The latest cu Bessim Hogea

O lecţie despre fotbal undeva în Balcani

Nasuf conduce pînă i se apleacă. Viaţă şi orar de taximetrist kosovar în Anglia. Dar discuţia despre ”the latest ” e obligatorie. Ce a mai făcut ManU, ce scîrbe eficiente sînt ăia de la Chelsea, etc, etc şi încă un sfert de oră dezbateri suplimentare după punctul de destinaţie. Problemele curente ale lui ”the latest” s-au dereglat serios săptămîna trecută: Nasuf îşi ia concediu şi pleacă acasă, la Pristina. Căci – garantează însuşi Nasuf - Prisitina e Locul. Acolo şi numai acolo se pot vedea ca lumea Mondialele. Nasuf a pus deoparte 5 săptămîni de concediu. De fapt, face nopţi suplimentare ca să-şi dilate concediul. De ce la Pristina? Ce întrebare! Pentru că prietenii din cartier pregătesc un cantonament cu grătare şi bere. O lună de fotbal, răcnete, rîsete, palme peste frunte şi comentarii polifonice. Nu complet polifonice: sîrbii nu sînt admişi. Nu pe motive de fotbal. La asta sînt buni. Problema e altundeva şi Nasuf nu vrea să spună unde, dar îşi aprinde o ţigară, ori de cîte ori trebuie să dea detalii.

”The latest” e Bessim. Nepotul lui Nasuf. Are 12 ani şi e respectat în cartier aşa cum se cuvine să fie respectat un enciclopedist. Din mărturiile lui Nasuf, reiese că Bessim poate recita fără întrerupere şi fără greşeală loturile complete ale calificatelor. Bessim e, din informaţiile unchiului Nasuf, punctul de informaţie şi referinţă local. Cine are o nelămurire îl caută pe enciclopedist şi se luminează. Un fel de Hogea? Un fel! - încuvinţează Nasuf şi rîde cu poftă. Pentru că, tot el zice, noi sîntem musulmani, dar nu ca ăia!

Şi ce-o să facă Bessim Hogea între atîţia bărbaţi, grătare şi piramide de bere?

Nasuf se miră şi ridică sprînceana: cum ce-o să facă? Se uită cu noi la meci şi pe urmă se duce la culcare. Trebuie să-şi vadă de şcoală. Mai departe, doritorul poate afla că Bessim Hogea e bun la carte, iar dacă nu va mai fi o va lua pe coajă. Are 2 rînduri de caiete. Într-unele - temele de la şcoală, în celelalte - liste de echipe şi jucători. Altfel, nu merge! – explică Nasuf şi adaugă: trebuie să ajungă om serios cînd s-o face mare, nu să se ţină de fotbal. Munca e muncă! O spune Nasuf care trage pentru concediu. La Prisitna, cel mai bun loc de văzut Mondialele.

4 comments ↓

# 4 Ovidiu on 13.05.10 at 5:57 pm

Frumos, frumos. Chapeau!

# 3 articolele care raman (58) – TRU/ The lattest cu Bessim Hogea « poet. poet publicat in volum on 13.05.10 at 1:58 pm

[…] acest articol, scris de Traian Ungureanu, a fost publicat in ziarul “Gazeta sporturilor” din data de 13.05.2010 […]

# 2 lol on 13.05.10 at 10:34 am

Mi-a placut. Multam.

# 1 camouflage on 13.05.10 at 7:19 am

Ca să vezi potriveală!!!
Acest Nasuf o să ajungă un Băsescu kosovar, că prea le ştie pe toate….

Leave a Comment

Reguli :
1. Tratati persoanele care scriu pe acest blog cu respect, nu folositi un limbaj necivilizat sau cuvinte care sa aduca o vatamare morala celorlalte persoane care posteaza mesaje.
        a. In comentariile dumneavoastra va rugam sa va referiti doar la articolul/editorialul in cauza si sa nu atacati autorul.
        b. Nu folositi un limbaj explicit sexual, vulgar sau care sa jigneasca.
        c. Fara comentarii discriminatorii cu tenta xenofoba, antisemita sau rasista.
2. Nu publicati sau solicitati in comentariile dumneavostra adrese de web, produse sau servicii.
3. Nu transformati acest blog intr-un "chat".
4. Pentru protectia dumneavostra nu folositi in comentarii informatii personale, adrese de email, numere de telefon sau URL.
5. In comentarii nu puteti folosi decit urmatoarele coduri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>
6. Daca aveti vreo plangere in ceea ce priveste administrarea acestui blog puteti trimite un mesaj la adresa de mail: contact@gsp.ro.
7. Comentariile care intra in contradictie cu regulile de mai sus vor fi sterse fara a se afisa vreun motiv.
8. Daca veti continua sa sfidati aceste reguli nu veti mai putea sa postati mesaje.

Comentand pe acest blog, sunteti de acord cu regulile precizate, le intelegeti si va dati acordul ca le veti respecta. Va multumim.