Un angajament

Cînd voi închide sonorul în timpul transmisiilor din Cupa Mondială?

Oricîte miştouri se pot face la acest 3-0 cu Honduras - de miştouri mai mult sau mai puţin inteligente nu ducem lipsă şi nu există guvern să le poartă reduce sau desfiinţa - rămîn la ideea că mai bine baţi Hondurasul decît să iei şase într-un amical cu Spania, ca fraţii lui Golanski. Dacă ideea vi se pare prea veselă, trec imediat la tristeţea lui Rădoi, perfect valabilă: “E dureros că am bătut o echipă de la Mondiale”. Aşa am simţit şi eu, şi vesel nevoie mare am mers cu gîndul, la fiecare gol al Spaniei în meciul cu leşii aceia leşinaţi, că noi, totuşi, aşa cum sîntem azi, nu luam şase. Poate luam cinci, cum am mai luat, dar nu şase. Şi nici nu ne-ar fi bătut China, da’ ce, noi sîntem Franţa? Nu m-am luat la palme, m-am bătut doar peste gură şi mi-am cerut imperios: “Te omor dacă mai gîndeşti în amicale şi în comparaţii!”. Cred că aveam dreptate să mă revolt împotriva instinctului omenesc şi românesc de a ne pune mereu în fason, de a ne lua permanent ca măsură a nedreptăţilor şi a păcătoşeniilor la care e supusă lumea în general, fotbalul în special. Nimeni nu suferă ca noi, în zonă, dar şi dincolo de ea, că pentru a treia oară în mileniul trei nu sîntem acolo, la un Mondial. Or mai fi şi alţii, însă - sînt sigur - nimeni nu are talentul nostru de a ne pamfleta şi lamenta pentru această nenorocire căreia, exasperaţi, îi căutăm responsabilii. De parcă nu i-am şti unul cîte unul şi toţi la grămadă, de la Federaţie şi Ligă pînă la ultima mămăligă de la Victoria Însurăţei, dar, în frunte cu, desigur, noi, ziariştii.

La ora asta, cînd mai toată lumea din jurul meu nu face decît să hohotească - de rîs sau de plîns - pentru ce am fost şi nu mai sîntem, îmi permit să-mi iau angajamentul ca pe tot timpul acestui turneu final să nu mai aduc vorba de ţărişoara noastră şi fotbaleţul ei, să nu-i mai miştocăresc soarta calcistică (atenţie la Italia, după victoria Francescăi la Ronald Garros), să închid sonorul dacă aud din nou toate clişeele gloriei apuse, inclusiv de golul lui Pleşan din amicalul cu Germania… Să mi se rupă vîrful creionului dacă încalc acest angajament. Decît să mă deplîng pe mine şi pe ai mei (Bravo, Sportuleţule!), voi prefera să-mi bocesc eşecurile favoritelor mele (Argentina, Brazilia, Olanda), căci cam aşa prevăd, fără să mă hazardez în pronosticuri ferme şi orgolioase cînd, dacă stai să te gîndeşti, chiar Spania asta copleşitoare va juca totuşi fără Messi.

7 comments ↓

# 7 bvla2000 on 16.06.10 at 1:56 pm

Ah mein Deutsche Vaterland. Da, ma voi imbraca in alb negru sau uneori in verde in vara asta. Nu neglijez nici portocaliul (Cote d’Ivoire sau Olanda). Hai Vaterland-u’. Ne vedem Joi, Ne veedem Joooii….

# 6 lol on 12.06.10 at 8:07 pm

Sanatate, maestre!

# 5 danic on 11.06.10 at 10:17 am

Cred mai degraba intr-un campionat al surprizelor , surpriza ar fi ca Spania sa castige.
In rest multa sanatate!

# 4 gicu on 11.06.10 at 2:59 am

Sanatate, maestre!

# 3 supertuxy on 11.06.10 at 1:30 am

Pentru cateva minute am uitat de sesiune datorita umorului fin al maestrului.
Felicitari.

# 2 explorish on 10.06.10 at 9:25 pm

într-adevăr, poate părea şocant, dar acest campionat mondial nu e despre românia. chiar dacă cred că luam şase şi ne bătea şi china :D. dar, gata, fermoar la tastatură, avem o sărbătoare de privit.

spania si olanda ma tem ca vor atinge varful de forma prea devreme. mai precis, la meciurile cu polonia respectiv ungaria :).

snt curios… abia aştept să vedem ce şi de pe unde iese.

# 1 victor L on 10.06.10 at 8:00 pm

Sanatate, domnule Cosasu,
va cred, stiu ca va tineti promisiunea,
dar eu tin cu Anglia.

Leave a Comment

Reguli :
1. Tratati persoanele care scriu pe acest blog cu respect, nu folositi un limbaj necivilizat sau cuvinte care sa aduca o vatamare morala celorlalte persoane care posteaza mesaje.
        a. In comentariile dumneavoastra va rugam sa va referiti doar la articolul/editorialul in cauza si sa nu atacati autorul.
        b. Nu folositi un limbaj explicit sexual, vulgar sau care sa jigneasca.
        c. Fara comentarii discriminatorii cu tenta xenofoba, antisemita sau rasista.
2. Nu publicati sau solicitati in comentariile dumneavostra adrese de web, produse sau servicii.
3. Nu transformati acest blog intr-un "chat".
4. Pentru protectia dumneavostra nu folositi in comentarii informatii personale, adrese de email, numere de telefon sau URL.
5. In comentarii nu puteti folosi decit urmatoarele coduri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>
6. Daca aveti vreo plangere in ceea ce priveste administrarea acestui blog puteti trimite un mesaj la adresa de mail: contact@gsp.ro.
7. Comentariile care intra in contradictie cu regulile de mai sus vor fi sterse fara a se afisa vreun motiv.
8. Daca veti continua sa sfidati aceste reguli nu veti mai putea sa postati mesaje.

Comentand pe acest blog, sunteti de acord cu regulile precizate, le intelegeti si va dati acordul ca le veti respecta. Va multumim.