Refuzaţi la export!

Orice macaronar care nu încape în fotbalul peninsular face carieră în România
Un ziarist din Finlanda, căruia i-am lăudat înainte de revoluţie, la gustarea profesională de după un meci interţări, un salam de-al nostru fiindcă-i “refuzat la export”, l-a gustat şi a strîmbat din nas. E atît de prost, a zis nordicul, că noi nici la export nu l-am trimite! Există, prin urmare, păreri atît de diferite, în ce priveşte reprezentarea prin produse, încît nici nu se mai cheamă păreri, ci politici.

Ce-i ciudat şi, cum spune o reclamă, “clasic românesc” e modul în care-i privim şi azi pe fotbaliştii şi pe antrenorii noştri “refuzaţi la export”. Îi privim cu admiraţie, la fel ca pe salamul acela refuzat cîndva de alţii. Ogăraru, care n-a făcut nici o brînză în Olanda, e aşteptat ca o delicatesă. Una e să nu fii bun în Olanda şi alta să nu fii bun în Cipru. Mai bun decît a nu fi bun în Olanda e să fii dat afară din Germania. Contează foarte mult cine nu te mai vrea, cine s-a păcălit cumpărîndu-te şi te trimite acasă cu coada între picioare. Dacă nu avea handicapul de puncte de acum, Rapidul ar fi luat precis titlul. La urma urmei, are în sfîrşit un antrenor refuzat la export. E drept c-ar fi fost mai credibil unul care n-a făcut faţă în Rusia, dar nici unul care a capotat în Bulgaria nu-i rău.

Pe scara valorilor neconfirmate în alte campionate, un antrenor care n-a rezistat într-o ţară arabă sau din America Centrală  e mai bine văzut acasă ca unul care urcă o echipă de provincie pe podium. Orice macaronar care nu încape în fotbalul peninsular şi care vine la noi cu blazonul de a fi fost de prisos la el acasă, în Italia, face carieră. Nu ia titlul, nu sperie pe nimeni cu meseria lui, dar are blazon: e nedorit de o casă mare! Formaţiile noastre de top s-au orientat primele spre reşapaţi, cu care speră să ia titlul. De ce să ia titlul cu atîţia jucători “refuzaţi la export”?  Păi, cum de ce? Ca să-i poată vinde iarăşi ca noi, iar după un an să-i răscumpere cu mare tam-tam în condiţia mai mult decît onorantă de vedete date afară de la mai multe echipe străine, nu doar de la una.

6 comments ↓

# 6 Decebal on 14.04.10 at 6:49 am

Hei Mircea, Mourinho a plecat de la FC Porto la Chelsea dupa ce castigase Cupa Uefa, iar in urmatorul sezon, cu acelasi lot, castigase Liga Campionilor, asa ca mai citeste o data articolul si o sa vezi ca nu-i slab deloc, autorul are dreptate la ceea ce a scos, subtil, in evidenta ;)

# 5 Martalogu1 on 10.04.10 at 10:30 pm

meteahna veche, pertinent articol !

un singur amendament la pomenirea lui Ogararu, un om care nu merita inclus in context. Exisa exemple infinit mai ilustre daca e sa ne gandim la un Zicu…

# 4 Mircea O on 10.04.10 at 4:19 pm

E o idee.

# 3 Mircea on 10.04.10 at 9:30 am

Tare slab articolul! Daca foloseati vreun argument cat de cat relevant poate ca il credeam. Asa insa, faptul ca un jucator pleaca de la o echipa sau un antrenor este schimbat tine de mersul normal al lucrurilor. Folosind logica stramba pe care o aplicati in articol, Mourinho este un antrenor din aceeasi categorie pentru ca a plecat de la Chelsea, nu?
Nu in ultimul rand, “macaronar” e un cuvant de mare eleganta care i-ar indreptati pe italinei sa ne numeasca “tigani”.

# 2 roach on 09.04.10 at 11:52 pm

Hai CFR! Hai, italienii! Fiindca il prefer pe Mandorlini resapat unui Stoichita “zeu” ratat al Kuweit-ului, Armeniei sau “Panamalei”. Fiindca stiti care e diferenta intre resapatii italieni si geniile autohtone? Resapatii isi inchid telefonul mobil inainte si in timpul meciului. Resapat, resapat, dar macar sa aiba limba nemurdarita de “becale”.

# 1 explorish on 09.04.10 at 8:47 pm

da.

pe zenga experienta din romania l-a ajutat sa ajunga din nou in serie a, unde nu s-a facut de ras. dar e exceptia care confirma regula, din pacate.

Leave a Comment

Reguli :
1. Tratati persoanele care scriu pe acest blog cu respect, nu folositi un limbaj necivilizat sau cuvinte care sa aduca o vatamare morala celorlalte persoane care posteaza mesaje.
        a. In comentariile dumneavoastra va rugam sa va referiti doar la articolul/editorialul in cauza si sa nu atacati autorul.
        b. Nu folositi un limbaj explicit sexual, vulgar sau care sa jigneasca.
        c. Fara comentarii discriminatorii cu tenta xenofoba, antisemita sau rasista.
2. Nu publicati sau solicitati in comentariile dumneavostra adrese de web, produse sau servicii.
3. Nu transformati acest blog intr-un "chat".
4. Pentru protectia dumneavostra nu folositi in comentarii informatii personale, adrese de email, numere de telefon sau URL.
5. In comentarii nu puteti folosi decit urmatoarele coduri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>
6. Daca aveti vreo plangere in ceea ce priveste administrarea acestui blog puteti trimite un mesaj la adresa de mail: contact@gsp.ro.
7. Comentariile care intra in contradictie cu regulile de mai sus vor fi sterse fara a se afisa vreun motiv.
8. Daca veti continua sa sfidati aceste reguli nu veti mai putea sa postati mesaje.

Comentand pe acest blog, sunteti de acord cu regulile precizate, le intelegeti si va dati acordul ca le veti respecta. Va multumim.