“O finală de vis”

Avem dreptul la observaţii critice?

Acum, cînd, după cum s-a anunţat marţi noapte la Euronews, în Olanda, “decepţia se deplasează spre mîndrie” şi mai toată suflarea suporteristică îi aplaudă pe învinşi, exact acum e cazul să ne deplasăm şi noi pe invers, de la pro la contra. Am fost de alfel prea politicoşi cu finala asta, care se anunţa “de vis”. Prea intimidaţi de ce ştiam că înseamnă Spania şi Olanda. Nu mai e cazul, o susţin şi la cinci zile după. E cazul unei severităţi critice, pe care nu o s-o confund niciodată cu moftangeala. Finala nu numai că n-a fost de vis, ci cu totul terestră, foarte pămîntească, chiar prea; nu a fost nici măcar cel mai bun meci al Mondialului - alte cîteva, începînd cu finala mică, şi mergînd pînă la Uruguay-Ghana, ca să nu mai repet de prima repriză a Braziliei cu Olanda; acestea au fost superioare ca fotbal, ca spectacol, încrîncenării ultime.

Ni s-a spus, în fierbinţeala jocului, că meciul acesta ar putea fi “material didactic pentru rigoarea tactică” - nu, nici vorbă, tacticile celor două le ştiam de mult. Ceea ce a surprins a fost brutalitatea dusă pînă la ce putem numi pe româneşte: cotonogeala. 15 cartonaşte galbene sînt doar o statistică fără precedent, dar ele caracterizează spiritul unui “spectacol” în care talentul mare, foarte mare, al acelor fotbalişti, a fost mutilat de miză, de gîndul apăsător al gloriei şi al banilor. Le dau acestor fotbalişti de clasă o circumstanţă atentuantă: au tremurat prea mult… Orice reuşită tehnică - dribling, pasă, fentă, era tratată dur şi sfîrşea prin fault; stresul ducea la greşeli compromiţătoare pentru aceşti savanţi în stopuri şi centrări, şi ajungea firesc şi la arbitrul care nu mai ştia dacă să asigure cursivitatea sau rigoarea.

Dacă a triumfat “o artă” în această finală, aceea a fost a deposedării, aduse pînă la “rupere”, şi cotonoaga sinceră. Ar fi şi mai trist să nu obiectăm la acest spectacol de o nervozitate cu mult superioară valorii fotbalistice pe care mulţi specialişti o vor lua ca alibi pentru a face prăpăd în apărare şi sărăcie în atac. De la ideea “Fotbalul nu e un joc de domnişoare” se va ajunge la supremul “Dar Spania şi Olanda cum s-au cosit…?”. După care iar se face elogiul Barcelonei, inspiratoarei tika-taka. Propun o viziune a viitorului apropiat: ce-ar face Spania, barceloneza noastră, campioana mondială, într-un meci cu campioana europeană a cluburilor, Interul acela cu brazilieni, argentinieni şi ceva italieni, selecţionata aceea care a făcut din Barcelona, indispunîndu-ne pe mulţi, un maka-maka.

4 comments ↓

# 4 cor on 21.07.10 at 7:52 pm

Raspunzând la întrebarea propusa: Spania probabil ar pierde, dar gloria câstigatorului ar fi mult mai trecatoare decât daca ar câstiga jucând frumos. Grecia 2004? F.C. Porto 2004?… Italia 2006?. Au impresionat cu ceva? Poate cu disciplina, dar nicidecum cu spectacolul. Au câstigat, au luat trofeul, au disparut de pe piata.
Iar locul în legenda continua rezervat “Portocalei mecanice” a lui Cruyff sau altor echipe care eventual n-au avut asa mari succese dar au facut spectacol adevarat. (Barça ‘91-’94 si ‘09, Milan ‘89-’94, Real Madrid ‘00-’02, ocazional Manchester si Liverpool, ca sa pomenesc doar câteva din ultimele echipe cu adevarat “frumoase”; as mentiona si Steaua ‘85-’89, dar asta recunoscând doza nu mica de subiectivism)

# 3 gicu on 16.07.10 at 4:11 am

Sanatate, maestre!

# 2 explorish on 15.07.10 at 6:51 pm

interesant şi oarecum neaşteptat, mă găsesc în dezacord cu dv. într-un aspect, şi anume: “talentul acelor fotbalişti a fost mutilat de miză, de gîndul apăsător al gloriei”, da, dar NU al banilor. bani câştigă mult mai mulţi în campionatele lor. EMOŢIA în faţa performanţei care CONTA pentru ei i-a făcut să uite să joace fotbal şi s-o dea pe cotonogeli de maidan. mie asta mi se pare în mod paradoxal partea luminoasă a finalei. fotbaliştii actualei generaţii au fost acuzaţi că “nu pun osul”, “nu le pasă de mondiale”, “se menajează pentru cluburile lor unde câştigă mult mai mulţi bani”. ei bine, iată că nu toţi. spaniolii şi olandezii, în nici un caz.

# 1 lol on 15.07.10 at 6:06 pm

Sanatate, maestre!

Leave a Comment

Reguli :
1. Tratati persoanele care scriu pe acest blog cu respect, nu folositi un limbaj necivilizat sau cuvinte care sa aduca o vatamare morala celorlalte persoane care posteaza mesaje.
        a. In comentariile dumneavoastra va rugam sa va referiti doar la articolul/editorialul in cauza si sa nu atacati autorul.
        b. Nu folositi un limbaj explicit sexual, vulgar sau care sa jigneasca.
        c. Fara comentarii discriminatorii cu tenta xenofoba, antisemita sau rasista.
2. Nu publicati sau solicitati in comentariile dumneavostra adrese de web, produse sau servicii.
3. Nu transformati acest blog intr-un "chat".
4. Pentru protectia dumneavostra nu folositi in comentarii informatii personale, adrese de email, numere de telefon sau URL.
5. In comentarii nu puteti folosi decit urmatoarele coduri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>
6. Daca aveti vreo plangere in ceea ce priveste administrarea acestui blog puteti trimite un mesaj la adresa de mail: contact@gsp.ro.
7. Comentariile care intra in contradictie cu regulile de mai sus vor fi sterse fara a se afisa vreun motiv.
8. Daca veti continua sa sfidati aceste reguli nu veti mai putea sa postati mesaje.

Comentand pe acest blog, sunteti de acord cu regulile precizate, le intelegeti si va dati acordul ca le veti respecta. Va multumim.