România la Mondiale

Mondialele sînt tîrgul la care ne închiriem temporar pasiunile

Aşa e: n-avem subiect. România lipseşte de la Mondiale şi, în aceste condiţii, nu ne rămîne decît să studiem, să urmărim, să evaluăm sau chiar să ţinem prin delegaţie cu o echipă liber-aleasă, fie ea Ghana, fie Brazilia. Un singur lucru nu mai putem face, pentru că ni l-a interzis însăşi naţionala: să participăm. Vom urmări şi vom iubi Mondialele de la distanţă, de la o depărtare care bate imensitatea kilometrică ce ne desparte de Africa de Sud. Rămînem cu privilegiul trist al spectatorului care poate vedea, dar nu mai poate trăi pasiunea totală a celui ce se simte reprezentat. Ne-am obişnuit cu această condiţie, cu inerţia şi pasivitatea rezervate celor îngăduiţi doar spre a urmări de pe margine mersul lumii. Fotbalul a izbutit să fixeze o serie de absenţe egale la turneele finale, un ciclu care ne transformă în suporteri liberi de patrie.

 Atîta umilinţă dereglează logica sentimentelor naţionale şi încurajează mercenariatul indiferent. Ar trebui să ţinem minte că datorăm această stare dubioasă echipei naţionale. Data viitoare, cînd patriotismul nostru va fi din nou convocat pentru a sluji în calificări, va trebui să fim circumspecţi. În fond, patriotismul nu poate fi un reflex prostesc, o hărmălaie de fraieri care răsplătesc, nu cer nimic, se lasă insultaţi şi sînt gata să o ia de la cap. De ce ar trebui să fim noi patrioţi, atîta vreme cît naţionala României nu suferă de asemenea sentiment?

Bilanţul nostru e, din nou, gata înainte de primul meci al Cupei Mondiale. Absenţa României nu mai e un accident dictat de ghinion sau de ostilitate. Nu sîntem în situaţia Irlandei. Absenţa noastră e deja o schimbare de regn: nu mai sîntem o naţiune fotbalistică europeană. Adevărat, am dezvoltat o capacitate uluitoare şi nedemnă de autoreflectare, acea stare permanentă de importanţă şi interes pentru “scena internă” pe care presa o prezintă drept actualitate. E fals. De la un cap la altul, fals. Actualitatea e cu totul alta: nu mai contăm. Mondialele pe care le anticipăm din fotoliu, cu delicii de importator, ne spun una şi aceeaşi poveste: avem libertatea să degustăm, dar am pierdut complet puterea de a produce.

26 comments ↓

Pagini: [2] 1 » Afiseaza toate comentariile

# 26 corina on 03.11.10 at 1:27 pm

cata plictisealaaaaaaaa

# 25 corina on 03.11.10 at 1:18 pm

hai ca m-am plictisit

# 24 corina on 03.11.10 at 1:17 pm

ole ole …bla bla bla

# 23 Corina Taune on 29.10.10 at 4:55 pm

Cat fotbal… offf

# 22 Georgiana Mirela on 01.07.10 at 2:33 pm

Este trist dar adevarat faptul ca Romania lipseste de la Mondiale, vom urmari si vom iubi in continuare Mondialele.

# 21 Maria Camelia on 17.06.10 at 1:22 pm

Nu trebuie sa ne mire faptul ca Romania lipseste de la mondiale. S-a ajuns aici datorita echipei nationale.

# 20 Tudor Jean Laurentiu on 11.06.10 at 4:15 pm

Va mirati ca nu e Romania la mondiale?
Mirarea dvs. e retorica.
Eu de exemplu,ma mir ca Alexandru Tudor arbitreaza
Visina noua cu Alexandria la ora 18,doar pentru ca sa nu vada la TV Africa de sud - Mexic.
Mirarea mea e reala.
Al.Tudor era ultima sansa ca Romania sa participe la
mondiale,dar articolele confratilor dvs.si ale dvs. au facut sa nu fie selectat,in timp ce presa din seychelles a
tacut si au un arbitru la mondiale.
E singurul mod sa avem o sansa in viitor
In rest sanatate poporului roman

# 19 florin on 11.06.10 at 2:50 pm

outstanding, and so sadly true….

# 18 victor L on 11.06.10 at 2:21 pm

Lui @vasco ori lui @Bogdan S. si un tramvai daca le fluturi in fata ochilor, ei tot pe Basescu il vad vinovat de izgonirea din Rai.
Astia turba ca nu sint patri(h)otii lor la putere.

