Benz Ribery

Metisajul poate produce splendori, pentru că şcolile naţionale îşi ating repede limita

Marţi seara la Munchen, Bayern a retrimis fotbalul german la Cupa Mondială după un meci de sturm und arbeit fără fisuri. Sau, cu toate fisurile reparate din mers, prin muncă şi voinţă în cantităţi nelimitate. Pe cealaltă jumătate de afiş, Lyon şi Bordeaux s-au limitat la une soiree foarte galică. Lyon a forţat victoria şi probabil calificarea, dar nimic n-a lăsat impresia că fotbalul francez revine la Cupa Mondială. Diferenţa e mai mult decît o chestiune de stil.

Partida anglo-saxonă a fost categoric mai cuprinzătoare decît partida galică. Bayern şi Manchester au lucrat împreună, dar numai Bayern poate face din muncă un cult care converteşte orice: echipe adverse, tribune ostile, ziare, case de pariuri - la nevoie, roci şi metale. Povestea forjată de Bayern marţi seară n-a fost o istorie scrisă în gotice. Bayern a întors un meci pierdut pentru că a folosit un motor german cu acceleraţie franceză. Motor Benz - acelerator Ribery. Fără travaliul efervescent al lui Frank Ribery, Bayern n-ar fi triumfat. Ar fi cîştigat pentru că ingineria germană nu poate pierde dacă e lăsată să tureze 60-70 de minute din 90. Cu Ribery, victoria agregatului Benz-Ribery a fost un triumf. Un triumf  nesuferit şi scrîşnit, dar total. Un triumf tipic german, adică echivalentul unei şenile pe faţă şi vertebre.

Lyon şi Bordeaux au consolidat pe cealaltă parte a tabloului reputaţia limitată a fotbalului de factură pur galică. Un elan superior expresiei din teren a făcut şi din această mostră de fotbal un spectacol parţial interesant, parţial previzibil. Strămutat în cadrele de fier ale fotbalului german, flaconul de esenţă galică a făcut minuni. Ribery a strălucit intens pentru că e Ribery şi pentru că a jucat în context anglo-saxon. Reacţia fertilă care a făcut din Ribery detonatorul din inima sistemului de asediu german confirmă o teorie demult retrogradată: metisajul produce splendori. Separat, şcolile naţionale îşi ating limita foarte repede. Dacă sînt însă, sudate în punctul perfect, aceleaşi stiluri şi aceleaşi limite produc o sinteză imbatabilă.

4 comments ↓

# 4 Şenilă pe faţă şi vertebre « FC Bayern pe româneşte on 01.04.10 at 1:44 pm

[…] dar total. Un triumf tipic german, adică echivalentul unei şenile pe faţă şi vertebre. (T.R.U., despre victoria cu Man. […]

# 3 Anglofil on 01.04.10 at 12:42 pm

@ finjan

Ferguson a declarat dupa ca l-a bagat pe Berba ca sa pastreze mai mult posesia, dar in mod evident n-a iesit cum a vrut. O schimbare curioasa pentru care au fost pedepsiti.

# 2 roach on 31.03.10 at 8:43 pm

Si eu zic la fel.
Bayern a jucat exact ce a jucat in week-end cu Stuttgart. Nici mai mult, nici mai putin. Cred ca a fost o naivitate din partea lui sir Alex sa faca schimbarile respective. Dupa meci a declarat ca n-au reusit sa aiba o posesie cat de cat decenta. A sperat oare ca Berba ii va aduce mai multa posesie decat Carrick?
Ribery a facut marti ce face de obicei. Nici mai mult, nici mai putin. Ce-a avut in plus? Norocul devierii loviturii libere. Pana in acel moment nu-i iesise mai mult decat de obicei in zi decenta, dar nu senzationala. Dupa acel moment, la fel. Triumf? E exagerat, zic eu.
Returul va fi interesant, dar favorita a ramas aceeasi.

# 1 finjan on 31.03.10 at 8:11 pm

ferguson a pierdut meciul,mai mult decat l-a castigat ribery. conducea cu 1-0 ,ii inchisese bine pe nemti,acest 4-3-3 functiona,chiar daca stoperii nemti urcau cam mult si puneau presiune pe englezi ,dar ceva i s-a nazarit si a schimbat modulul. l-a scos pe carrick (oare de ce ?) ,l-a bagat pe berbatov,a trecut la 4-2-3-1. s-a rupt totul atunci.
.
mai destept van gaal,dar nu cu mult. a jucat 4-2-3-1 si l-a tinut pe muller nepermis de mult in teren. cand a priceput ca trebuie mai multa presiune pe stoperii adversi,pt ca centrarile sa aiba tinta, l-a trecut pe olic mijlocas dreapta si a schimbat intr-un 4-4-2 ,cu klose si gomez,varfuri. oricum,evra si neville…SLABI RAU !

Leave a Comment

Reguli :
1. Tratati persoanele care scriu pe acest blog cu respect, nu folositi un limbaj necivilizat sau cuvinte care sa aduca o vatamare morala celorlalte persoane care posteaza mesaje.
        a. In comentariile dumneavoastra va rugam sa va referiti doar la articolul/editorialul in cauza si sa nu atacati autorul.
        b. Nu folositi un limbaj explicit sexual, vulgar sau care sa jigneasca.
        c. Fara comentarii discriminatorii cu tenta xenofoba, antisemita sau rasista.
2. Nu publicati sau solicitati in comentariile dumneavostra adrese de web, produse sau servicii.
3. Nu transformati acest blog intr-un "chat".
4. Pentru protectia dumneavostra nu folositi in comentarii informatii personale, adrese de email, numere de telefon sau URL.
5. In comentarii nu puteti folosi decit urmatoarele coduri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>
6. Daca aveti vreo plangere in ceea ce priveste administrarea acestui blog puteti trimite un mesaj la adresa de mail: contact@gsp.ro.
7. Comentariile care intra in contradictie cu regulile de mai sus vor fi sterse fara a se afisa vreun motiv.
8. Daca veti continua sa sfidati aceste reguli nu veti mai putea sa postati mesaje.

Comentand pe acest blog, sunteti de acord cu regulile precizate, le intelegeti si va dati acordul ca le veti respecta. Va multumim.