În rînd cu granzii. Şi Barca poate fi banală

În fine, în fine, trăiesc şi eu o mare satisfacţie de român la nivel înalt şi elegant: îi văd şi mai ales îi aud pe granzii Europei - cu care de ani de zile nu îndrăznesc a ne pune în fason… - argumentînd la eşec ca la noi, în Bănie, pe Bega sau în Regie, adică luîndu-i de gît pe arbitri, strigînd că au fost jecmăniţi, urlînd că nu li s-a dat un penalty şi alte grozăvii pedestre. Zeii se ceartă ca muritorii. Ziceam că nu voi citi, venite de la Barcelona, declaraţii de tip Borcea, Turcu, Iancu, cînd se pun ei cu gura pe Balaj, Tudor sau Augustus. Ziceam că ne sînt prea superiori în fotbal şi în cultura lui, prea domni ca să se exprime ca noi, sărăntocii obsedaţi de hoţii ăştia cancerigeni de la centru. Aiurea! “Am fost furaţi!” se strigă la Barcelona, Mourinho contraatacă cu norvegianul Ovrebo…

Cum să nu mă bucur că, uite, nu sîntem centrul mondial al porcăriilor, sîntem în rînd cu lumea şi mai ales lumea e în rînd cu noi. Se trage în portughezul care marţi seară ar fi tras pentru Mourinho al lui, aşa cum Kovacs Istvan ar trage pentru Pazskany Arpad, dar nu mi se explică de ce Barca, avînd 1-0 în minutul 19, printr-un gol lucrat nu de Xavi-Messi, ci de Maxwell-Pedro, a putut lua trei goluri, cum nu a încasat de-o viaţă. După ochiul şi pixul meu, Barca a jucat banal, să ţină un 1-0, hai, un 1-1, cu un Inter care nu e Arsenal, orice s-ar zice. Barca a gîndit banal, ca orice Stoichiţă la un 1-0 în Ghencea, dar şi ca un Ferguson în zilele lui negre, tur-retur cu Bayern. Vine vremea cînd se va înţelege totuşi că 1-0 e mai periculos decît un 2-0, chiar dacă Arsenalul a putut lua în ultimele 10 minute trei boabe de la Wigan (bombiţa zilei).

Acum, cînd granzii sînt pe cale să vină la ideile noastre, descoperind că arbitrajul e cancerul fotbalului, mai trebuie să li se spună încă un adevăr de aici, de pe la noi: nu e de ajuns să strigi “Hoţii de arbitri!”. Trebuie să te dai şi martir al lor. Patronatul european trebuie să ia notiţe de la prestaţiile domnului Iancu, în această direcţie. Dînsul, ca martir al fotbalului românesc, ca fiinţă umană care bagă banii, dar nu e respectat, este în patetism peste un Copos sau Turcu. Domnul Iancu poate ajunge să se dea victimă a unui CFR Cluj, comparat cu Victoria lu’ Postelnicu, deşi domnia sa, ca un mic nea Nicu, are la dispoziţie microfoanele televiziunilor unde, la o distanţă de un minut, ţine acelaşi discurs napocaliptic. Pentru mine, CFR rămîne mai gramaticală fotbalistic decît Timişoara, mai caligrafică în lamentaţii. Indiscutabil, pentru pixul meu, este Rapiduleţul; după un ciclu de eşecuri şi semieşecuri, înfrînge entuziasmant Steaua şi ne sileşte să aşteptăm cu sufletul la gură ce va face la Galaţi. Nimeni nu-i poate lua acest titlu de campion al contraperformanţelor şi al contracontraperformanţelor.

6 comments ↓

# 6 Andreas on 24.04.10 at 12:54 pm

Sanatate, maestre!

# 5 bhuttu on 23.04.10 at 10:03 am

Foarte frumos si prea pe gustul meu, maestre. Dar “prea superiori” e licenta sau greseala?

# 4 Drept de Veto on 23.04.10 at 9:55 am

Pai cum puteti spune ca “dar nu mi se explică de ce Barca, avînd 1-0 în minutul 19, printr-un gol lucrat nu de Xavi-Messi, ci de Maxwell-Pedro, a putut lua trei goluri, cum nu a încasat de-o viaţă” ?
Golul 3 a fost din off-side de 0.7 m! Cu toate ca televiziunea italiana a fost de tot rasul si a prezentat reluari din unghiuri din care nu puteau fi vazute clar pozitia jucatorilor. Plus de asta, penalty clar la Alves. Nu se stie daca inscria Barcelona, dar era o sansa de 90%.
Daca va mai aduceti aminte si englezii de la Chelsea au fost furati tot asa la meciul cu Inter, penalty clar neacordat.

# 3 gicu on 23.04.10 at 3:13 am

Sanatate, maestre!

# 2 the phenom on 23.04.10 at 12:19 am

sa traiti,maestre,ca dumneavoastra mestesugit nu scrie nimeni.multa sanatate!!

# 1 rose on 22.04.10 at 6:15 pm

Sanatate, maestre!

Leave a Comment

Reguli :
1. Tratati persoanele care scriu pe acest blog cu respect, nu folositi un limbaj necivilizat sau cuvinte care sa aduca o vatamare morala celorlalte persoane care posteaza mesaje.
        a. In comentariile dumneavoastra va rugam sa va referiti doar la articolul/editorialul in cauza si sa nu atacati autorul.
        b. Nu folositi un limbaj explicit sexual, vulgar sau care sa jigneasca.
        c. Fara comentarii discriminatorii cu tenta xenofoba, antisemita sau rasista.
2. Nu publicati sau solicitati in comentariile dumneavostra adrese de web, produse sau servicii.
3. Nu transformati acest blog intr-un "chat".
4. Pentru protectia dumneavostra nu folositi in comentarii informatii personale, adrese de email, numere de telefon sau URL.
5. In comentarii nu puteti folosi decit urmatoarele coduri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>
6. Daca aveti vreo plangere in ceea ce priveste administrarea acestui blog puteti trimite un mesaj la adresa de mail: contact@gsp.ro.
7. Comentariile care intra in contradictie cu regulile de mai sus vor fi sterse fara a se afisa vreun motiv.
8. Daca veti continua sa sfidati aceste reguli nu veti mai putea sa postati mesaje.

Comentand pe acest blog, sunteti de acord cu regulile precizate, le intelegeti si va dati acordul ca le veti respecta. Va multumim.