Locul 44, cu şanse la 43

Exişti, dar nu contezi. Eşti numărat doar din motive de inventar şi umanitare

Locul 44 nu înseamnă nimic, nici măcar în maratoanele cu 10.000 de alergători de la New York. Nu înseamnă nimic în nici o competiţie, nicăieri în lume. E locul sortit lui nimeni. Mediocritatea are o definiţie, e ceva ce merge spre medie, iar media poate fi mare sau mică, însă niciodată penibilă. Locul 44, într-un clasament mondial al calităţii campionatelor naţionale, indică nu treapta de calitate, ci dimpotrivă, absenţa calităţii. Exişti, dar nu contezi. Eşti pus la numărătoare din motive de inventar şi umanitare. Fără locul 44, nu s-ar număra locurile 43 şi 45.

În ultimul clasament dat publicităţii de oficialii fotbalului planetar, campionatul nostru e clasat al 44-lea. Agenţia din România, care preia ştirea, ne menajează şi nu pomeneşte de ţările mici, de insulele şi atolurile clasate înaintea noastră. Se poate şi aşa, să ai echipe în grupele Ligii Campionilor, să nu fii chiar urma Europei, dar să fii codaşul maximus în fotbalul mondial, cu un punctaj de campionat mai mult decît calic, cu un punctaj de competiţie fără public, fără stadioane, fără tribune civilizate, fără toalete decente, în marginea fiscalităţii şi a onorabilităţii. Cu un campionat de 14 echipe sau chiar de 12, am avea şanse la o clasare care începe să conteze. Cu un campionat în care vor evolua, în regim de Liga 1, improvizaţii fudule şi afaceri dubioase cu statul şi statutele, precum Brăneştiul, Sportul Studenţesc, Pandurii, Mititelu, iar campioană devine un club de tîrg din Bărăgan, cu stadion comunal şi public de împrumut, de la Steaua, tot 200 de puncte vom aduna şi la anul.

În fotbalul nostru, care consumă, ca şi ţara, mai mult decît produce, un campionat cu 18 echipe  e moarte lungă şi trufie de neam prost. O fi Brăneştiul un pariu comunal cîştigat, dar oricum am discuta performanţa, pariul rămîne unul comunal. Urziceniul e un exemplu de cum poţi trage în jos un întreg campionat, ajungînd sus. Urziceniul poate fi socotit un paradox, dar paradoxul e finul întîmplării, iar progresul nu se face cu întîmplări, noroace şi ambiţii de rang judeţean. Cu Brăneştiul, cu Urziceniul, cu Bistriţa, cu Turnu Severin şi Sportul, la fel de Studenţesc cum sînt eu popă, în prima ligă, dar fără Arad, Oradea, Iaşi, Constanţa, Baia Mare şi Bacău, vom ajunge curînd pe locul 78. Care, e drept, nu-i la fel de rău ca 79, ba chiar e mai bun şi decît 80, dar tot un loc de dezastru se cheamă că e.

Ca să nu mai vorbim că în cele 200 de puncte, care ne-au coborît pe locul 44, mai mult de 100 au fost acordate pentru continuitatea în funcţii a lui Mircea Sandu şi Dumitru Dragomir. Continuităţile sînt un criteriu de calitate…

30 comments ↓

Pagini: [2] 1 » Afiseaza toate comentariile

# 30 cefericit on 30.07.10 at 4:04 pm

eliminati mafia din fotbalul romanesc si apoi ne vom ridica

# 29 alex on 27.07.10 at 8:11 pm

E vb de campionat mai “suportere”! Pe locul 1 e Anglia, apoi Spania, Italia, etc.
Citeste, informeaza-te , judeca si abia dupa aceea da-ti cu parerea!
In rest, tacere. (cum spunea odata un nefericit print )

# 28 q on 26.07.10 at 5:26 pm

Poate ar trebui un campionat numai cu echipe cu traditie, sa nu retrogradeze niciodata o echipa care are mai mult de 30 de ani vechime. Si o lista de asteptare cu echipele care vor sa prinda loc in prima liga. Asa am fi pe primul loc, sau ce? Urziceni si Branesti sint de vina ca UTA, Iasiul, Oradea sau Farul au ajuns in starea asta?

# 27 suporteru' on 26.07.10 at 11:13 am

E vorba de clasamentul FIFA pentru echipele nationale, nu pentru campionatele nationale ! De aceea, fiind vorba de punctajul acumulat in competitii diferite (chiar meciuri amicale pentru echipele nationale), putem avea echipa in grupele Champions League si sa ocupam locul 44 in clasamentul FIFA. Ati “incurcat” putin “borcanele” !

