Herrerinho

Fotbalul lui e plicticos de eficient

Şi-acum, ce facem? Îl ridicăm în slăvi pe Mourinho, aşezîndu-l lîngă Herrera? De ce nu? Îl urîm? Şi asta ar fi de înţeles. Am scris despre Messi că e teribil - sînt silit să admit că şi Mourinho e teribil. Teribil de încăpăţînat în metodă. Teribil de priceput. Teribil de indiferent la antipatia violentă cu care îl tratăm noi, aceştia, cei care nu-i suportăm fotbalul sărăcuţ în idee, precis în cinism, dar crîncen în dăruire. Mourinho ne este insuportabil fiindcă ne obligă să tăcem în faţa victoriilor lui. Şi, poate cel mai grav, fotbalul lui e plicticos. Plicticos de triumfal, de eficient. Nu avem altă replică la acest plictis decît un urlet al neputinţei de-al înfrînge: “Bagi fotbalul în criză, preafericitule!” sau, mai blînd: “Cît timp o să ne mai plictiseşti?”.

O spun de-a dreptul: de cîteva ori am butonat de pe Camp Nou la Mondialul de snooker, unde Ronnie nu putea să-l biruie pe acest tînăr mohorît de Selby. (Şi la ei se schimbă generaţiile) Ştiam că Messi-Xavi, oricît o vor freca, nu vor da două goluri, deşi ar fi trebuit, conform dreptăţii, să le dea cinci, vorba ridicolului ăla de Ibra. Dar fotbalul nu se ocupă cu instaurarea dreptăţii pe gazon. El, fotbalul - mai cu seamă cel al lui Jose - se ocupă cu adevărul care e numai unul: acela înscris pe tabela de scor. Vom trebui să suportăm mai departe, pînă la răcirea totală, această teribilă şi plictisitoare nedreptate? Lui Herrerinho nu-i pasă şi nu-i putem face nimic, nici dacă inventăm încă un Messi, căci lîngă ei va instala doi-trei oameni excelenţi la anihilare.

Aici e, aş zice, nebunia acestui geniu tactic: el se bazează pe fotbalişti niciodată extratereştri, dar extrem de dotaţi, care îl ascultă şi se supun fără crîcnire ideii lui fixe: jucăm aşa, ca înainte de toate ei să nu marcheze. Italieni, neitalieni, albi şi negri - la ei nu are importanţă cît joacă pe euro buni şi mulţi - plus un român (a fost marea mea curiozitate: ce şi-or fi spus Chivu şi Messi?) pot face din nişte “galactici” nişte pămînteni, nici măcar ghinionişti, prea puţin ratangii, căci ocaziile incredibile în careu dacă au fost două-trei la o posesie halucinantă a mingii. (De altfel, de cînd am văzut ce ocazii a putut asasina Iaşiul în careul lui Dinamo, nu mai folosesc incredibilul în fotbal) În fine, îl urîm sau nu pe Mourinho - e cert că vom avea o finală europeană fără Messi, fără Rooney, o finală de tereştri, care dacă nu ne vor plictisi, încă va fi bine. Amărăşteanul din mine nu crede că Bayern şi Inter ne vor scoate din criza fotbalului jucat de cei bogaţi.

8 comments ↓

# 8 bvla2000 on 30.04.10 at 3:13 pm

Sante Maitre! Ca un fanatic “extremist de centru”, cu o vechime de 19 ani, imi permit erezia de a ricana timid. Am invatat de mult (nu de la Herrera ca eram prea mic) ca fotbalul nu e poezie. Dupa mozartianul concert pentru dribling si orchestra Barca - Arsenal, plin de floricele rococo, simteam nevoia unei uverturi de Wagner (ooops…era sa scriu Wenger). Jose a inteles Rapid (Nu-i echipa mai frumoaaaasa…) ca sintagma Xavimessi trebuie scrisa despartit, cel mult cu cratima. Odata rupt cuvantul cu pricina, fotbalul se joaca mai mult de-a latul. Pentru mine meciul a fost o capodopera si daca ar fi sa dau o definitie pentru ce am vazut, i-as spune Fotbal Inteligent. In aparenta poate fi perceput ca un pumn de nisip aruncat in ochi. Dar cate nuante ce tin de impresionism dupa ce te obisnuiesti cu senzatia…

# 7 Andreas on 30.04.10 at 3:27 am

Sanatate, maestre!