# 17 Bogdan S. on 11.06.10 at 8:52 am

Cea mai mare infrangere (cu consecinte catastrofale) a Romaniei a fost realegerea lui nen’tu Basescu, domnule T. R. Ungureanu. Da’ tu esti fericit, ce mai conteaza? Te uiti la meciul poporului roman cu Basescu asa cum ne uitam noi la Mondial: de la distanta de sute de kilometri.

# 16 vasco on 11.06.10 at 7:57 am

“Ne-am pierdut capacitatea de a produce?”Lasa ca am produs ceva de foarte mare valoare mondiala,cu ajutorul unora ca tine TRU,Basescu presedinte-e proba cea mai elocventa a capacitatii noastre de a produce.

# 15 CO2ul on 11.06.10 at 4:26 am

Romania la Mondiale?! La mondialele de supt vinul din sticle, poate! Sau la mondialele de tras pe nari! Sau la mondialele de barbut! Sau decat sa participam si sa vedem rezultate de 0-0 privindu-le ca pe niste victorii, mai bine stam acasica si privim la tv!

# 14 bercea mondial on 11.06.10 at 12:56 am

mie imi pare rau ca nu s-a calificat nicagaura…

# 13 enigatic47 on 10.06.10 at 8:32 pm

Atentie la diacriticele folosite! Mie imi apar caracterele ‘ă’ diferit in functie de cuvant. Nu tin sa apara mesajul la comentarii, voiam doar sa va avertizez. Multumesc!

# 12 jos_cenzura on 10.06.10 at 6:21 pm

felice, esecurile tarii se datoreaza in mare parte mentalitatii negative ca a ta

# 11 Ionut_G on 10.06.10 at 6:18 pm

Faptul ca Romania nu e prezenta la Cupa Mondiala este cea mai mica dintre problemele romanului de rand. E adevarat ca si lucrul asta demoralizeaza. Cand vezi valoarea noastra adevarata (la fotbal). Dar fotbalul, sportul in general, nu este altceva decat o oglinda a societatii din Romania. O populatie deprimata, dezbinata, incapabila sa dea (sau sa aleaga) niste reprezentanti de valoare. Pacat!

# 10 felice on 10.06.10 at 5:34 pm

fratilor ii de rau, romania ii o tara bolnava nu numai la capitolul sport , la absolut toate capitolele, dar asta nu se vede decat de afara… bafta!

# 9 jos_cenzura on 10.06.10 at 5:25 pm

copiii au avut dintro data alte tentatii si nu mai bat mingea pe maidan toata ziua, ca in epoca de aur

de aia cam ultimii fotbalisti romani adevarati au aparut din generatia 79, maxim 80 (contra, mutu, chivu)

nu mai avem fotbal dar avem alte lucruri mai importante in schimb (pana ni le ia uniunea europeana, dar asta e alt subiect)

# 8 George on 10.06.10 at 2:50 pm

Asa, si..?

# 7 poor_yoick on 10.06.10 at 2:05 pm

Personal nu am inteles rolul acestui articol, sorry :)
Stiam ca nu suntem la mondiale, de mult, s-a si vorbit enorm pe seama asta, s-a analizat, etc.

O aparenta lipsa de subiecte doar, ele sunt, trebuie doar descoperite (vezi Oprisan, Georgescu)

Pagini: [2] 1 » Afiseaza toate comentariile

Leave a Comment

Reguli :
1. Tratati persoanele care scriu pe acest blog cu respect, nu folositi un limbaj necivilizat sau cuvinte care sa aduca o vatamare morala celorlalte persoane care posteaza mesaje.
        a. In comentariile dumneavoastra va rugam sa va referiti doar la articolul/editorialul in cauza si sa nu atacati autorul.
        b. Nu folositi un limbaj explicit sexual, vulgar sau care sa jigneasca.
        c. Fara comentarii discriminatorii cu tenta xenofoba, antisemita sau rasista.
2. Nu publicati sau solicitati in comentariile dumneavostra adrese de web, produse sau servicii.
3. Nu transformati acest blog intr-un "chat".
4. Pentru protectia dumneavostra nu folositi in comentarii informatii personale, adrese de email, numere de telefon sau URL.
5. In comentarii nu puteti folosi decit urmatoarele coduri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>
6. Daca aveti vreo plangere in ceea ce priveste administrarea acestui blog puteti trimite un mesaj la adresa de mail: contact@gsp.ro.
7. Comentariile care intra in contradictie cu regulile de mai sus vor fi sterse fara a se afisa vreun motiv.
8. Daca veti continua sa sfidati aceste reguli nu veti mai putea sa postati mesaje.

Comentand pe acest blog, sunteti de acord cu regulile precizate, le intelegeti si va dati acordul ca le veti respecta. Va multumim.