El e teribil

Un Messi de pe altă planetă nu-mi spune nimic

După o seară de geniu amessitor, urmată de o noapte cu o melodramă de intensitatea celei de pe Old Trafford, nu-ţi prea vine să discuţi despre Turcu, Gigi, Iancu, Mitică şi fotbalul lor în care numai punctele contează. Nu am timp să găsesc în colecţie de cînd am scris aici că Messi e peste Cristinel Ronaldo, aflat atunci la 92 de milioane. Acum voi adăuga că, faţă de el, Cristinel e prea fiţos şi chiar Rooney îmi pare greoi. În comparaţie cu Messi, cei mai cei mai dau impresia că se chinuie cu mingea, că se zbuciumă, că - iertaţi-mă - se screm. El se joacă. El zboară. El pluteşte. Folosesc cele mai umane verbe, fiindcă suport din ce în ce mai greu vocabularul extraplanetar. Un Messi de pe altă planetă nu-mi spune nimic. Tot aşa am scris despre Ronaldinho la vremea lui, despre Federer în tenis, la schiori nu mă pricep. Ca şi ei, Messi e un pămîntean care se joacă de parcă pe lumea asta nu ar exista caznă, efort, chin, cele mai amare munci. El entuziasmează prin uşurinţa absolut fermecătoare cu care munceşte din greu în driblinguri, pase şi şuturi; nu are nici un rost să-l înstrăinăm de Terra noastră. El e teribil. Teribil de bun, de talentat, de genial în meseria lui.

Pe Old Trafford a fost o altă (în)cîntare, alt scenariu, deşi arena zice că e a viselor. Care vise? Problema era dramatic de simplă: Manchester trebuia să învingă, Bayern “doar” să se califice, fie şi printr-un eşec pe tabela de scor. Era atît de clar încît la 3-0 pentru “englezii” numiţi şi Valencia, şi Nani, şi Van der Sar, totul rămînea discutabil, iar la 3-1, totul devenea complicat. Am atîta putere sufletească şi impertinenţă să scriu că Sir Alex a păcătuit prin trufie şi a subapreciat, la pauză, complicaţiile: de ce a vrut să menţină acest 1-3?, de ce a acceptat, în 11, să stea la cutie?, de ce a continuat să-l ţină pe Rooney invalid în echipă?… Ce credea? Că mor “nemţii” Robben, Ribery şi Olic cînd vrea ciunga lui? Poate că e vremea să ne mai luăm şi de Sir Alex, ca de orice nea Nae Manea? Dar miracolul rămîne: cum ajung să joace nemţeşte toţi străinezii ăştia negermani şi neeuropeni, de parcă ar fi urmaşii din tată-n fiu ai celor care în urmă cu peste 50 de ani au învins cu 3-2 o Ungarie a lui Puskas, care avea 2-0 în primul sfert de oră? Hai s-o lăsăm: fără golul din ofsaid cît casa al lui Klose cu Fio, poate că nu ajungeau aici… Şi golul lui Drogba de 2-1 cu Manchesterul cum a fost? Îmi vine să urlu pe româneşte: Hoţii! Hoţii!, dar mă reprim: care hoţi?

7 comments ↓

# 7 Ovidiu on 09.04.10 at 5:27 pm

Care hoti, intr-adevar? :)

Maestre, ca manchesterist batran, trebuie sa recunoasteti ca trebuie sa va fi durut neputinta “diavolilor” de a avea macar 1 (o) ocazie in cele 20 de minute de dupa golul superb al neamtului Robben! Ma uitam la meci si nu-mi venea sa cred ca Manchester nu mai avea forta sa atace, Bayern controla jocul de parca ei erau in dezavantaj si incercau sa se califice.

Cat despre Messi…numai de bine.

Sanatate!

# 6 articolele care raman (15) – Maestrul/ El e teribil « poet. poet publicat in volum on 09.04.10 at 4:48 pm

[…] acest articol, scris de radu cosasu, a fost publicat in ziarul gazeta sporturilor din data de 09.04.2010 […]

# 5 roach on 09.04.10 at 3:50 pm

Multumesc. Sanatate, maestre!

# 4 lol on 09.04.10 at 12:26 pm

Multumesc!

Sanatate, maestre.

# 3 Batman on 09.04.10 at 11:24 am

Maestre, daca imi permiteti o comparatie:sunteti echivalentul lui Messi in presa sportiva (plutiti printre cuvinte,va jucati cu ele, le hipnotizati si apoi le puneti intr-o ordine extraterestriala pt ca noi sa ne bucuram)

# 2 gicu on 09.04.10 at 3:29 am

Sanatate, maestre!

# 1 Andreas on 09.04.10 at 2:01 am

Sanatate, maestre!

Leave a Comment

Reguli :
1. Tratati persoanele care scriu pe acest blog cu respect, nu folositi un limbaj necivilizat sau cuvinte care sa aduca o vatamare morala celorlalte persoane care posteaza mesaje.
        a. In comentariile dumneavoastra va rugam sa va referiti doar la articolul/editorialul in cauza si sa nu atacati autorul.
        b. Nu folositi un limbaj explicit sexual, vulgar sau care sa jigneasca.
        c. Fara comentarii discriminatorii cu tenta xenofoba, antisemita sau rasista.
2. Nu publicati sau solicitati in comentariile dumneavostra adrese de web, produse sau servicii.
3. Nu transformati acest blog intr-un "chat".
4. Pentru protectia dumneavostra nu folositi in comentarii informatii personale, adrese de email, numere de telefon sau URL.
5. In comentarii nu puteti folosi decit urmatoarele coduri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>
6. Daca aveti vreo plangere in ceea ce priveste administrarea acestui blog puteti trimite un mesaj la adresa de mail: contact@gsp.ro.
7. Comentariile care intra in contradictie cu regulile de mai sus vor fi sterse fara a se afisa vreun motiv.
8. Daca veti continua sa sfidati aceste reguli nu veti mai putea sa postati mesaje.

Comentand pe acest blog, sunteti de acord cu regulile precizate, le intelegeti si va dati acordul ca le veti respecta. Va multumim.