Numai 18. Dar de-ai noştri, nu de-ai altora!

Faţă de anii trecuţi, campionatul începe cu mai multe deosebiri decît asemănări

E greu, e contra naturii să suferi şi să te bucuri pentru ce nu cunoşti, nu-i aproape, nu-i al tău şi nu te priveşte direct. M-am străduit o lună întreagă să fiu român internaţional şi nu prea am reuşit. În loc să nu dorm de grija Ghanei, n-am avut somn de grija lui Andone. Tot ce a reuşit să facă din mine Mondialul a fost să mă facă şi mai european. Totuşi, cred în competiţiile astea planetare. Şi cred în ele pentru că răresc conflagraţiile. Avem confruntări mondiale, dar prin reprezentaţi. Războiale se duc prin procură. Ies în arenă, ca în Evul Mediu, vitejii noştri şi vitejii lor, iar noi, pedestrimea, urlăm şi zăngănim din suliţi. Cît timp nu se moare, ci se frîng numai oase, e bine.

Dar dacă e să vorbim de aşteptări şi de pariuri, aştept mai montat ca niciodată ziua de vineri, 23 iulie 2010. De mult nu am mai avut noi, românii, un campionat mai plin de pariuri. E prima ediţie cu 18 ecuaţii, nu cu 18 echipe. Şi toate ecuaţiile nu cu una sau două necunoscute, ci cu viituri de necunoscute. De aceea, e mai cinstit şi mai adevărat să numărăm deosebirile, nu asemănările cu ediţiile trecute. Iată deosebirile:

A. Campionatul nu mai e rupt în două - primele opt sau zece şi următoarele - e rupt în 18.
B. Ultimele echipe nu mai retrogradează, se dizolvă, se mută, se vînd, se transformă…
C. Pentru o bună parte din cluburi, e anul ultimului tren. Mai departe, or să meargă cu Mocăniţa.
D. Derbyurile se mută la DNA, la fisc, în tribunale şi penitenciare.
E.  Cu statul băgat în contabilităţile Ligii, banii se albesc şi sînt mai rari.
F. Internele îşi iau mîna de pe Dinamo, Dinamo îi dă peste mîini lui Andone, Borcea se spală pe mîini de Dinamo, e păgubos să dai mînă cu mînă cu Dinamo.
G. Meciul numărul 1 al Campionatului e Piţurcă - Becali.
H. Excepţiile au început să facă regula. 4 echipe joacă pe stadioane străine, fotbalul fără spectatori devine marcă românească înregistrată, Liga-ntîi se duce în jos, în tîrguri şi comune.
I. Sportul Studenţesc poate  facă din nou dovada că se poate ceva şi mai absurd ca Urziceniul în Liga Campionilor.
J. Sînt destule premize ca Oţelul, Poli Timişoara, Astra, “U” Craiova şi chiar Brăneştiul - pe unde s-o mai fi găsind şi Brăneştiul ăsta! - să intre în regim financiar de avarie. 

Ar mai fi şi altele, care ne permit să sperăm la titluri explozive pe prima pagină, fiindcă şi alfabetul are multe litere mai interesante decît A, B şi C. Bunăoară, X, Y şi Z. Chiar aşa, oare ce-ar putea să însemne X, Y şi Z la Steaua? Şi mai ales cînd?

2 comments ↓

# 2 Stefan on 19.07.10 at 1:50 am

G. Meciul numărul 1 al Campionatului e Piţurcă - Becali.Asta clar…N-ar fi o minune ca Giginho sa castige duelul :))
C. Pentru o bună parte din cluburi, e anul ultimului tren. Mai departe, or să meargă cu Mocăniţa…..Europa in sezonul 2011-2012 va fi scenariul perfect pentru varianta romaneasca a filmului Misiune Imposibila

# 1 brod on 17.07.10 at 10:47 am

punem pariu ca statul asta va pica la pace cu mit(ti)ica si ai lui? spre binele si fericirea intregulu bobor suporteristic si fotbalistic, spre linistea deplina a coanei europa… a lumii inregi chiar! hai ai nostri! marsharier-ul e bine intepenit. tot inainte!

Leave a Comment

Reguli :
1. Tratati persoanele care scriu pe acest blog cu respect, nu folositi un limbaj necivilizat sau cuvinte care sa aduca o vatamare morala celorlalte persoane care posteaza mesaje.
        a. In comentariile dumneavoastra va rugam sa va referiti doar la articolul/editorialul in cauza si sa nu atacati autorul.
        b. Nu folositi un limbaj explicit sexual, vulgar sau care sa jigneasca.
        c. Fara comentarii discriminatorii cu tenta xenofoba, antisemita sau rasista.
2. Nu publicati sau solicitati in comentariile dumneavostra adrese de web, produse sau servicii.
3. Nu transformati acest blog intr-un "chat".
4. Pentru protectia dumneavostra nu folositi in comentarii informatii personale, adrese de email, numere de telefon sau URL.
5. In comentarii nu puteti folosi decit urmatoarele coduri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>
6. Daca aveti vreo plangere in ceea ce priveste administrarea acestui blog puteti trimite un mesaj la adresa de mail: contact@gsp.ro.
7. Comentariile care intra in contradictie cu regulile de mai sus vor fi sterse fara a se afisa vreun motiv.
8. Daca veti continua sa sfidati aceste reguli nu veti mai putea sa postati mesaje.

Comentand pe acest blog, sunteti de acord cu regulile precizate, le intelegeti si va dati acordul ca le veti respecta. Va multumim.