Cupa Spaniei

Vorbim despre echipa capabilă să paseze în faţa oricărui adversar

Prima anti-finală a Cupei Mondiale? Doar dacă am uitat între timp deşeurile 1990 şi 1994. În plus, finala cîştigată de Spania a făcut umanităţii un serviciu enorm: n-a fost cîştigată de Olanda. O spune un suporter dogmatic şi incurabil al geniului olandez. Olanda din finală şi-a atacat brutal părinţii. Crampoanele lui De Jong au vătămat mai întîi marea civilizaţie a fotbalului olandez. Pique a fost o victimă colaterală. Spania a oprit ascensiunea unei echipe care era perfect pregătită să falsifice măreţia şcolii lui Cruyff. În plus, dacă nu ne temem de traduceri, Spania e adevărata continuatoare a fotbalului imaginat şi cultivat la Barcelona de coloniştii olandezi.

Spania e campioană mondială pentru că a atacat şi a controlat toate meciurile, în condiţiile în care toţi adversarii s-au spetit să o împiedice să joace. În 1974 şi, poate, în 1978, Olanda a fost cea mai bună echipă a lumii. Fără trofeu. Spania readuce fotbalul la împrejurarea care dă valorii recunoaştere absolută. Spania, nu e, deci, doar cîştigătoarea accidentală sau silită a unui trofeu. Asta ar fi fost Olanda dacă Robben nu ezita în minutul 62.

Spania e pur şi simplu un fenomen. Detractorii declaraţi şi nenumăraţii detractori clandestini ai Spaniei detestă mingicăreala măruntă, laşă, nebărbătească a acestei echipe care pare să fugă de confruntarea directă. Numai că această impresie refuză două adevăruri esenţiale: fotbalul nu e obligat să respecte regimul de vînătoare anglo-saxon, iar arta combinaţiei spaniole e o meserie extraordinar de dificilă. Oricine poate pasa de cîteva ori cu latul, de preferat în spate, către portar. Numai Spania poate pasa din orice poziţie, pe orice vreme şi în faţa oricărui adversar (Inter nu e o echipă naţională)

Cupa Mondială 2010 a fost salvată în final şi în finală de splendida sinteza tehnico-tactică a pasei permanente spaniole. Am avut, mai întîi şi din raţiuni ideologice, o Cupă a Africii. Apoi am conchis pripit că avem o Cupă a Americii de Sud. A urmat descoperirea Cupei Germaniei. Am rămas cu o Cupă a Spaniei (spaniolii înşişi trebuie să decidă dacă optează pentru o Cupă a Cataluniei). Şi cu Andres Iniesta, cel mai bun jucător al lumii.

26 comments ↓

Pagini: [2] 1 » Afiseaza toate comentariile

# 26 exagerat on 18.07.10 at 11:37 pm

@Alex

Daca Uruguay n-a jucat 3-4-3 (ceea ce cred ca n-a jucat), Forlan a fost, la acest CM in rol de servant, de mijlocas de creatie. Chiar te rog sa-mi spui care din cele 5 goluri ale lui au beneficiat de serviciu si, daca-mi numesti macar unul, eu iti promit ca-i declar pe cei 2 spanioli cei mai buni fotbalisti din toate timpurile. Din cele 4 semifinaliste, cele mai stralucitoare au fost cele care au jucat finala mica si, orice ai spune, nimic nu ma va face sa-mi schimba parerea. Noroc? Da, Uruguay-ul a beneficiat de 30 de secunde de noroc: cele in care Gyan a ratat acel penalty. In rest, munca, talent, organizare si Forlan.

# 25 Alex on 17.07.10 at 8:10 pm

Exagerat, mai sunt geniali la Baraca dar nu 9. Si cei doi alaturi de messi sunt motivul pt care barca a castiat ce a castigat in ultimii 2 ani. Forlan la barca dar fara xavi si iniesta? nu ar castiga. la fel si spania. forlan e atacant. ii trebuie serviciu. iar uruguay nu poti sa spui ca a stralucit la cm. a avut si meciuri in care a avut un noroc incredibil.

