Spectacolul Chelsea

Cîţi fani Chelsea aveţi în jurul dumneavoastră?

Repede, repede, pînă nu începe campionatul nostru, pînă nu vine încă un viscol şi nici nu apare încă un ghanezo-colombo-cipriot în Antalya, mă hazardez c-o întrebare de sondaj personal: Cîţi fani Chelsea aveţi în jurul dumneavoastra? Eu, unul, nici unul. Am fani Liverpool, ceva mai mulţi decît fanii Arsenal, am unul care ţine şi cu Manchester, şi cu Liverpool, cîţiva amici care suferă pentru Dinamo şi Liverpool - de-ai lui Chelsea nu găsesc. M-am autosesizat în weekendul trecut, cînd am văzut ce-au făcut Drogba şi ai lui din băieţii lui Wenger. Manchesterist bătrîn - fiecare lună februarie ne doare - pot spune, fără să mestec fergusonian vreo indivie neagră, că le-au dat un 2-0 mult mai sever ca manieră decît acel 3-1 al nostru dinainte cu o săptămînă.

Din minutul 25 aveau 2-0, prin două boabe marca Drogba, care m-au silit să mă gîndesc încă o dată de ce ivorianul nu e pus imediat, la prima numărătoare, printre cei mai buni ai zilelor noastre. Cu ce e sub Cristinel, sub un Ibra, m-aş duce chiar pînă la Rooney al meu, ca să nu ajung la Messi unanimul!? Că nu a făcut nimic la “naţionala” lui în Cupa Africii? Păi, avea acolo lîngă el un Terry, un Lampard? Omul ăsta de fildeş posedă un talent de o sălbăticie superbă, de-o vigoare debordantă, de-o promptitudine senzaţională în soluţii. De la acel 2-0 în minutul, repet, 25 - Arsenal a fost pînă în final peste Chelsea, a-ncercat totul şi nu le-a putut face nimicuţa cu tot jocul lor, vorba ceea, încîntător.

Nu trebuie să fii Ballack ca să emiţi banalitatea aceea că “Nu-i de ajuns să joci frumos…”. O ştiu şi copiii. Dar ce-i de ajuns? Chelsea nu joacă nici frumos, nici urît, nu încîntă, dar nu recurge la anti-joc, ci joacă exact, nu perfect, exact ce trebuie. Acesta e spectacolul ei. Poate de aceea nu găsesc atîţia fani nebuni după ea? Exactitatea nu fascinează. Ea e confundată cu cinismul. Cică Chelsea ar fi cinică. Nu e doar atît. Mai degrabă aş zice că e foarte greu de învins. Dacă nu e cea mai bună echipă din Anglia, cu siguranţă e cea mai rea, cea mai dură. Nu m-ar mira să ia campionatul.

P.S. Am scris acest articol înainte de a vedea Everton-Chelsea, 2-1. Nu schimb nici o virgulă din text. Totuşi, bravo Everton, exclam ca un manchesterist bătrîn.

8 comments ↓

# 8 roach on 12.02.10 at 5:50 pm

A fost sezonul 1999-2000, Barca a fost eliminata de Valencia, 1-4 si 2-1.

# 7 Ovidiu on 12.02.10 at 3:24 pm

@roach

Mersi, deci UCL care va sa zica. Ceea ce inseamna ca Barca a pierdut apoi o semifinala de UCL…ciudat, ciudat. Nu-mi aduc bine aminte anul, parca sa fi fost 1999 sau 1998, caz in care Barca trebuie sa fi picat cu Manchester/Bayern (in ‘98 ar fi Real sau Juve, dar cred ca era totusi 99).

# 6 roach on 12.02.10 at 2:06 pm

@Ovidiu

A fost sfert de UCL :)

L-am uitat pe Gullit :P

# 5 Ovidiu on 12.02.10 at 11:51 am

Si mie imi placea (oarecum) Chelsea, inainte de epoca Abramovici, Chelsea aceea a lui Zola, Cubanezu’ si Vialli, care a pierdut intr-un sfert (semifinala?) de Cupa Cupelor (UEFA?) cu Barcelona, in prelungiri, 3-1, 3-1, penalty ratat Rivaldo, apoi penalty inscris in prelungiri tot de Rivaldo, scor final 5-1. Chelsea aceea avea un oarecare farmec, intr-adevar.

