Atenţie, s-a ieşit din logica grupelor!

Mondialul a început să mişte şi să producă emoţii

Hai că parcă s-a mai înseninat Mondialul… În sensul că am încercat, în fine, cîteva emoţii fotbalistice şi am început să nu mai fac comparaţii cu cele 11-12 Mondiale pe care le-am trăit în ultimii 50 de ani. M-am săturat de comparaţii cu ce-a fost, mă enervează cum mai toţi din jurul meu sînt agasaţi de vuvuzele şi decepţionaţi de calitatea meciurilor, de parcă nu am fi din ţara ligii lu’ Mitică. Vorbesc cu cei exasperaţi de prezenţa Hondurasului, mi se urlă că de ce nu sîntem noi acolo în locul Coreei de Nord şi pe fix vin simpaticii care se întreabă: da’ ce să fi căutat noi acolo? Nu se poate nega că pînă la ieşirea asta din grupe am văzut mai multă mediocritate decît excelenţă. Dar nu mi-am pierdut speranţa aceea banalisimă, care cică moare ultima, ignorîndu-se că tot ea învie prima. Nu am fost exigent? De ce să fiu? Pe ce bază morală? Mai degrabă - fiindcă ador fotbalul - mi-a fost milă pentru toţi oamenii ăştia la care nimeni nu se gîndeşte cît sînt de obosiţi după cît fotbal joacă tot anul. Mi s-a răspus dur: “Da’ ce, au obosit pe gratis? Nu cîştigă milioane?”. E o logică pe care nu o cunosc, aşa cum Boris Becker, antrenat cîndva de Bosch braşoveanul, nu putea înţelege, cu mintea lui de neamţ, parabola română cu capra vecinului.

De ieri, alaltăieri, Mondialul a început să mişte şi - o spun pe şleau - am butonat intens pentru Anglia şi Serbia, ca să sar pe pereţi (ca pe vremuri!) pentru golul lui Donovan în minutul 93. Nu pot introduce în fotbal ura ineptă a lui Maradona faţă de americani. SUA a fost singura echipă care a întors un 0-2 de la pauză şi căreia i s-a furat un 3-2 în meciul cu Slovenia. A fost meciul din grupe care mi-a plăcut cel mai mult. Dacă mă veţi întreba de ce am tremurat pentru Anglia, voi fi clar: pentru toţi cei care, săptămînal, am ţinut icoană Premier League, pentru cei care l-am pus pe Rooney peste toţi atacanţii lumii. Adică din orgoliul microbistului. Nu-i văd mai departe, dar cel puţin l-am văzut pe Capello urlînd la ei. Iar cu Serbia, ce să spun? Sînt de-ai noştri şi cînd ne dau 5 boabe, şi cînd sînt plecaţi cu pluta. Toate acestea nu mă fac să renunţ la favoritele mele ABBA - Argentina, cea mai coerentă în ofensivă, şi Brazilia, înţelepţită pînă la stadiul acela cînd nu-i mai pasă de ce spune Cruyff despre ea. Aşa cum m-am obişnuit de pe vremea Progresului meu, continui să mizez împotriva lor, ca să mă asigur, pierzînd pariul, că înving.

4 comments ↓

# 4 bvla2000 on 28.06.10 at 4:01 pm

Iubite maestre,
Scrieti prea rar tinand cont de ritmul jocurilor de la mondial. Daca in grupe treaba era clara, in optimi s-a jucat pana acum extraordinar. Ca sa nu mai vorbim de greselile fluierasilor. Fara stimulentul de intelect reprezentat de articolele dumneavoastra (GSP si Dilema, amandoua Joia) nu pot polemiza nici cu o musca. Fie-va mila de mine si hraniti-ma mai des, va implor!

# 3 lol on 25.06.10 at 8:37 pm

Sanatate, maestre!

# 2 gicu on 24.06.10 at 8:40 pm

Sanatate, maestre!

# 1 Anglofil on 24.06.10 at 7:45 pm

Eu zic ca Mondialele se judeca dupa capacaitatea de a produce, sau nu, momente speciale, de tipul lacrimilor lui Gazza in ‘90 sau golul lui Pa Doo Ik din ‘66.

De la editia asta nu-mi vine in cap nici o imagine iconica pe care s-o lipesc imediat. Dar de venit o sa vina oricum, rezfuz sa cred ca o sa fie un Wereldbeker uitabil cu totul.

Leave a Comment

Reguli :
1. Tratati persoanele care scriu pe acest blog cu respect, nu folositi un limbaj necivilizat sau cuvinte care sa aduca o vatamare morala celorlalte persoane care posteaza mesaje.
        a. In comentariile dumneavoastra va rugam sa va referiti doar la articolul/editorialul in cauza si sa nu atacati autorul.
        b. Nu folositi un limbaj explicit sexual, vulgar sau care sa jigneasca.
        c. Fara comentarii discriminatorii cu tenta xenofoba, antisemita sau rasista.
2. Nu publicati sau solicitati in comentariile dumneavostra adrese de web, produse sau servicii.
3. Nu transformati acest blog intr-un "chat".
4. Pentru protectia dumneavostra nu folositi in comentarii informatii personale, adrese de email, numere de telefon sau URL.
5. In comentarii nu puteti folosi decit urmatoarele coduri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>
6. Daca aveti vreo plangere in ceea ce priveste administrarea acestui blog puteti trimite un mesaj la adresa de mail: contact@gsp.ro.
7. Comentariile care intra in contradictie cu regulile de mai sus vor fi sterse fara a se afisa vreun motiv.
8. Daca veti continua sa sfidati aceste reguli nu veti mai putea sa postati mesaje.

Comentand pe acest blog, sunteti de acord cu regulile precizate, le intelegeti si va dati acordul ca le veti respecta. Va multumim.