IQ-ul lui Tănase

Întrebarea e: cine-i prostul şi cine-i deşteptul? Răspunsul face 1,8 milioane de euro

Zilele trecute, mai mulţi oameni de fotbal s-au referit la “capacitatea intelectuală limitată” a lui Cristi Tănase. Un fel foarte academic de a zice că omul e bătut în cap. E pentru prima oară cînd în România intră în discuţie mintea, şi nu doar picioarele unui jucător. Despre fotbaliştii cu intelectul în regulă s-a mai scris. De regulă, ca despre excepţia care acuză regula, dar s-a scris. Din cînd în cînd, presa a cutezat chiar să se întrebe ce s-a ales din sutele de licenţiaţi ai unor echipe aşa-zis universitare, care abia de ştiau unde se găsea facultatea care-i făcea ingineri. Însă cu multă prudenţă, întrucît un inginer care nu ştie nici să se iscălească nu-i neapărat un prost. Dimpotrivă, proşti şi chiar mai rău, nişte dobitoci şi nişte iresponsabili au fost rectorii, decanii şi profesorii care le-au dat diplomele, jignind astfel generaţii întregi de studioşi. Jignitor e şi azi faptul că echipa Craiovei se cheamă încă Universitatea, deşi Dinel Staicu şi Mititelu numai universitari nu sînt. Asta însă e o altă poveste şi se cheamă uzurpare de istorie.

Faptul că din interiorul fotbalului mai mulţi meseriaşi se simt dintr-o dată liberi să observe că un jucător o fi avînd el picioare, dar stă rău de tot cu mintea e aproape o revoluţie. În lumea fotbalului nu prea s-a pus chestiunea intelectului. Poate şi pentru că numărul celor cu o inteligenţă vădită n-a fost niciodată mai mare ca al fotbaliştilor care abia legau două cuvinte. Important era ca omul să fie isteţ în teren, nu cînd dădea declaraţii după meci. Cristi Tănase rămîne, în felul său, un caz, în sensul că nu e doar o “capacitate intelectuală” foarte limitată, dar nu trece o zi fără să probeze că poate fi şi mai limitat ca ieri. Prostia lui e frenetică şi creativă, e de manual, e perfectă. Cred că se şi ia, de vreme ce e chemat la “naţională” şi o mulţime de inteligenţi tot aşteaptă să se deştepte. De circa doi ani, Cristi Tănase face tot ce-i stă în putinţă ca să priceapă mai marii Campionatului că are o minte de bibilică şi tot de doi ani armate întregi de capacităţi intelectuale nelimitate vorbesc de ziua în care lui Cristi Tănase o să-i explodeze capul de prea multă minte. Drept care ne punem întrebarea: cine-i prostul şi cine-i deşteptul în afacerea de 1,8 milioane euroi pe nume Cristi Tănase?

23 comments ↓

Pagini: [2] 1 » Afiseaza toate comentariile

# 23 Flavius B on 16.06.10 at 5:07 pm

mda, printre cele spuse s-a insinuat o scapare filologica : ca Universitatea ar forma ingineri , si nu cohorte de nepriceputi intr-ale pedagogiei. In rest subscriu la tonul si scopul articolului . Se pare ca fotbalul, cel putin in comparatie cu handbalul, baschetul sau rugby-ul nu atrage pe cei mai rasariti dintre sportivi ( aici se observa covarsitorul efect al semintelor si al pet-urilor in perioada timpurie ce precede alegerea unei cariere sportive … )

# 22 Maria Magdalena on 14.06.10 at 2:36 pm

Foarte bun articolul , dar nu cred ca Tanase merita comparatia cu Mutu.

# 21 Dragos/Buzzz on 12.06.10 at 5:52 pm

foarte interesant articol!:)
sincer da…Cristi Tanase da dovada de o prostie incredibila….dar de a te lua de numele universitatii craiova…este o aberatie sincer:)! ce legatura are cine conduce clubul cu ce nume are clubul respectiv? trebuie sa fii absolvent al unei universitati ca sa conduci clubul Universitatea Craiova? aberanta ideea….in rest…e redactat bine articolul…

# 20 papion on 12.06.10 at 1:50 pm

JUST! Nu este nici o diferenta dintre Dodel si baietii de Dorobanti sau Bamboo. Banu conteaza, ca este al parintilor sau al patronului, restul e tacere si daca vreau sa fluier fluier.Daca eram albine si nu bondari acum nici criza nu aveam. Daca eram inteligenti si nu smecheri, acum nu stateam in pozitia strutului IQ lui Dodel nu estemai mare sau mai mic decat al lui Iliescu sau Basescu.Unul vorbeste de fotbal, unde nu a facut nimic, altii vorbesc cu minerii si ultimul cu Boc care si ei la randul lor nu au facut nimuc.

