanatate,
Marius

Leave a Comment

Reguli :
1. Tratati persoanele care scriu pe acest blog cu respect, nu folositi un limbaj necivilizat sau cuvinte care sa aduca o vatamare morala celorlalte persoane care posteaza mesaje.
        a. In comentariile dumneavoastra va rugam sa va referiti doar la articolul/editorialul in cauza si sa nu atacati autorul.
        b. Nu folositi un limbaj explicit sexual, vulgar sau care sa jigneasca.
        c. Fara comentarii discriminatorii cu tenta xenofoba, antisemita sau rasista.
2. Nu publicati sau solicitati in comentariile dumneavostra adrese de web, produse sau servicii.
3. Nu transformati acest blog intr-un "chat".
4. Pentru protectia dumneavostra nu folositi in comentarii informatii personale, adrese de email, numere de telefon sau URL.
5. In comentarii nu puteti folosi decit urmatoarele coduri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>
6. Daca aveti vreo plangere in ceea ce priveste administrarea acestui blog puteti trimite un mesaj la adresa de mail: contact@gsp.ro.
7. Comentariile care intra in contradictie cu regulile de mai sus vor fi sterse fara a se afisa vreun motiv.
8. Daca veti continua sa sfidati aceste reguli nu veti mai putea sa postati mesaje.

Comentand pe acest blog, sunteti de acord cu regulile precizate, le intelegeti si va dati acordul ca le veti respecta. Va multumim.