# 26 ovidiu on 26.07.10 at 10:18 am

ce sa mai comentam, e un talmes balmes la noi; nu exista vointa, nu se vrea performanta, fiecare vrea doar banii, cred ca singurii care vor ceva performanta sunt antronorii, insa se lovesc ba de conducatorii de club care confunda fotbalul cu o afacere, ori de jucatorii care in loc sa joace fotbal pe terenul de fotbal, joaca de rup pe manelele lui minune, guta s.a.m.d. dar ca sa revin la articol, ma inscriu in randul celor care sustin un nr redus de echipe, doar asa poate aparea performanta, doar asa pot disparea oportunistii si iubitorii de banii. cat despre orasele marii si/sau echipele cu traditie, nu vad legatura intre una si alta. dar pe de alta parte aveti dreptate cand vb de urziceni si cluj as zice eu, au gasit o reteta care le-a dus in C.L, insa natioanala a devenit varza. ideea e cat se poate de simpla, nu exploram ce avem, fiindca ori nu vrem, ori nu avem cap, prerferand in schimb sa platim banii grei pentru ce arunca altii la gunoi. cam asta e romania

# 25 marius7 on 25.07.10 at 2:37 pm

eu cred romania nu va urca in clasamentul ala in urmatorii 20 de ani , nu avem jucatori in primul rand ,suntem praf la toate categoriile de varsta , eu sunt in suedia si aici se organizeaza anual gotia cup , vin echipe de copii din toata lumea , vreau sa va spun ca ai nostrii au fost ciuca batailor , oamenii astia nu vor sau nu stiu sa ii invete fotbal pe copii?

# 24 hehe on 25.07.10 at 12:56 pm

@calaretu

Pai, domnule inteligent, daca se deplange soarta echipelor cu traditie, ce cauta Sportul Studentesc (echipa nascuta in 1916) alaturi de Branesti sau Urziceni? Dar Bistrita, echipa aparuta in 1922? Si daca nu sunt deplanse orasele mari, d-le inteligent, ce cauta Iasiul (Poli s-a nascut in 1945, nedocumentatule), Constanta (1949), Bacau (1950) in partea cealalta? Astea ce traditie au? Ma tem ca iti place sa desifrezi mesaje vazute numai de tine.

Urziceni a jucat urat in Cupele Europene? Asa se zicea si despre Inter Milano. Lui Mourinho nu i-a pasat insa si v-a facut pe voi toti, iubitorii de frumos, sa-nghititi in sec cand a ridicat UCL deasupra capului. Daca vreti frumos, mai vizitati teatrele, opera, bibliotecile, nu cautati frumusetea in mijlocul a 22 de transpirati care alearga dupa o basica de piele. Probabil ca au plans de necaz aia din Glasgow cand au vazut cum echipa lor de esteti a luat 4 boabe de la unii care “joaca urat”.

# 23 johnneil on 25.07.10 at 12:53 pm

De ani de zile sustin ca cea mai buna varianta de campionat pentru Romania este sa fie doar 10(zece) echipe. Patru tururi.
Cum ar fi in liga I cu cate patru meciuri dinamo-steua sau rapid-urziceni sau timisoara-cluj ?

# 22 Jhonny on 25.07.10 at 12:35 pm

Ce vina are Urziceniul, Branestiul sau altele ca Aradul , Iasi si nu mai stiu cine, nu au echipa in prima divizie, jumatate de articol bun , jumatate foarte prost …

# 21 misu on 25.07.10 at 11:33 am

Pentru cei care contesta ideea de a avea 12 echipe luati aminte ca Campionatele acelea tari pe care le vedeti voi cu 18 echipe sunt in tari cu populatii de 60- 80 milioane locuitori si de PIB nici nu mai are rost sa vorbim. Dar oricum voi puteti sa va visati tari si talentati.

# 20 ciupi on 25.07.10 at 9:41 am

intr-un maldar de gunoi nu apar flori…

# 19 tiby on 25.07.10 at 8:05 am

Acum ar fi interesanta parerea lui Mitica ca ar gasi el ceva sa arate ce buna e Liga lui
Pana nu dispar toti mastodontii de la Liga si FRF nu vom avea fotbal. Si evident sa avem un campionat cu 12 maxim 14 echipe

# 18 kappa on 25.07.10 at 4:45 am

Am inteles. Suntem rai. Cum facem sa ne ridicam?

