Posesia furiei

Ultima combinaţie a lui Jose: nu defensivi, ci fantastici

Deşi pixul mă trage să descînt finala de la hochei - Cehia-Rusia 2-1, cu o victorie a cehilor care mă întoarce la autobiografie… - mă văd nevoit să mă supun tot fotbalului şi problemelor lui aproape insolubile. Pe plan extern, Mourinho domină discuţiile şi, de ieri, ca să mă exprim cu naturaleţe, pot spune că mi-a dat cu ceva în cap. El susţine că ar fi “foarte nedrept” ca Interul să fie privit ca o echipă defensivă. Nu nedrept, ci foarte… El zice că-n returul cu Barcelona, jucînd în zece, “nu am fost defensivi, ci fantastici”. Ne ia de proşti? Nu mai ştim relaţia dintre un substantiv şi un adjectiv? Ei au fost într-o defensivă cu atît mai fantastică cu cît au avut o posesie mai mică a mingii. Nu contează? Nu. La Madrid, în finală, unde, după ochiul meu, au făcut cel mai bun joc al lor, intimidînd un Bayern pînă la a-l goli de inspiraţie, posesia a fost ceva mai bună, de 34-66. Nu (vă) deranjează? Nu. Vă place? Da. Atunci sînt gata să mă plec în faţa acestei neo-revoluţii. Mourinho demonstrează că se poate birui lăsîndu-l pe adversar să aibă mingea mai mult decît tine. Nu e “foarte nedrept”? - vorba lui. Şi ce-i cu asta? “Ce scrie pe tabelă?” era suprema întrebare moştenită de la Herrera. Cel care îl amenda greu pe Picchi dacă se trecea de el şi se marca pe partea lui.

Singura mea curiozitate - recunosc, derizorie… - este să ştiu care era posesia lui Inter pe vremea lui Herrera. Pe atunci nu se calcula atît de exact şi de repede, şi nici nu ştim ce-ar fi replicat magul. Mourinho, la problema asta, ne abureşte cu “noi jucăm fantastic, nu defensiv”. Mie ce-mi place la echipele lui este posesia furiei. Toate au în jocul lor o furie - transmisă de la apărarea în zece la atacul în doi - care, dincolo de tactică, scapă oricăror procente şi statistici. Furia stă la baza sistemului său. Vă place? Mie 80% - da. Dar tot pe Barca o voi prefera, pentru ceea ce mi-a rămas dintr-o transmisie în meciul cu Arsenal: pentru “încăpăţînarea cu care iese elegant din apărare în atac”. Încăpăţînarea în eleganţă… - Jose ar întreba ce-i aia.

Pe plan intern sînt un bucureştean care nu are nici o obiecţie sau supărare la podiumul clasamentului final. De cînd mi-a dispărut din Capitală Progresul finanţe-bănci sînt chiar un provincial. De aceea mă şi bucur că nu a căzut Craiova şi pînă la toamnă nu mă las torturat de groaznica întrebare: ce vom face în Europa?

