Meciuri uitate, meciuri detestate, meciuri cîştigate

Chelsea-Inter a fost anihilarea. Anihilarea completăChelsea-Inter a avut ghinion logistic. S-a jucat înaintea Cupei Mondiale şi n-a fost finală de Liga Campionilor. Din această poziţie, drama de pe Stamford Bridge va prinde greu un loc în antologii. Însă Chelsea-Inter a lăsat în urmă cîteva lecţii dense.Înainte de toate, ştim după Chelsea-Inter că meciurile care spun ceva esenţial despre fotbal nu sînt neapărat meciurile de mare spectacol. Recenta dublă-triplă a lui Lionel Messi ţine de arta individuală pură, în vreme ce scrîşnetele de pe Stamford Bridge explică o zonă mai profundă. Lecţia de neuitat a celei de-a doua manşe Chelsea-Inter a fost anihilarea. Anihilarea completă. Inter a cîştigat distrugînd Chelsea pe secţiuni, departamente şi persoane. În 90 de minute de represiune sistematică: Inter a anulat linia mediană engleză, a umplut populaţia jucătoare adversă de cartonaşe galbene şi roşii, a scos din joc şi din minţi cuplul Drogba-Anelka şi a impus directive fără replică prin pasele de strategie perfectă ale lui Wesley Sneijder. Tot acest catalog de privaţiuni, umilinţe şi frustrări a cristalizat într-un produs care a unit prin paralizie psihologia individuală şi fotbalul colectiv. Practic, foarte practic, Inter a făcut din Chelsea o echipă capabilă numai şi numai de contemplaţia propriei neputinţe. Aici, în această capacitate brutală şi totodată subtilă de a bloca funcţiile vitale ale adversarului şi de a-l transfera într-o criză fără ieşire, stă sensul acestui meci destul de asemănător cu o şedinţă de control psihic şi tortură mentală. Evidenta lipsă de spectacol a raidului de anihilare organizat de Inter la Londra e balansată de lista întrebărilor care curg. De unde desăvîrşirea acestei capodopere anti-capodoperă? Resentimentul lui Mourinho explică mult, dar nu închide problema. Fără inteligenţa lui pragmatică, resentimentul ar fi rămas o albie goală. În fond, masca pustie de pe faţa lui Ancelotti a descris tocmai admiraţia învinsului dezarmat de o inteligenţă tactică net superioară. Chelsea-Inter va fi curînd un meci uitat. Unul din acele meciuri pe care amatorii de artă pură le detestă şi le uită rapid. Unul din acele meciuri care lucrează mai departe, mult după  eşecul la proba artistică.

5 comments ↓

# 5 lol on 25.03.10 at 6:41 pm

@Super_Frankie, Lopez

Cred ca n-ar fi rau sa-i cerem lui TRU sa csrie cronica dublei in conditiile acordarii penalty-urilor. Numai ca n-ar mai fi articol despre sport, ci literatura SF. Iar de asta se ocupa CTP.

# 4 Lopez on 25.03.10 at 4:11 pm

Daca Chelsea primea un penalty pe San Siro, si doua pe Stamford Bridge, iesea o cu totu alta analiza !

# 3 Super_Frankie on 25.03.10 at 2:14 am

Chelsea a avut doua penaltiuri nedate! Viciere de rezultat!

# 2 emg on 25.03.10 at 1:41 am

bine sintetizat

# 1 lol on 24.03.10 at 7:51 pm

Ei, da, iata un articol excelent. O analiza perfecta.

Leave a Comment

Reguli :
1. Tratati persoanele care scriu pe acest blog cu respect, nu folositi un limbaj necivilizat sau cuvinte care sa aduca o vatamare morala celorlalte persoane care posteaza mesaje.
        a. In comentariile dumneavoastra va rugam sa va referiti doar la articolul/editorialul in cauza si sa nu atacati autorul.
        b. Nu folositi un limbaj explicit sexual, vulgar sau care sa jigneasca.
        c. Fara comentarii discriminatorii cu tenta xenofoba, antisemita sau rasista.
2. Nu publicati sau solicitati in comentariile dumneavostra adrese de web, produse sau servicii.
3. Nu transformati acest blog intr-un "chat".
4. Pentru protectia dumneavostra nu folositi in comentarii informatii personale, adrese de email, numere de telefon sau URL.
5. In comentarii nu puteti folosi decit urmatoarele coduri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>
6. Daca aveti vreo plangere in ceea ce priveste administrarea acestui blog puteti trimite un mesaj la adresa de mail: contact@gsp.ro.
7. Comentariile care intra in contradictie cu regulile de mai sus vor fi sterse fara a se afisa vreun motiv.
8. Daca veti continua sa sfidati aceste reguli nu veti mai putea sa postati mesaje.

Comentand pe acest blog, sunteti de acord cu regulile precizate, le intelegeti si va dati acordul ca le veti respecta. Va multumim.