După noi, prosopul

Mai valorăm ceva în afara calităţii noastre de performeri trecători?

Nodar Kumaritaşvili, un georgian aruncat din sanie de pe cea mai rapidă pistă din lume, a murit degeaba sau n-a murit deloc. Decesul lui nu a fost, practic, întregistrat. Olimpiada trebuie să continue, nimic nu poate tulbura consensul olimpic pozitiv şi, prin urmare, moartea georgianului abia dacă a încăput printre cuvintele ritmate a regret ale lui Jacques Rogge şi, în orice caz, a ratat califcarea în sferturile de atenţie cuvenită unei fiinţe umane.

S-a adunat deja atîta bun simţ refuzat în sport încît stadionul, pista de gheaţă sau sala de sport s-au  micşorat pînă la dimensiunile unui acvariu ermetic în care se zbenguie mecanisme cu faţă umană. Sportivul Nodar Kumaritaşvili a fost primul exclus de la propria dramă. O comisie de anchetă spontană a oficialităţilor olimpice a decis instantaneu că pista n-are nici o vină şi că, implicit, georgianul e singurul vinovat de moartea georgianului. Nu e clar în acest caz de ce anume au decis, totuşi, oficialii olimpici să modifice discret şi imediat caracteristicile pistei pe care tocmai o declaraseră nevinovată. În schimb, incidentul Nodar trebuia înlăturat cît mai repede. O moarte de om nu trebuie să tulbure armonia olimpică. O moarte de om e prea umană pentru inumanitatea în creştere a sportului.

Treptat, am ajuns să pierdem prin sport şi pentru sport acele semne mari şi hotărîtoare care fac diferenţa între oameni şi mecanisme. Nu pot să înţeleg de pildă regula mai nouă după care dispariţia cutărei figuri de fotbalist sau antrenor venerabil  e anunţată pe stadion şi însoţită de un minut de aplauze. Indecenţa acestui obicei la modă pe stadioane e măsura exactă a automatismului care face din spectator o absenţă umană. În locul reculegerii, un ropot lung de aplauze. Care mai e atunci diferenţa între entertainement şi destin?

      Moartea lui Kumaritaşvili a fost evacuată ca un protest care strică un congres aranjat şi amuţită ca o vorbă care strică o nuntă. Oamenii vor să se simtă iresponsabil de bine, iar olimpismul intolerant cu izbucnirile vieţii şi ale morţii s-a transformat în păzitor al celei mai degradante discipline: obligaţia de a fi spectator-plătitor fericit. Restul se şterge cu o mişcare blîndă şi distractivă, însoţită de sloganuri olimpice. După noi, prosopul.

6 comments ↓

# 6 Speedy on 19.02.10 at 3:27 pm

TRU vorbeste de bun simt refuzat? nice :)

# 5 zxs on 19.02.10 at 12:38 pm

A murit un om. Trist. Trebuia anulata Olimpiada?

# 4 durden on 19.02.10 at 12:28 pm

doamne,cata paranoia!dar ce era sa faca!?sa intrerupa olimpiada,sa se duca toti acasa ca a murit georgianul?!daca maine moare unul in trafic in bucuresti,eu zic sa nu mai scoata nimeni masina din parcare timp de o saptamana!!!

# 3 bogdan XIII on 19.02.10 at 10:40 am

si daca…? daca bietul Nodar Kumaritaşvili, fiul presedintelui federatiei georgiene de specialitate nu era tocmai priceput / indreptatit sa ajunga acolo, la o competitie de valoarea si standardele jocurilor olimpice? totusi, a zburat de pe sanie!… oare isi pune, nefericitul tata, ceva intrebari… isi face vreun repros? discursul lui j.rogge a fost, totusi, mai sobru decat declaratia conducerii delegatiei georgiene, care a profitat de ocazie ca sa-si valorifice inca odata conditia de victima olimpica a rusilor, in 2008. pacat… pacate…? asta numai dumnezeu stie.

# 2 M. Radulescu on 18.02.10 at 10:56 am

Eu as propune ca intr-un loc vizibil din apropierea pistei, sa se puna o placa din care sa rezulte ca Nodar Kumaritaşvili a verificat si a decis ca pista confera sportivilor sigurata desavarsita si va veghea permanent asupra concurentilor! Odihneasca-se in pace …

# 1 lol on 18.02.10 at 1:02 am

Nefericitul paradox este ca, la randul sau, acest articol este tot o forma de entertainment (fara “e”).
Apoi, daca as spune ca mi-a placut, as deveni o absenta umana. Daca as spune ca nu mi-a placut, m-as dovedi insensibil fata de subiect. Sa zicem deci ca nu m-a lasat indiferent. Iar moartea in sine m-a cutremurat…

Leave a Comment

Reguli :
1. Tratati persoanele care scriu pe acest blog cu respect, nu folositi un limbaj necivilizat sau cuvinte care sa aduca o vatamare morala celorlalte persoane care posteaza mesaje.
        a. In comentariile dumneavoastra va rugam sa va referiti doar la articolul/editorialul in cauza si sa nu atacati autorul.
        b. Nu folositi un limbaj explicit sexual, vulgar sau care sa jigneasca.
        c. Fara comentarii discriminatorii cu tenta xenofoba, antisemita sau rasista.
2. Nu publicati sau solicitati in comentariile dumneavostra adrese de web, produse sau servicii.
3. Nu transformati acest blog intr-un "chat".
4. Pentru protectia dumneavostra nu folositi in comentarii informatii personale, adrese de email, numere de telefon sau URL.
5. In comentarii nu puteti folosi decit urmatoarele coduri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>
6. Daca aveti vreo plangere in ceea ce priveste administrarea acestui blog puteti trimite un mesaj la adresa de mail: contact@gsp.ro.
7. Comentariile care intra in contradictie cu regulile de mai sus vor fi sterse fara a se afisa vreun motiv.
8. Daca veti continua sa sfidati aceste reguli nu veti mai putea sa postati mesaje.

Comentand pe acest blog, sunteti de acord cu regulile precizate, le intelegeti si va dati acordul ca le veti respecta. Va multumim.