Deriva continentelor în Africa de Sud

Să le mai moară şi altora caprele , nu numai nouă!

În Africa de Sud, nimic nu e cum am fost învăţaţi la noi, în Europa, că trebuie să fie viaţa, fotbalul şi respectul pentru cei mari. E absolut normal ca la CM rezultatele să nu fie decît prin excepţie cele aşteptate. Surprinzător ar fi să se întîmple ce am pronosticat în Europa c-ar fi firesc să se întîmple.

În Europa, Elveţia n-are nici o şansă în faţa Spaniei. Departe de Europa însă, Spania poate păţi orice rezultat cu oricine. Departe de Europa, fotbalul naşte în toate echipele de la Mondial un gen de nesupunere la tradiţie. Cristi Geambaşu e de părere că Franţa anunţa de multă vreme c-ar vrea să se facă de rîs. În Europa n-a avut niciodată toate condiţiile în acest sens. În Africa de Sud, departe de acasă, de Casa Europa, facerea de rîs îi reuşeşte perfect. În Fotbal, contează cu ce ochi eşti privit din tribune. În Europa, contează numai urlatul şi cîntatul. În Africa de Sud contează şi privitul. Privirea a cincizeci de mii de africani se însumează istoric cînd se adună pe un european şi arde ca laserul. Ar fi apoi şi vuvuzeaua. Europa n-ar fi inventat niciodată trompeta de carton. Sărăcia e uneori mai inventivă decît bogăţia. Nu s-ar fi mirat nimeni dacă tribunele ar fi chiţcăit. Cincizeci de mii de oameni care chiţcăie e infernul.

E posibil ca în a doua jumătate a sa Mondialul să intre în normal. Numai că nu va mai avea aceeaşi savoare. Fotbalul brambura e mai interesant decît cel ştiinţific. Cînd toată Europa dă gol sau munceşte să dea gol din faţă, Brazilia sfidează logica, fizica şi tactica europeană inventînd golul pe la spate. Aici e miracolul, nu la golurile de manual ale Germaniei.

E bine că fotbalul si-a mutat pentru o lună capitala la Johannesburg. La cîţi jucători de culoare are Europa, un CM în Suedia ar fi un nonsens. În Africa de Sud, nici frigul nu e la fel ca în Europa de Nord. Sincer, dar sincer de tot, m-aş simţi minţit dacă rezultatele ar începe să confirme calculele firmelor de pariuri. Mondialul african aduce doza de neprevăzut atît de iubită de marele public sărac. Mai bine zis, coeficientul de răzbunare. Fotbalul are şi această calitate, că răzbună unele frustrări istorice şi naţionale. Să mai moară şi caprele altora, nu numai ale noastre!
   

5 comments ↓

# 5 Flavius B on 22.06.10 at 3:05 am

maestre, toata stima !

( cred ca sunteti de fapt Radu Cosasu deghizat sub spuma
peremptorie a lui Tudor Octavian !! )

# 4 Vlad Dracul on 19.06.10 at 4:07 pm

Domnule Tudor Octavian, dacă ne uităm la jucătorii francezi ne dăm seama că-s mai degrabă acasă în Africa, decât în Europa…

>: )

# 3 nime.n.lume on 19.06.10 at 3:00 am

Francezilor le-a murit Chevre-ul di tat!
Nici iedu nu se simte prea bine.
Capra nemtilor e exact asat: capra!
Stiu sarbi despre ce vorbesc.
Englezii sant cu totii ca broasca lui Domenich: inca nu stiu cat de clocotita le e apa. Or vedea ei.
Capra spaniolilor s-a infipt cu coarnele in parleazul elvetian si daca ne se desprinde repejor, ramane capra!
Portughezii cred ca nu au una! Au zis ca daca il au pe Ronaldo e destul.
E un abator pentru capre in RSA. Si mai ales capre de rasa!
Nici caprele locale (gazele?) nu mai au clopotei la gat!
Au fost luate cam pe sus si inca nu par prea dumirite!
Sarbii si-au hranit-o pe a lor cu patlagina si flori de soc asa ca a fost scuturata de un sentiment national specific zonei: inghesuita e mai hotarata!
Asa le trebuie la toti daca au ajuns acolo fara noi!
Toate caprele o sa fie Furlanite (si Messinite?) de sud americanii inatratati de Maradona cu Drogba de sare in mana lui zeificata.
Mai beau un stampel si Las-le in colo de capre.

# 2 emg on 19.06.10 at 2:21 am

“Sărăcia e uneori mai inventivă decît bogăţia” - eu cred ca de cele mai multe ori

# 1 Bogdan on 19.06.10 at 1:55 am

E interesant de urmarit cum fanii din Europa vad ca favorite echipele europene in fata echipelor medii de pe alte continente. De exemplu multi din prietenii mei din Romania ar fi pariat pe Franta ca bate Mexicul dar eu care sunt in SUA de 4 ani si urmaresc campionatul mexican si copa libertadores as fi pariat clar pe Mexic. De fapt am si pus la pariuri ca Mexic ia locul 1 in grupa si Uruguay locul 2. De altfel si Chile si Paraguay sunt echipe foarte bune desi marea majoritate a jucatorilor din aceste tari nu sunt cunoscuti in Europa

Leave a Comment

Reguli :
1. Tratati persoanele care scriu pe acest blog cu respect, nu folositi un limbaj necivilizat sau cuvinte care sa aduca o vatamare morala celorlalte persoane care posteaza mesaje.
        a. In comentariile dumneavoastra va rugam sa va referiti doar la articolul/editorialul in cauza si sa nu atacati autorul.
        b. Nu folositi un limbaj explicit sexual, vulgar sau care sa jigneasca.
        c. Fara comentarii discriminatorii cu tenta xenofoba, antisemita sau rasista.
2. Nu publicati sau solicitati in comentariile dumneavostra adrese de web, produse sau servicii.
3. Nu transformati acest blog intr-un "chat".
4. Pentru protectia dumneavostra nu folositi in comentarii informatii personale, adrese de email, numere de telefon sau URL.
5. In comentarii nu puteti folosi decit urmatoarele coduri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>
6. Daca aveti vreo plangere in ceea ce priveste administrarea acestui blog puteti trimite un mesaj la adresa de mail: contact@gsp.ro.
7. Comentariile care intra in contradictie cu regulile de mai sus vor fi sterse fara a se afisa vreun motiv.
8. Daca veti continua sa sfidati aceste reguli nu veti mai putea sa postati mesaje.

Comentand pe acest blog, sunteti de acord cu regulile precizate, le intelegeti si va dati acordul ca le veti respecta. Va multumim.