# 19 Niculae on 12.06.10 at 12:22 pm

Domnule Octavian Tudor,

Ca sa nu contribui la demonizarea unor termeni, nu va “declar” idol al meu in ale ziaristicii, dar tare as fi fericit daca luciditatea si bunul simt - realist exprimat - ar fi calitatile care ar trebui apreciate - in primul rand- de cititori. Nu stiu cui slujesc osanalele (fie si numai ca “perspective”) si nici huiduielile aruncate precum tomberoanele,in zorii zilelor de somn, de echpajele dlui Prigoana. Stiind ca nu aveti cum sa ma gasiti pentru a protesta, va declar, cu toata sinceritatea, ca, dupa umila mea parere, sunteti un ziarist - scriitor (ori invers ar fi trebuit sa scriu) pe care il stimez si il citesc cu o deosebita placere. Sa aveti viata lunga (si buna), domnule O.T.

# 18 ioanraul on 12.06.10 at 7:09 am

autorul are dreptate.pentru ca stiu sa joace un fotbal
,sa zicem apreciat,multi fotbalisti obtin diplome de absolvire fara sa vada usa liceului sau facultatii.intrebati profesorii si va vor confirma.altii ajung cadre militare,ofiteri de politie,dar nu cunosc cele mai elementare notiuni cu caracter general.nu sustin ca tanase e incult,la nivelul lui ar insemna sa-l laud!

# 17 ciupi on 12.06.10 at 6:41 am

am spus in mai multe comentarii chestia asta despre el in urma cu vreun an de zile, pe cand lumea fotbalului il hagiviniza deja…

# 16 vali on 12.06.10 at 6:14 am

Poate ar fi bine sa-l intrebati pe Giovani Becali cum reuseste sa faca? Promisiuni prea multe, bani parintilor? Educatia sportiva de performanta e departe de normele morale ale lui Giovani…. Cam asa s-a intamplat cu Mutu si cu altii. Totul pleaca de la o educatie sanatoasa in copilarie si de la antrenori seriosi la momentul oportun. In rest… baruri, gagici si regretul ratarii.

# 15 Realist on 12.06.10 at 5:19 am

Cele aratate de dl.Tudor Octavian sunt perfect adevarate,cu mentiune ca “scuza” in fotbal este ca un fotbalist nu trebuie sa fie profesor universitar sau intelectual rasat.
Mai fals ca atat nici nu se poate,ei sunt oameni care vin din patruile de jos ale societatii,de care nimeni nu s-a ocupat sa le dea o educatie elementara,iar patronii,la fel de inculti sunt fericiti ca se mai gasesc niste”pacalici” pe care sa ii insele la contract.
Uitati-va La pulha,intelect zero,uitati-va la Hagi,marele Hagi,care nu stie limba romana,care nu are subiect si predicat in exprimare,care lasa propozitii neterminate,daca nu era Nicu Ceausescu,mai obtinea o diploma din grija partidului unic ?.
Dar toti acestia au bani,este drept pe “picioare rupte” si pe organism subrezit,iar problema noastra,nu a lor,este cand acesti sportivi,dar numai sportivi,vin si ne dau lectii de viata si vor sa acceada in ceva demnitati.
In rest jos palaria pentru performanta si pentru autorii ei,de care statul trebuie sa aiba cu adevarat grija.
Realist

# 14 invatatorul on 12.06.10 at 5:10 am

imi place de zack cu ce comment vine el…..nimic nu-i place nimic nu-i miroase bine….dar el saracul a uitat ghiozdanul in gardul scolii…sa-l ajute cineva sa-si aduca aminte unde e scoala ca ma dor ochii cand vad ce scrie….dar se pricepe la fotbal, nu? hai cu gramatica aia!!

# 13 Ghandalf on 12.06.10 at 12:11 am

IQ ? Care IQ ? Al lui Dodel ?!? Haaaa… Al lui eurooierul ?!? Haaa haaaa !!! Al lui Cosmin ? AUUUUGH !!!
Cred ca IQ-ul unui jucator de fotbal este irelevant , cel al unor presupusi fani chiar nu conteaza… asa ca… enjoy world cup ! DIXIT

# 12 Cosmin on 12.06.10 at 12:09 am

Foarte frumos si adevarat articolul! Felicitari sincere, trebuie semnalata mai des problema asta! La Ajax, exista scoala la academia de fotbal. Ii invata carte, le desteapta mintea, ii cresc in spiritul lancierilor. Fara creier nu se poate fotbalist cu adevarat valoros, ci doar un mingicar de doi lei numai bun de curtea scolii. Oare de ce Overmars, Bergkamp, fratii de Boeur si ceilalti care au pornit din Amsterdam stiau si stiu sa lege doua vorbe? De ce Guardiola, un fotbalist emblematic, dar nu stralucitor, este astazi un antrenor fabulos?!
De ce Hagi nu este un mare antrenor? Ete tocmai d-aia!

