“Oda bucuriei” cîntată la vuvuzele

Pun pariu că nici o vedetă nu pleacă din Africa de Sud cu picioarele rupte

Hai să fim serioşi, fotbalul mare, de idei, de ambiţii şi de măiestrii se joacă numai la cluburile cu faimă. Echipele “naţionale” cu pretenţii au devenit, de fapt, nişte încropeli festive în patriotismul cărora nu mai cred nici cei mai vehemenţi suporteri. Într-un altfel de campionat, să-i zicem utopic, în care Anglia, Franţa, Italia, Spania şi Serbia, cu loturile actuale din Africa, ar avea ca adversari Realul din Madrid, F.C. Barcelona, Interul, Bayern Munchen şi alte cîteva formaţii continentale de calibru, “reprezentativele” numărate mai sus ar ocupa doar locurile de la mijlocul clasamentului în jos.

Nici una din aşa numitele surprize de pînă acum de la CM nu uimeşte cu adevărat. Şi ce dacă Statele Unite e înaintea Angliei în grupe?! La urma urmei, cine nu bate azi o Anglie cu englezi sută la sută? Sau o Italie cu italieni get beget? Ceea ce în urmă cu nişte ani era doar posibil, azi e probabil şi chiar de aşteptat. Asta a adus nou ediţia africană a Mondialelor, suprizele plicticoase. Un fotbal de butonat canalele tv şi cîte o porţie scurtă de spectacol sud-american. Ţările cu un fotbal interior mic se afirmă în Africa de Sud pentru că mizează pe loturi stabile, cu motivaţii individuale clare. Jucătorii mai răsăriţi ţintesc spre formaţiile cu bani din Europa. Trag să fie luaţi în seamă de scouteri, nu pentru decoraţiile de acasă.  

Pentru vedetele cu contracte de multe milioane de euro la cluburile lor, acest Campionat cu trompeţi de plastic şi cu un public pe cît de pasager, pe atît de neinteresant ca investiţie emoţională, e o corvoadă şi o chestiune de protocol. Pot să pariez că nici unul din marii fotbalişti ai momentului n-o să-şi rupă picioarele în CM 2010. Un nord - coreean plînge amărîtul pe imn la gîndul că o să se întoarcă acasă, la spart piatră, nu fiindcă e patriot, dar în Europa mai lăcrimează la imnuri numai fotbaliştii din Andora şI Luxemburg. Străinii din echipele de top ale Europei au ochii umezi numai cînd semnează contractele.

Mai e şi o chestiune de prudenţă: cum o să umilească alde Drogba şi Eto’o bătrîna Europă, cînd tot în Europa or să se întoarcă? Logic ar fi ca după un CM cu vuvuzele să urmeze unul cu doine şi manele, dar mă tem că mai e de aşteptat. Nu mult, un secol, două.  

3 comments ↓

# 3 Victoria Mirela on 14.07.10 at 11:56 am

Trebuie sa aducem “oda bucuriei”, cantata la vuvuzele…

# 2 Cosmin on 30.06.10 at 5:26 pm

Este adevarat ca se pot aduce si contraargumentele celui de mai sus, dar ce spuneti aici este de cele mai multe ori valabil pentru unele mari echipe si unii mari jucatori. Din lotul Italiei si Angliei cu 4-5 exceptii nu cred ca si-ar fi gasit locul in loturile lor de acum 10-20 ani. Iar daruirea din teren nu mai seamana la nici o echipa cu ceea ce era la CM ‘90, ‘94 sau ‘98.
Mai am o problema, linkuri catre articolele dumneavoastra si ale domnului Cosasu nu prea sunt de gasit pe GSP, trebuind sa sapi ceva dupa ele, de aceea probabil nici nu prea sunt commenturi. In schimb iti sar in ochi reclame la tabloide si la chiloti la pret redus. Poate faceti ceva.

# 1 lol on 25.06.10 at 8:52 pm

Hai sa fim seriosi, totusi.

