Generaţia cu trei picioare

Un mediocru între proşti pare bun, un mediocru între buni, nu mai e mediocru, e prost

   La cum se joacă fotbalul azi, două picioare de om nu ajung. Poate c-ar trebui să spun, cu formula consacrată, două picioare pe cap de fotbalist, întrucît cele mai multe necazuri la picioare, de la cap se trag. Mai bine zis de la faptul că miza e toată pe picioare, la antrenamente muncindu-se foarte puţin sau deloc cu mintea. Nici una din vedetele care au păţit fracturi majore la tibii şi peronee ori cărora li s-au rupt ligamentele n-a mai revenit, după operaţie sau după o serie de operaţii la partea vătămată, în marea performanţă. Zicu şi Pleşan nu vor mai fi niciodată ce promiteau, de frica recidivei. Nu se mai bagă ” la rupere”, fiindcă ştiu ce-i aia. Infirmeriile Stelei şi ale lui Dinamo trimit în arenă numai recuperaţi parţial. Fizic or fi fiind ei, recuperaţii, buni de luptă, dar psihic sînt definitiv răniţi. Nu-s deloc rare situaţiile în care piciorul accidentat şi reşapat s-a frînt din nou. Dimpotrivă, intră în categoria excepţiilor jucătorii care au rămas ce au fost şi chiar mai mult decît atît, după nişte luni nesfîrşite de pauză chirurgicală.

   Ce li s-a întîmplat lui Florin Costea şi lui Lucian Goian, într-un moment de vîrf al carierei lor, aş îndrăzni să zic că era fatal să li se întîmple. Şi nu neapărat numai lor, ci tuturor jucătorilor, cărora li se cere, într-un campionat ca al nostru, al furiei revanşarde, al ultimei şanse şi al vîrfului de criză, să dea mai mult decît le-ar permite climatul tehnic rudimentar al competiţiei şi propria formaţie. Poate c-aţi observat, dar africanii aduşi în Liga-ntîi n-au probleme cu oasele. Nu pentru că ar fi fost mai bine hrăniţi cînd erau mici. Toţi sînt genetic mai robuşti, mai puţin vulnerabili la trîntele primitive din teren. De cîte ori văd că se lovesc un fotbalist de culoare cu unul de-al nostru, aş putea paria că al nostru se ridică de jos ultimul, dacă se mai ridică. E probabil ca stranierii să fi învăţat mai bine lecţia protejării decît lecţia atacului. Ca să nu mai vorbim de modul “profesionist” în care scot din joc adversarii, fără să se umple de oprobiul public.

   Nu-i deloc o coincidenţă că atît Costea, cît şi Goian au fost cumplit accidentaţi de portari, nu în confruntarea din afara careului. Li se cere portarilor mai mult decît pot ei să dea. Nu avem un campionat de atacanţi. Nu avem nici măcar unul de apărători. Nădejdea, atît a echipelor care trag la titlu, cît şi a celor care simt că retrogradează e în portari. Ce poate să facă Zapata, cînd apărarea Stelei e una de Liga a doua? Zapata gafează des, nu fiindcă  îi stă lui în fire să facă prostii de patrimoniu. La cîte erori adună meci de meci mult prea penetrabilii fundaşi ai Stelei, e normal ca Zapata să se năucească. N-ai cum să greşeşti “corect”, ca orice portar de echipă europeană legată, cînd apărarea ta gafează tot timpul pentru Guinness Book. Un jucător bun, care evoluează între mediocri, pare şi el mediocru. Un jucător doar mediocru, între mari jucători, pare prost de tot . Şi tot aşa.
   Ziariştii, patronii şi colegii de echipă înşiră în aceste zile tot felul de păreri despre viitorul lui Costea şi al lui Lucian Goian. Cine a trecut prin spitale şi a luat aminte la vorba medicilor, nu a putut să nu observe cît de des îl pomenesc aceştia pe Dumnezeu şi cît de serios vorbesc de vrerea lui Dumnezeu.