# 24 cristina on 16.07.10 at 1:04 pm

asta mi-a mers la suflet! am tinut cu Spania de la bun inceput, chiar daca mi-a venit sa plang de ciuda, dupa meciul cu Elvetia.
iar Iniesta a fost, intr-adevar, cel mai tehnic jucator de la acest turneu final.
bravo, Traian!

# 23 exagerat on 16.07.10 at 12:44 pm

@Alex

Da-mi voie sa fac un exercitiu de imaginatie: Xavi si Iniesta la Atletico/Uruguay si Forlan la Barca/Spania. Ai putea baga mana-n foc ca Uruguay ar ajunge in semifinalele unui CM cu cei doi si ca Atletico ar castiga EL? Fiindca eu as baga mana-n foc ca Spania cu Forlan ar fi tot campioana europeana si mondiala, iar Barca castigatoare a CL. Pana una-alta, Xavi si Iniesta au alti 9 geniali alaturi de care joaca in cele doua echipe. E doar o parere.

# 22 Radu on 16.07.10 at 10:20 am

si am uitat de inca 2 titluri ale Argentinei….pt fotbalul pasa

# 21 Radu on 16.07.10 at 10:05 am

in fotbalul mare fotbalul de pase a castigat : 5 cupe Brasil, 1 Spania, 2 uruguay, 2 Italia(vechea italia aia din 1930 nu cea de dupa inventia catenacio),1 Franta adica de 11 ori,
Fotbalul anti fotbal in 2 Italia , Fotbalul indarjit luptat pana la capata de 3 ori prin Germania, si atat de adorat fotbalul fizic de pase lungi care mie ca latin nu-mi placeal Angliei doar 1 data.

# 20 Radu on 16.07.10 at 9:56 am

Conexiunea Xavi Iniesta inseamna cea mai mare descoperire a fotbalului mondial din ultimii 20 sau 30 de ani. Inseamna 2 Champions , cateva ligi spaniole, 1 Cupa a Europei,1 Cupa Mondiala si istoria nu e inca terminata ,dar inainte de toate inseamna nostalgia fotbalului de pase. Adevaratul fotbal care se juca de pe la inceputul lui pana acum vreo 20 de ani. Fotbalul lui Xavi si Iniesta inseamna fotbalul neinvins chiar si la nivel de club( in 4 meciuri Barca vs Inter din acest sezon , Barca a castigat 2 a facut egal in 1 si pierdut 1, iar in tur pe Meazza Iniesta nu a jucat).
Ar trebui sa-i dam balonul de aur lui Xavi Hernandez pentru ca el e coloana vertebrala a Barcei(Capioana SPaniei, si campioana lumii intercluburi) si a Spaniei( C Europei si a Lumii). Viva Xavi-iniesta

# 19 Dr. Victor Stanculescu on 16.07.10 at 6:59 am

Distinse Maestre,

* Spun asta pentru ca esti foarte aproape de “common-sensul” international al fotbalului adevarat”;
* CM-2010, a demonstrat ca lumea fotbalului este in continua transformare:

1. Scoala Anglo-Saxona, din care s-au rupt Germania si am crezut pana la finala cu Spania, ca si Olanda, dar m-am inselat. Este vorba de Olanda, Anglia si USA, singurele trei echipe care n-au renuntat la jocul de lupta-oarba, fizica, cu o disciplina militara-de echipa, dar fara elementul esentia, “Creativitatea si frumusetea skilurilor latine”. Este ca o famfara militara, care te impresioneaza cu uniforma, forta colectiva, melodia care te indeamna la mers in linie dreapta, chiar daca sunt baltoace si gropi!;

2. Scoala Latina, al carei reprezentant Spania, a demonstrat, spaland rusinea Braziliei, Argenitnei, Italiei, Frantei, Portugaliei, 5 super-echipe ale scolii latine care au capotat, din motive pe care FIFA TREBUIE SA LE RE-CONSIDERE factori esentiali ai progresului fotbalului international actul-viitor(2014, 2018 si 2022)!