10 comments ↓

# 10 bvla2000 on 31.05.10 at 10:33 am

Stimate maestre

Sunt eu, avocatul lui Inter… si ,de circumstanta, a lu badea Jose. Insa nu e prima data cand raman bushbe (ortografiere eronata premeditat) dupa o declaratie a “clientului” meu. Personaju’ seamana cu cineva de pe la noi, unu’ Zeus, nu stiu daca il stiti, ai carui consilieri raman cu mandibula luxata cand respectivu’ o ia pe aratura. Mourinho e un frondeur cu vocatie si nu se ascunde de ridicol. Imi face impresia ca nu a depasit cerebral, varsta adolescentei, varsta la care eu argumentam cu patos orice tampenie doar ca sa-mi fac mana. A rascolit toata Europa cu pense-urile lui, Barcelona fiind clienta lui preferata. Culmea e ca de cate ori s-a intersectat cu catalanii, le-a tras de fiecare data cate un “dos de laba” peste buze, trimitandu-i in caz ca isi doreau vreo cupa, la primul magazin de gablonturi. Totusi, a spune cu toti dintii ca e “foarte nedrept” sa consideri Inter o echipa defensiva, inseamna ca don Jose are pe glanda tiroida o tumoare de tupeu closal. (diagnosticul imi apartine. Pentru a-mi sustine competenta, imi depun la dosar diploma de inginer, in copie). Nu maestre, Jose nu ne ia de prosti, el face pe prostu’. Iar noi, fraieri, ne uitam in gura lui.
Subiectiv pana in vintre si consecvent precum cameleonul, recunosc ca imi vine sa-mi arunc privirea pe statistica dumneavoastra de la finala cu Bayern. Cred insa ca si pe foaia dumneavoastra cu multe cifre, voi descoperi ca si in timpul meciului un mare varf de atac: Diego Milito. E dintre cei mari, din acelasi film cu Van Basten, Ridle, Weah, Henry, Paolo Rossi… O tempora…

# 9 vlad on 28.05.10 at 11:58 am

@chellusan. Ce te-a apucat, interviul a fost excelent, l-am citit cu imensa placere!

# 8 Andreas on 28.05.10 at 11:32 am

Sanatate, maestre!

# 7 chellusan on 28.05.10 at 9:47 am

Multa sanatate, maestre. Si nu-l mai lasati pe dl. Ioanitoaia sa va ia interviuri, mai bine scrieti dvs :)

# 6 Vladimir on 28.05.10 at 8:40 am

Sanatate, maestre!

# 5 Roman paranoic on 28.05.10 at 6:08 am

Inter e Campioana Europei. Barca a avut o aparare franjuri in tur, Bayern la fel in finala. Asta e vina lui Mourinho?

# 4 Bogdan Anderko on 28.05.10 at 5:33 am

Sanatate, maestre! Forza Milan!

# 3 sorin on 28.05.10 at 5:22 am

Nea Radule,

Nu ne scrii mata un mini-serial despre Progresul Bucuresti? stii atatea si atatea incat, sunt sigur ca ai putea scrie o carte; intamplari, meciuri cu miza, anocdote, povesti despre fotbalistii acelor vremuri; haide, te rog frumos, scrie ceva despre timpurile de atunci.

Multa sanatate, si nu uita sa ne spui pe cine iei (ce echipa) la acest Mondial. Eu merg pe mana Italiei din 1990 incoace…

# 2 gicu on 28.05.10 at 1:42 am

Sanatate, maestre!

# 1 lol on 28.05.10 at 1:18 am

Sanatate, maestre!

Leave a Comment

Reguli :
1. Tratati persoanele care scriu pe acest blog cu respect, nu folositi un limbaj necivilizat sau cuvinte care sa aduca o vatamare morala celorlalte persoane care posteaza mesaje.
        a. In comentariile dumneavoastra va rugam sa va referiti doar la articolul/editorialul in cauza si sa nu atacati autorul.
        b. Nu folositi un limbaj explicit sexual, vulgar sau care sa jigneasca.
        c. Fara comentarii discriminatorii cu tenta xenofoba, antisemita sau rasista.
2. Nu publicati sau solicitati in comentariile dumneavostra adrese de web, produse sau servicii.
3. Nu transformati acest blog intr-un "chat".
4. Pentru protectia dumneavostra nu folositi in comentarii informatii personale, adrese de email, numere de telefon sau URL.
5. In comentarii nu puteti folosi decit urmatoarele coduri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>
6. Daca aveti vreo plangere in ceea ce priveste administrarea acestui blog puteti trimite un mesaj la adresa de mail: contact@gsp.ro.
7. Comentariile care intra in contradictie cu regulile de mai sus vor fi sterse fara a se afisa vreun motiv.
8. Daca veti continua sa sfidati aceste reguli nu veti mai putea sa postati mesaje.

Comentand pe acest blog, sunteti de acord cu regulile precizate, le intelegeti si va dati acordul ca le veti respecta. Va multumim.