11 comments ↓

# 11 pika17 on 27.03.10 at 3:55 pm

deja ma doare capu

# 10 valdano on 27.03.10 at 3:01 pm

n-are messi decat doua picioare, dar foloseste si creierul. si mai are ce n-au multi: bun simt. poate prea mult. e uluitor. sper sa nu-si gaseasca cotogonarul…

# 9 costellino on 27.03.10 at 11:58 am

Ai dreptate in privinta fricii de a pune din nou osul dupa o accidentare grava .Balaci a fost singura exceptie de la noi si a platit pentru asta cu ,cariera .Acuma , fotbalul este mult mai dur , mai rudimentar , decit pe vremea lui .Asta si datorita lipsei valorii la jucatori .Se vede si in fotbalul mare .Atunci , in teren erau 18-20 fotbalisti , acuma sint 3-4 fotbalisti si restul atleti ( nici jumatate dintr-e ei atleti adevarati , restul mimeaza fotbalul , din lene sau neputinta )

# 8 boris on 27.03.10 at 11:52 am

io zic asa: sa intre teia sponte in centrul apararii… inca vreo doi ciobani zdraveni la mijloc…. si gigi I-ul in poarta. sa rezolva el smocul ala de iarba care l-a derutat pe zapata. ori iarba nu-i place? ca gura nu-i tace…

# 7 AdiBas on 27.03.10 at 1:39 am

dar Messi de ce nu se accidenteaza? el si face driblinguri si atrage intrari dure de la adversari..si totusi, nimic…

# 6 Alessandro on 27.03.10 at 1:02 am

Abrahmovic da la Chelsea 100 milioane anul viitor pentru jucatori noi si ATENTIE pt.o noua echipa medicala……………………………..

# 5 adrian on 27.03.10 at 12:04 am

emegara exceptia care confirma regula. zapata a si uitat de cate ori a fost omul meciului si parca si cel mai bun jucator al stelei acum un an

# 4 dan on 26.03.10 at 10:53 pm

Jucatorii romani se accidenteaza des pentru ca nu fac incalzirea cum trebuie. Pe de alta parte nici terenurile de la noi nu sunt dintre cele mai bune. In plus la noi antrenorii si mai ales patronii pentru a-i vinde mai bine cer de la jucatori din ce in ce mai mult.Ce sa-i faci mentalitate romaneasca!

# 3 lol on 26.03.10 at 10:02 pm

PS: Concluzia era un compliment. Daca e sa ma gandesc la TRU sau la Radu Cosasu, intre care mai emiteti opinii, e chiar exagerata.

# 2 lol on 26.03.10 at 10:00 pm

Pai se putea sa nu apara vechea marota, a africanilor? Nu mai scriseserati de mult de ei, va ardea penita…

Complet nejustificat in cuprinsul articolului, de altfel, avand in vedere ca ruperile recente de care vorbiti au fost cauzate de romani. Mai bine ne ziceati un banc cu portari. Sau cum e sa-ti accidentezi coechipierul. Dar nu sa ne bagati iar pe gat obsesia dvs. privitoare la straini in general si la africani in special.

Concluzie: sunteti bun, d-le TO, mai exact pareti bun.

# 1 Speedy on 26.03.10 at 9:50 pm

nu am vazut ca messi sa aibe mai mult de 2 picioare :)

Leave a Comment

Reguli :
1. Tratati persoanele care scriu pe acest blog cu respect, nu folositi un limbaj necivilizat sau cuvinte care sa aduca o vatamare morala celorlalte persoane care posteaza mesaje.
        a. In comentariile dumneavoastra va rugam sa va referiti doar la articolul/editorialul in cauza si sa nu atacati autorul.
        b. Nu folositi un limbaj explicit sexual, vulgar sau care sa jigneasca.
        c. Fara comentarii discriminatorii cu tenta xenofoba, antisemita sau rasista.
2. Nu publicati sau solicitati in comentariile dumneavostra adrese de web, produse sau servicii.
3. Nu transformati acest blog intr-un "chat".
4. Pentru protectia dumneavostra nu folositi in comentarii informatii personale, adrese de email, numere de telefon sau URL.
5. In comentarii nu puteti folosi decit urmatoarele coduri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>
6. Daca aveti vreo plangere in ceea ce priveste administrarea acestui blog puteti trimite un mesaj la adresa de mail: contact@gsp.ro.
7. Comentariile care intra in contradictie cu regulile de mai sus vor fi sterse fara a se afisa vreun motiv.
8. Daca veti continua sa sfidati aceste reguli nu veti mai putea sa postati mesaje.

Comentand pe acest blog, sunteti de acord cu regulile precizate, le intelegeti si va dati acordul ca le veti respecta. Va multumim.