Africa de Sud spaniolă

Tema Cupei Mondiale 2010 este simplă: cine poate împiedica Spania?

Fiecare Cupă Mondială lasă în urmă o idee care aşază suma dezordonată a meciurilor într-o poveste. În 2006, tema a fost revanşa: Italia a pornit din poziţia de clasic scăpătat şi a restabilit o dinastie. Mai înainte, în 2002, tema a fost puterea: Brazilia a început şi a terminat în apoteoză. Mult mai înainte, alte Cupe Mondiale au spus poveşti previzibile sau neaşteptate: de la palida Cupă 1990 anexată de regularitatea  germană, la fastuoasa Cupă 1970, incendiată de perfecţiunea istorică braziliană, la drama şi farsa Argentinei 1978 sau la pedeapsa aplicată rebelilor olandezi, în Germania 1974. Cazul Africa de Sud 2010 e atipic. În bine şi în rău. O anume slăbiciune şi o anume calitate spectaculoasă sînt de pe acum premisele Cupei Mondiale sud-africane.

Cupa Mondială 2010 e atipică între toate temele cunoscute, cu posibila excepţie Elveţia 1954, pentru că nu îşi va cuceri tema pe parcurs, ci o cunoaşte de pe acum. În 1954, întrebarea a fost cu mult înaintea primului meci: poate deraia Ungaria? Răspunsul a venit în minutul 84 al finalei şi a scufundat una din cele mai mari echipe ale tuturor timpurilor. Spania 2010 nu are totuşi componenţa magnifică a Ungariei învinse în 1954. Dar întrebarea e intactă şi a apărut, de asemenea, cu mult înainte de primul meci al Mondialelor: poate deraia Spania? Spania şi Barcelona - subdiviziunea ei catalană – au impus tema Cupei Mondiale 2010 cu o suită de demonstraţii care au adjudecat ultimele Europene şi ultima Ligă a Campionilor.

Pentru sceptici şi ezitanţi, Spania a livrat un supliment masiv la Paris, săptămîna trecută. Amicalul în care Spania a redus Franţa la dimensiunile meschine ale unei echipe de provincie a fixat tema Cupei Mondiale de peste trei luni.

Spania pare să fi depăşit în sfîrşit faza aspiraţiilor şubrezite de un moral oscilant. Asta face din Spania o favorită plauzibilă, cu atît mai mult cu cît rivalii nu au nimic monumental de comunicat. Germania e neclară, Anglia joacă mai nou împotriva tabloidelor, Brazilia seamănă cu naţionala secundă a Braziliei, iar Argentina poate mult, dar e antrenată de Maradona. Întrebarea e cu atît mai interesantă: va reuşi cineva, vreuna din marile echipe sosite în Africa de Sud fără deplasament clasic, să împiedice victoria spaniolă? Dacă da, vom avea o Cupă Mondială uitabilă sau de neuitat din motive greşite.

4 comments ↓

# 4 valdano on 27.03.10 at 3:06 pm

eu zic ca argentina poate mult si cu maradona pe banca. sper sa reuseasca. n-a avut vreodata atatia mari jucatori si variante. vamos !

# 3 michael kamen on 17.03.10 at 7:54 pm

pai si in 1982 sau in 2006 am avut de-a face cu o favorita uriasa- in ambele cazuri brazilia.

iar acum, de ce nu olanda? joaca pe jumatate acasa, printre altele

# 2 lol on 14.03.10 at 10:14 pm

Sper sa fie Anglia, iar WC 2012 se fie Wayne Cup. Si, astfel, sa fie de neuitat “for all the right reasons”.

# 1 Sergiu on 12.03.10 at 9:18 am

”Întrebarea e cu atît mai interesantă: va reuşi cineva, vreuna din marile echipe sosite în Africa de Sud fără deplasament clasic, să împiedice victoria spaniolă? Dacă da, vom avea o Cupă Mondială uitabilă sau de neuitat din motive greşite.” Ca asa vrei d-ta…? Hai sa fim seriosi ! Nu moare fotbalul si nici spiritul acestuia daca Spania (în sfârsit favorita !) nu cÂstiga acest Mondial…Tocmai de aceea e frumos fotbalul fiindca rastoarna adeseori pronosticurile…

Leave a Comment

Reguli :
1. Tratati persoanele care scriu pe acest blog cu respect, nu folositi un limbaj necivilizat sau cuvinte care sa aduca o vatamare morala celorlalte persoane care posteaza mesaje.
        a. In comentariile dumneavoastra va rugam sa va referiti doar la articolul/editorialul in cauza si sa nu atacati autorul.
        b. Nu folositi un limbaj explicit sexual, vulgar sau care sa jigneasca.
        c. Fara comentarii discriminatorii cu tenta xenofoba, antisemita sau rasista.
2. Nu publicati sau solicitati in comentariile dumneavostra adrese de web, produse sau servicii.
3. Nu transformati acest blog intr-un "chat".
4. Pentru protectia dumneavostra nu folositi in comentarii informatii personale, adrese de email, numere de telefon sau URL.
5. In comentarii nu puteti folosi decit urmatoarele coduri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>
6. Daca aveti vreo plangere in ceea ce priveste administrarea acestui blog puteti trimite un mesaj la adresa de mail: contact@gsp.ro.
7. Comentariile care intra in contradictie cu regulile de mai sus vor fi sterse fara a se afisa vreun motiv.
8. Daca veti continua sa sfidati aceste reguli nu veti mai putea sa postati mesaje.

Comentand pe acest blog, sunteti de acord cu regulile precizate, le intelegeti si va dati acordul ca le veti respecta. Va multumim.