Mai mult, intrebarea se pune simplu, “VO VADIS WORLD CUP?

Cateva consideratii tehnice-stiintifice:

1. FIFA TREBUIE SA ACCEPTE: adaptarea la conditiile modern ale electronicei, acceptand “Rejucarea fazelor dubioase, in stadion” (Si la CM-2010, ca si la celelate 12 CM vazute si studiate, nu a existat joc in care arbitrii cu intentie sau fara intentie, sa nu fi influientat rezultatele jocurilor!) GATA! “enough it’s enough”!

2. SA SE JOACE 60-65 DE MINTE EFECTIVE DE JOC, ceea ce anuleaza toata tiganeala si jigodismele folosite in a trage de timp. Adio prelungiri de 10 minute pentru un joc de 4 reprize, adio blatului general!

3. In nici-un sport din lume, nici chiar in “Olimpic solidarity”, nu sunt incalcate criteriile de-a departaja adversarii dupa valoare, profesionalitate, sportivitate, performante anterioare, varsta, sa joace contra celor mai bune echipe din lume! “Gata cu Olimpiada Balturilor! Pentru 208 echipe nationale, este nevoie de 3 categorii de campionate mondiale: Grupa A=16 echipe de super-clasa; Grupa B=16 sau 24 echipe si Grupa 3: 24 sau 32 de echipe din lumea 3-a si a 4-a a performantelor.

4. De la ultima etapa a campionatelor pana la CM, sa fie o perioada de 3 luni decretate, odata la 4 ani, ca si cele 3 perioade decretate de FIFA, la alatuirea calendarelor continentale si nationale: 1. O luna vacanta; 2.= 1 luna pregatire 3.= 1 luna pre-competitionala + 4.= 1 luna competitia!

5. Orice intrare brutal, din orice parte a corpului, sa-l elimne pe jucator 15 minute din joc, fara drept de inlocuire; Sa vedem cui ii convine sa se lupte cu mainile, lovind cu picioarele, cu coatele in gura, cu bocancii in fata, sa-l calce pe mana cu crampoanele, sa-I sparga fata cu cotul… atitidine si comportament specific regnului animal-fotbalistic-acceptat de FIFA prim mana Conspiratie a Arbitrilor!

6. Profesionalizarea arbitrilor: In nici-o parte din lume nu exista ca un campion sa fie arbitrat de un amator, venit dintrun continent, tara, campionat, cultura sportive fara nici-o legature cu performanta! De aceia: 3 campionate mondile, cu trei categorii de arbitrii, (fara alte maimutareli cu 2 arbitrii de linia portii, 3 observatori, etc.) GATA CU MASCARADA! Rejucarea si profesionalizarea!

7. Pentru a realize o revitalizare, regenerare si oxigenarea jucatorilor este necesar sa se aprobe schimbarea tot timpul jocului a 16-18 jucatori, cu care se pot desfasura jocuri la 3 zile, fara ca cineva sa sufere ca a jucat 5-6-7 jocuri in 3-4 saptamani, ceea ce este imposibil, ASA CUM AU CAZUT FARA CA CINEVA SA OBIECTEZE: Brazilia, Italia, Franta, Portugalia, Argentina, etc..! La primul contact cu KAKA, VILLA, RONALDO, etc.. fault sa-l duca la spital? De ce? Pentru ca le se permite sa stea la masa cu starurile fotbalului! Un fel de cannibalism acceptat de FIFA!

Etc, ca si alte mici schimbari si imbunatatiri ale fotbalului viitorului!

In loc de incurajare:

* Cineva mi-a spus ca sunt nebun, ca asa ceva nu se va intimpla niciodata! “Never say never”! Indiferent de masurile luate, viata este in schimbare, iar presedintele FIFA ESTE UN OM EXCEPTIONAL, CARE TREBUIE SA ACCEPTE noua formula (Motto) al fotbalului “1. Pentru joc, 2. Pentru cei care platesc si mai ales 3. pentru cei care-l joaca”!