# 11 Cristian on 11.06.10 at 11:52 pm

Doar o singura remarca: needucat nu inseamna neaparat prost. Problema este ca si cei needucati sunt aproape la fel de lipsiti de valoare ca si cei care sunt 100% prosti. “Ce sa ne mai ascundem unghii…”

# 10 Ovidiu Grigore on 11.06.10 at 11:36 pm

Zack esti reinventatorul limbii romane:))

# 9 Bengali on 11.06.10 at 11:20 pm

Cind Lucescu le vorbea jucatorilor ca el are nevoie de mintea lor nu de picioare, unii jurnalisti s-au aratat depasiti de evolutia fotbalului!Azi e mai valabil ca oricind si unul din motivele esecului romanilor in campionatele din vest e tocmai educatia. Pe de alta partedaca o vezi pe “fosta” lui Dodel, sti cu cine ai de a face. Prostuti, povinciali, depasiti de viteza cu care se desfasoara evenimentele! Si un neica nimeni se lua ieri de Lupescu!

# 8 LoL on 11.06.10 at 7:54 pm

:)))) Va hotarati cine a scris editorialul asta … pana acum era al lui T.R.U. Acum e al lui Tudor Octavian. Oricum acum inteleg atacul la Universitate Craiova desi acest club nu are nici o legatura cu subiectul editorialului …

# 7 LoL on 11.06.10 at 7:18 pm

Universitatea Craiova se numeste asa pentru ca la inceputuri a fost echipa studentilor din Craiova. Este o explicatie banala domnule T.R.U, dar la fel de banala ca si banalitatea din faptul ca dumneavoastra asociati numele acestei echipe cu Staicu si Mititelu care sunt doar prezente vremelnice in viata acestui club. Nu ma asteptam la dumneavoastra la un asemenea simplism in gandire

# 6 alexadius on 11.06.10 at 7:07 pm

Tanase este doar prost indrumat; daca s-ar gasi cineva sa-l puna pe calea cea buna cred ca ar iesi ceva bun din el, altfel va ajunge, sau va ramane, un zero.

# 5 Zack on 11.06.10 at 7:07 pm

Toti stiti sa vorbiti urit despre toata lumea. M-a mir cum mai pot juca acesti oameni dupa atitea jigniri inutile. Daca iubiti fotbalul atunci a-ti respecta pe fotbalisti.
Voi primiti mult prea mult decit meritati. Imi place ca toti pretind si jignesc in acelasi timp insa m-a intreb:
Oare discutiile voastre ajuta fotbalul sau il distrug?
Mai GINDITI SI VOI, INAINTE DE-A SCRIE CEVA.

# 4 Cosmin on 11.06.10 at 7:03 pm

Numai faptul ca s-a dus la Steaua si era suficient sa ne lamurim ca are o minte de bibilica.
Dar vorba ceea, a tunat si i-a adunat.

Pagini: [2] 1 » Afiseaza toate comentariile

Leave a Comment

Reguli :
1. Tratati persoanele care scriu pe acest blog cu respect, nu folositi un limbaj necivilizat sau cuvinte care sa aduca o vatamare morala celorlalte persoane care posteaza mesaje.
        a. In comentariile dumneavoastra va rugam sa va referiti doar la articolul/editorialul in cauza si sa nu atacati autorul.
        b. Nu folositi un limbaj explicit sexual, vulgar sau care sa jigneasca.
        c. Fara comentarii discriminatorii cu tenta xenofoba, antisemita sau rasista.
2. Nu publicati sau solicitati in comentariile dumneavostra adrese de web, produse sau servicii.
3. Nu transformati acest blog intr-un "chat".
4. Pentru protectia dumneavostra nu folositi in comentarii informatii personale, adrese de email, numere de telefon sau URL.
5. In comentarii nu puteti folosi decit urmatoarele coduri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>
6. Daca aveti vreo plangere in ceea ce priveste administrarea acestui blog puteti trimite un mesaj la adresa de mail: contact@gsp.ro.
7. Comentariile care intra in contradictie cu regulile de mai sus vor fi sterse fara a se afisa vreun motiv.
8. Daca veti continua sa sfidati aceste reguli nu veti mai putea sa postati mesaje.

Comentand pe acest blog, sunteti de acord cu regulile precizate, le intelegeti si va dati acordul ca le veti respecta. Va multumim.