“Cine nu bate azi o Anglie cu englezi sută la sută?” Pai, in primul rand, cele 3 echipe cu care-a fost in grupa. Nici una n-a fost in stare s-o bata. In al doilea rand, cele 5 echipe cu care-a fost in grupa de calificare la acest CM. Care, din 10 meciuri, au batut-o o data, cand englezii erau deja calificati. Nu in ultimul rand, o echipa mica si mediocra, Romania, de exemplu.

“Sau o Italie cu italieni get beget?” Pai, in primul rand, 2 din 3 echipe cu care-a fost in grupa. In al doilea rand, cele 5 echipe cu care-a fost in grupa de calificare la acest CM. Care, din 10 meciuri, n-au batut-o nici macar o data. Nu in ultimul rand, o echipa mica si mediocra, Romania, de exemplu.

“Ţările cu un fotbal interior mic se afirmă în Africa de Sud pentru că mizează pe loturi stabile, cu motivaţii individuale clare.” Am inteles. De-aia s-au calificat Germania, Argentina, Brazilia, Anglia, Portugalia, Olanda. Ca au un fotbal interior mic. Ma tot intrebam ce fac astia in sferturi si nu-mi venea nicio idee. Bine ca m-ati luminat Dvs, cu intelepciunea Dvs tipic romaneasca. Pacat ca n-a fost Luxemburg pe la CM, ca sigur ajungeau in finala, cu fotbalul lor interior cu tot.

“Pot să pariez că nici unul din marii fotbalişti ai momentului n-o să-şi rupă picioarele în CM 2010.” Nici nu e nevoie sa-si rupa ei picioarele. De asta o sa se ocupe adversarii. Stiu, Elano nu-i mare jucator. Dar cine e mare? Messi e mare? Dar si-a rupt Messi picioarele la Barca? Cr. Ronaldo e mare? Si-a rupt vreun picior la MU sau la RM si n-am aflat eu? Si-a rupt vreun “jucator mare al momentului” vreun picior la unul din cele 17 turnee finale de pana acum? Sau Dvs. va place, pur si simplu, sa aruncati vorbe goale pe pagina?

“Cum o să umilească alde Drogba şi Eto’o bătrîna Europă, cînd tot în Europa or să se întoarcă?” Sa le fie rusine lui alde Forlan, Donovan, Gyan, Honda, Alcaraz, ca au umilit Europa. Niste inconstienti. Ei chiar nu stiu unde se intorc dupa acest CM.

Leave a Comment

Reguli :
1. Tratati persoanele care scriu pe acest blog cu respect, nu folositi un limbaj necivilizat sau cuvinte care sa aduca o vatamare morala celorlalte persoane care posteaza mesaje.
        a. In comentariile dumneavoastra va rugam sa va referiti doar la articolul/editorialul in cauza si sa nu atacati autorul.
        b. Nu folositi un limbaj explicit sexual, vulgar sau care sa jigneasca.
        c. Fara comentarii discriminatorii cu tenta xenofoba, antisemita sau rasista.
2. Nu publicati sau solicitati in comentariile dumneavostra adrese de web, produse sau servicii.
3. Nu transformati acest blog intr-un "chat".
4. Pentru protectia dumneavostra nu folositi in comentarii informatii personale, adrese de email, numere de telefon sau URL.
5. In comentarii nu puteti folosi decit urmatoarele coduri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>
6. Daca aveti vreo plangere in ceea ce priveste administrarea acestui blog puteti trimite un mesaj la adresa de mail: contact@gsp.ro.
7. Comentariile care intra in contradictie cu regulile de mai sus vor fi sterse fara a se afisa vreun motiv.
8. Daca veti continua sa sfidati aceste reguli nu veti mai putea sa postati mesaje.

Comentand pe acest blog, sunteti de acord cu regulile precizate, le intelegeti si va dati acordul ca le veti respecta. Va multumim.