* Maestre, am avut placerea de-a vedea in luna Mai, 2 saptmani la Madrid, (o saptamana un curs si o saptamana, documentare la noul temple MECCA AL FOTBALULUI MONDIAL), inviatat in numele “Asociatiei Antrenorilor de Fotbal fara Frontiere” la un curs pentru directorii educationali ai antrenorilor de fotbal.

* Un singur exemplu care este semnificativ. Stiu ca o sa-ti placa: “In Spania s-a desfiintat fotbalul de strada, de maidan, de bloc”! Au cateva mii de echipe, pentru ca au cateva mii de antrenori, care se licentiaza si invata “Noua consitutie a Spaniei pentru fotbal”! Au cei mai multi si mai buni antrenor de fotbal din lume, iar Sistemul educational de fotbal din Spania este cel mai correct.
* Eeste o melodie, un balet, o arta de-a manui mingea cu piciorul, ca o extensie a mintii! Este o realizare de-o viata pentru care presedintele Federatie a muncit 22 ani si a reusit!

*Maestre, manuiesti gandurile frumoase, precum echipa Spaniei manuieste mingea de fotbal!

*Muzicalitatea limbii D-tale scrise este superba (Numai Chirila scria asa de expresiv, cu o inteligenta emotionala pe care am gustat-o cu toata placerea unei mari bucurii spirituale-sportive!)

Inca odata, iti multumesc in numele “Asociatiei Antrenorilor fara Frontiere”, pentru articol care ne-a umplut inima de bucurie, cand vezi ca mai este cineva care vede ca tine, ca noi, ca AAFF, ca lumea fotbalului mondial!

Success si te mai citim si citam!

Dr. Victor Stanculescu
*FIFA – Instructor, al doilea dupa marele antrenor roman, Stefan Kovacs;
*Fondatorul Asociatiei Antrenorilor de Fotbal fara Frontiere

# 18 @herbert on 16.07.10 at 1:19 am

care reacomodare la fusul orar? eu stiam ca suntem doar cu o ora mai smecheri decat Africa de Sud… Si o ora chiar e nimic.

# 17 Alex on 16.07.10 at 12:56 am

”Exagerat”. Fara suparare dar cred ca tu exagerezi. Cei doi nu au sutul lui Forlan da au dribling pase tehnica mai buna ca a lui. Cei doi sunt si motivul pt care Barcelona si Spania joaca asa de bn. Sunt doi artisti ai fotbalului la care nu le poti lua mingea.

# 16 Lame on 15.07.10 at 11:52 pm

Vezi ca Spania s-a chinuit cu elvetia, portugalia, paraguay.(chiar daca avea o posesie zdrobitoare - cu paraguay i-a tremurat genunchii)
Avand in vedere arbitrajul din finala CM, Olanda trebuia sa castige.
‘Şi cu Andres Iniesta, cel mai bun jucător al lumii.’ - inca ma intreb cum de ai ajuns la concluzia asta.
P.S Te pricepi la fotbal;)

# 15 b on 15.07.10 at 6:11 pm

“Andres Iniesta, cel mai bun jucător al lumii” - greu a venit de la TRU prima propozitie cu care sint de acord!!!

# 14 exagerat on 15.07.10 at 6:03 pm

Xavi si Iniesta cei mai buni din lume? Mai buni decat Forlan? Sa fim seriosi. Xavi si Iniesta stiu un singur lucru: sa frece mingea. Suturi de la distanta ioc, ar fi in stare sa intre cu ea-n poarta si de la 30 de cm. Joc cu capul ioc. Joc cu ambele picioare ioc. Dribling vand si cand. Forlan are TOT: pase de gol, creare de spatii pentru coechipieri, joc cu ambele picioare, suturi de la distanta, joc cu capul, dribling, rezistenta (golul din finala EL l-a dat in min. 116). In campionatul in care joaca baietii aia doi, Forlan a devenit golgeterul EUROPEI doi ani la rand. Xavi, Iniesta? Niste glume proaste.