# 17 Mourinho on 25.07.10 at 12:50 am

Excelent articol. Astia suntem! Nasu’ si Mitica oricum nu vor intelege articolul…

# 16 DIEGO ARMANDO MARADONA on 24.07.10 at 10:42 pm

uite ca se mai apare in GSP cate un articol bun dupa ani lumina de seceta

# 15 Renegatul on 24.07.10 at 7:27 pm

Nea Octaviene, esti bun, mi-a placut cum ai pus problema.

# 14 catalin on 24.07.10 at 4:39 pm

excelent articolul. acum nu ca nu ar suna bine, branesti, urziceni eventual stejaru la anu… dar daca tot fac performanta si promoveaza sa isi faca frate si infrastructura necesara si sa joace la branesti…. la bacau spre exemplu ,,sufletistul,, seche baga bani in echipa (si nu din pensia de taxatoare a lui maica-sa) fiindca din ,,intamplare,, ii mergeau bine si afacerile mai ales alea cu statul… altfel cum sa ajunga un analfabet proprietar de echipa de fotbal si pe jumate de oras… concluzia pe scurt ar fi ca-s trecatoare astea mici… ca si guvernele…pleaca unii apar altii. o exceptie cred ca e porumboiu care tine si un judet in spate (economic vorbind) nu doar o echipa de fotbal ce promite. in rest bisnitari si smecheri de-alde nea iancu…

# 13 emg on 24.07.10 at 4:27 pm

haha ultimul paragraf face toti banii

# 12 nuutzuu on 24.07.10 at 3:53 pm

Dani a scris : “Si de ce doar cluburile cu traditie ar trebui sa aiba drept de participare in prima liga? Arad, Oradea, Iaşi, Constanţa, Baia Mare şi Bacău si orase mari, dar populatia si traditia nu pot constitui criterii de participare, singurul criteriu clar fiind performanta. Dar performanta fara investitii nu se prea poate face, iar investitiile in marile orase sint greoaie mai ales din cauza birocratiei. Cit despre un campionat cu 12 sau 14 echipe, aceasta este o mare prostie. Un pas inapoi. Moartea spectacolului si, mai ales, moartea sperantelor unei intregi generatii de fotbalisti. Cele mai tari campionate europene, fara exceptie, au cel putin 18 echipe. Scuze, dar parerea mea este ca acest articol este scris doar pentru a gazdui opinii partizane si deloc originale, multe din ideile gazduite fiind ale lui mitica dragomir (nu este o greseala, caracterul individului nu suporta majuscula).”

Sunt de acord cu tine… Presa nu mai are subiecte?!…Au gasit unul “Campionat de 12 echipe” … La presa cred ca suntem pe locul 1000000001/1000000000 …

# 11 durden on 24.07.10 at 3:26 pm

absolut superb artticolul!!si adevarat pana la ultimul cuvintel.bravo!

Pagini: [2] 1 » Afiseaza toate comentariile

Leave a Comment

Reguli :
1. Tratati persoanele care scriu pe acest blog cu respect, nu folositi un limbaj necivilizat sau cuvinte care sa aduca o vatamare morala celorlalte persoane care posteaza mesaje.
        a. In comentariile dumneavoastra va rugam sa va referiti doar la articolul/editorialul in cauza si sa nu atacati autorul.
        b. Nu folositi un limbaj explicit sexual, vulgar sau care sa jigneasca.
        c. Fara comentarii discriminatorii cu tenta xenofoba, antisemita sau rasista.
2. Nu publicati sau solicitati in comentariile dumneavostra adrese de web, produse sau servicii.
3. Nu transformati acest blog intr-un "chat".
4. Pentru protectia dumneavostra nu folositi in comentarii informatii personale, adrese de email, numere de telefon sau URL.
5. In comentarii nu puteti folosi decit urmatoarele coduri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>
6. Daca aveti vreo plangere in ceea ce priveste administrarea acestui blog puteti trimite un mesaj la adresa de mail: contact@gsp.ro.
7. Comentariile care intra in contradictie cu regulile de mai sus vor fi sterse fara a se afisa vreun motiv.
8. Daca veti continua sa sfidati aceste reguli nu veti mai putea sa postati mesaje.

Comentand pe acest blog, sunteti de acord cu regulile precizate, le intelegeti si va dati acordul ca le veti respecta. Va multumim.