# 6 gicu on 30.04.10 at 2:49 am

Sanatate, maestre!

# 5 lol on 30.04.10 at 2:20 am

Sanatate, maestre!

# 4 explorish on 30.04.10 at 1:21 am

eu am avut senzatia ca discutia lui chivu cu messi nu a fost deloc amicala. mai ales primul dialog. messi cred ca i-a zis vreo 2 “de dulce”, l-am văzut pe chivu dand din mana a lehamite. si dupa vreo 2 minute a intrat “la rupere” la messi. cred ca n-au schimbat amabilitati, dar si eu as fi curios, poate-l intreaba cineva pe chivu.

discutia a doua a parut mai “civilizata”.

# 3 Anglofil on 29.04.10 at 7:19 pm

Daca in ‘67, Celtic-ul lui Jock Stein apara fotbalul de “lacatul” magului Hererra, Barca a capitulat aseara in fata fotbalului negativ.

Mie mi-a facut impresia Messi ca-l intreaba pe Chivu daca nu e jenat casca respectiva la loviturile de cap. Dar cine stie? Oricum a fost frumos sa-i vedem discutand ca de la profesionist la profesionist.

# 2 milan6 on 29.04.10 at 6:41 pm

ca manchesterist ce sunteti,uitati capodopera lui Ancelotti 3-0 cu Ricky si Seedorf la catedra.pe ploaie!CR7 si Rooney n-au vazut mingea pe San Siro!

# 1 andrei on 29.04.10 at 6:12 pm

Meciul de aseara nu a fost spectaculos. Nici nu avea cum, dupa turul de pe Giuseppe Meazza, unde fotbalul lui Mourinho a fost mult mai bogat in idei - dovada si cele 3 goluri. Sunt interist de 13 ani (am 25) si vazand aseara apararea Interului mi-am adus aminte de semifinala cu Milan de acum cativa ani, cand sansa nu a fost de partea Interului; mi-au dat lacrimile cand am vazut un suporter interist tipand pe strazi in Barcelona in microfonul celor de la Gazzetta dello Sport ca de 40 de ani asteapta momentul acesta. Momentul a venit!

Leave a Comment

Reguli :
1. Tratati persoanele care scriu pe acest blog cu respect, nu folositi un limbaj necivilizat sau cuvinte care sa aduca o vatamare morala celorlalte persoane care posteaza mesaje.
        a. In comentariile dumneavoastra va rugam sa va referiti doar la articolul/editorialul in cauza si sa nu atacati autorul.
        b. Nu folositi un limbaj explicit sexual, vulgar sau care sa jigneasca.
        c. Fara comentarii discriminatorii cu tenta xenofoba, antisemita sau rasista.
2. Nu publicati sau solicitati in comentariile dumneavostra adrese de web, produse sau servicii.
3. Nu transformati acest blog intr-un "chat".
4. Pentru protectia dumneavostra nu folositi in comentarii informatii personale, adrese de email, numere de telefon sau URL.
5. In comentarii nu puteti folosi decit urmatoarele coduri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>
6. Daca aveti vreo plangere in ceea ce priveste administrarea acestui blog puteti trimite un mesaj la adresa de mail: contact@gsp.ro.
7. Comentariile care intra in contradictie cu regulile de mai sus vor fi sterse fara a se afisa vreun motiv.
8. Daca veti continua sa sfidati aceste reguli nu veti mai putea sa postati mesaje.

Comentand pe acest blog, sunteti de acord cu regulile precizate, le intelegeti si va dati acordul ca le veti respecta. Va multumim.