Acasă la Ştefănescu

Fostul căpitan al naţionalei păstrează ceva sacru pentru fotbalul englezFără englezi între ultimii 4 actori, Liga Campionilor e un pic văduvită de caracter. Nu e o pierdere prea mare. Subtitrajul franco-hispano-german traduce bine tot ce era pînă nu demult script englez. Dacă există, totuşi, o problemă, atunci e vorba de o criză strict internă a sistemului englez. Nu neapărat a fotbalului, care continuă să dea meciuri concomitent obscure şi fabuloase (Blackburn-Everton a fost săptămîna trecută echivalentul unei finale de fostă Cupa UEFA). Problema e altundeva. Mai precis, peste tot. Materială şi invizibilă de la sol, criza fotbalului englez are o eficienţă de nor vulcanic. Ea nu a atacat un punct anume, ci a slăbit, aparent nesemnificativ, elemente mai degrabă simbolice.

Într-adevăr, nici unul din cei 4 mari, n-a prins un loc între ultimii 4 ai Ligii. Nu pare grav. Slăbiciunea va fi surmontată în sezonul viitor. Capello crede că explicaţia ţine de economia politică: cluburile mari n-au mai investit suficient. E un argument prizabil într-o ţară în care oamenii judecă financiar mult înainte de a gîndi cu capul lor. Dar Capello însuşi e parte a problemei. Un străin care conduce (bine) naţionala engleză e o ştire despre nesiguranţa unui sistem care nu îşi mai poate avea singur de grijă. Nu e vorba de naţionalism aici. E pur şi simplu vorba de o lipsă de caracter pe care fotbalul englez n-a mai trăit-o vreodată. Iar semnul cel mai bine tăinuit al acestei lipse de încredere în propriile date vine din căderea instituţiilor.

În primul rînd, marile cluburi istorice. Manchester şi Liverpool se plimbă printre proprietari întîmplători. Arsenal e, de fapt, locul în care sporeşte fără să dea concluzii o logoree enormă despre stiluri şi direcţii multiple. Chelsea n-a fost niciodată o instituţie de statut clasic, aşa încît aventurile pestriţe ale concernului abramovist cad în afara discuţiei. În schimb, Wembley e în centrul centrului şi vorbeşte de acolo în mod exemplar.

În 1981, după un 0-0 cruciat pe Wembley, Costică Ştefănescu a plecat cu o mînă de gazon spre vestiar. În felul lui, libero-ul naţionalei colecţiona mituri. Iarba sacră de pe Wembley însemna istorie şi identitate engleză. Între timp, patrimoniul englez a intrat la rîşnit. Wembley a fost demolat şi reconstruit modern şi anonim în 2007. Gazonul nu mai are nimic legendar. Suprafaţa de joc s-a banalizat. Gazonul a fost schimbat de 11 ori în 3 ani şi a cedat din nou la ultima semifinală de Cupă. Ruina templului e mascată de o modernizare care a stîrpit orice urmă de tradiţie. Restul e amintire. Şi se se găseşte, sper, uscată şi presată, la Ştefănescu acasă.

3 comments ↓

# 3 lorenzotns on 22.04.10 at 6:24 pm

esenta e alta. nu cresc flori udate cu sange de mercenar. cresc numai datoriile. toate marile imperii s’au prabusit sub propria greutate.

# 2 lol on 22.04.10 at 8:48 am

Da’ de unde. Cine a vazut aseara BM-OL si-a dat seama ca nici nu se compara traducerea germano-franceza cu originalul englez. E ca si cum l-ai pune pe Eminescu sa traduca Schoppenhauer in chineza. Undeva, geniul se pierde pe drumul dintre germana, romana si chineza. Prefer originalul.

# 1 articolele care raman (28)/ tru – acasa la stefanescu « poet. poet publicat in volum on 22.04.10 at 8:30 am

[…] acest articol, scris de Traian Ungureanu, a fost publicat in ziarul gazeta sporturilor din 22.04.2010 […]

Leave a Comment

Reguli :
1. Tratati persoanele care scriu pe acest blog cu respect, nu folositi un limbaj necivilizat sau cuvinte care sa aduca o vatamare morala celorlalte persoane care posteaza mesaje.
        a. In comentariile dumneavoastra va rugam sa va referiti doar la articolul/editorialul in cauza si sa nu atacati autorul.
        b. Nu folositi un limbaj explicit sexual, vulgar sau care sa jigneasca.
        c. Fara comentarii discriminatorii cu tenta xenofoba, antisemita sau rasista.
2. Nu publicati sau solicitati in comentariile dumneavostra adrese de web, produse sau servicii.
3. Nu transformati acest blog intr-un "chat".
4. Pentru protectia dumneavostra nu folositi in comentarii informatii personale, adrese de email, numere de telefon sau URL.
5. In comentarii nu puteti folosi decit urmatoarele coduri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>
6. Daca aveti vreo plangere in ceea ce priveste administrarea acestui blog puteti trimite un mesaj la adresa de mail: contact@gsp.ro.
7. Comentariile care intra in contradictie cu regulile de mai sus vor fi sterse fara a se afisa vreun motiv.
8. Daca veti continua sa sfidati aceste reguli nu veti mai putea sa postati mesaje.

Comentand pe acest blog, sunteti de acord cu regulile precizate, le intelegeti si va dati acordul ca le veti respecta. Va multumim.