# 13 corectorul on 15.07.10 at 5:51 pm

Frumos!Vad postari unde autorii nu fac diferenta in a ataca pasand si a pasa fara nici o intentie de atac (temporizarea).Nu confundati Interul cu Barcelona!(cu alte cuvinte)

# 12 iuliu on 15.07.10 at 1:33 pm

Cand ati urmarit jocul Spaniei , atat de exact descris in articol , n-ati avut impresia de ceva “deja vu” ? Acum 40 ani o alta echipa a jucat cam acelasi lucru . Pe antrenor nu-l chema Del Bosque ci Angelo Niculescu , pe mijlocas nu-l chema Xavi ci Radu Nunweiller . Stilul de joc era numit temporizare si bietul antrenor a incasat destule de la tot felul de ziaristi , dar ideia era cam aceiasi : Jucam cu adversari considerati mai buni ca noi , sa nu le dam mingea , sa-i vedem cum joaca fara obiect .
Pentru mine cei mai buni jucatori spanioli si poate si al intregului turneu au fost portarul si “il desperado” Puyol

# 11 bogdan XIII on 15.07.10 at 12:31 pm

curt vorba lui marcel raducanu: “ba, asta stie la minge!” x 11!

# 10 SDM on 15.07.10 at 11:51 am

T.R.U tot mai slab.

# 9 Razvan on 15.07.10 at 10:15 am

In sfarsit, cineva pune punctul pe i. Fotbalul se joaca in primul rand cu mingea catre poarta adversa, nu cu crampoanele pe tibia (sau abdomenul !) adversarului. Nu construind transee peste transee in calea JOCULUI.

# 8 ciupi on 15.07.10 at 9:51 am

in definitiv, la atatzia vinovati care au pus umarul sau crampoanele la uratzirea acestui initial frumos sport, ce mai conteaza unul in plus?!

# 7 dimi on 15.07.10 at 9:31 am

Asa este D-le Traian aveti perfecta dreptate.Ma intrebam si eu unde este Olanda din 74 sau 78? Au conceput finala cu acel joc “la intimidare”cu acele intrari extrem de dure ale lui Van Bomel ,Van Persi sau De Yong si bine inteles cu sprijinul larg al arbitrului.Oare asta sa fie scoala olandeza ?Ce-ar fi zis bietul Covaci…

Pagini: [2] 1 » Afiseaza toate comentariile

Leave a Comment

Reguli :
1. Tratati persoanele care scriu pe acest blog cu respect, nu folositi un limbaj necivilizat sau cuvinte care sa aduca o vatamare morala celorlalte persoane care posteaza mesaje.
        a. In comentariile dumneavoastra va rugam sa va referiti doar la articolul/editorialul in cauza si sa nu atacati autorul.
        b. Nu folositi un limbaj explicit sexual, vulgar sau care sa jigneasca.
        c. Fara comentarii discriminatorii cu tenta xenofoba, antisemita sau rasista.
2. Nu publicati sau solicitati in comentariile dumneavostra adrese de web, produse sau servicii.
3. Nu transformati acest blog intr-un "chat".
4. Pentru protectia dumneavostra nu folositi in comentarii informatii personale, adrese de email, numere de telefon sau URL.
5. In comentarii nu puteti folosi decit urmatoarele coduri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>
6. Daca aveti vreo plangere in ceea ce priveste administrarea acestui blog puteti trimite un mesaj la adresa de mail: contact@gsp.ro.
7. Comentariile care intra in contradictie cu regulile de mai sus vor fi sterse fara a se afisa vreun motiv.
8. Daca veti continua sa sfidati aceste reguli nu veti mai putea sa postati mesaje.

Comentand pe acest blog, sunteti de acord cu regulile precizate, le intelegeti si va dati acordul ca le veti respecta. Va multumim.