Cat despre Drogba, cred ca ceea ce-l “strica” este senzatia aceea de ne-Fotbalist (cu F) pe care o lasa orice jucator care nu controleaza fin mingea. Atacantii astia chiar extrem de eficienti, dar butucanosi, fortosi, cu sut puternic si un control al mingii aproximativ, care nu mangaie “varza” in stilul lui Zidane, Messi, Ronaldinho sau (ca tot l-am pomenit) Rivaldo, nu vor fi niciodata considerati niste mari fotbalisti. Cel putin nu de cei care au pretentia ca se pricep la fotbal :) Nu tin minte sa fi auzit pe cineva ca Inzaghi era un mare fotbalist, desi era poate mai eficient decat Drogba de azi. Nici macar pe Raul (cu toate recordurile lui care nu vor mai fi atinse prea curand) nu-l pot considera un fotbalist din acela…cu F.

Sanatate!

# 4 bhuttu on 12.02.10 at 11:41 am

Chelsea a fost formidabila sezonul asta. A fost asa cum trebuie sa arate o echipa de fotbal. Puternica, tehnica, exacta, cinica, spectaculoasa si oricum altcumva. Dar daca nici acum nu castiga campionatul, ce mai trebuie? De ce mai are nevoie o echipa pentru a deveni intr-adevar mare, capatand acea certificare pe care numai tonele de argintarie din vitrina clubului o pot da? Poate de o traditie care sa includa campionate castigate acum mai bine de 100 de ani, cupe ale campionilor luate in finale dramatice, cu goluri in ultimul minut si, peste toate, poate un februarie care a sugrumat cele mai frumoase promisiuni ale grandorii… Ce parere aveti, maestre?

# 3 Adrian_M on 12.02.10 at 10:20 am

Stiu eu pe cineva. Pe tata (64 ani). Nu pierde nici un meci al lor si se uita mai ales pentru Drogba. Si el e de parare ca este, poate, cel mai bun atacant din lume la aceasta ora. A apreciat mereu jucatorii cu har, capabili de executii imposibile, de ex. Dobrin, Dumitrache de la noi, Cruyff, Maradona sau mai recent Ibrahimovici si acest Drogba, pe care el il vede ca o “fiara” in teren. M-a convins si pe mine sa urmaresc mai atent Chelsea chiar daca am ramas cu un cui contra lor de pe vremea lui Mourinho cind chiar erau cinici si plictisitori in joc.
Sanatate, maestre!

# 2 gicu on 12.02.10 at 4:17 am

Sanatate, maestre!

# 1 roach on 11.02.10 at 9:54 pm

Eu sunt fan Chelsea. Al acelei Chelsea in care nu se pompasera sute de milioane de dolari din petrol rusesc. Al acelei Chelsea care castiga o Cupa a Angliei sau a Ligii din cand in cand, fara a emite pretentii (de cele mai multe ori mult peste posibilitati, ca azi) la titlu. Acea Chelsea care-i avea in teren pe Petrescu, Di Matteo, Wise, Leboeuf, Poyet, De Goey, Zola, Hughes, Vialli, Ferrer, Melchiot, Flo sau Hasselbaink. Chelsea de azi e, fara indoiala, mai de succes ca aceea a anilor ‘90, dar cu siguranta mai lipsita de farmec.

Sanatate, maestre!

Leave a Comment

Reguli :
1. Tratati persoanele care scriu pe acest blog cu respect, nu folositi un limbaj necivilizat sau cuvinte care sa aduca o vatamare morala celorlalte persoane care posteaza mesaje.
        a. In comentariile dumneavoastra va rugam sa va referiti doar la articolul/editorialul in cauza si sa nu atacati autorul.
        b. Nu folositi un limbaj explicit sexual, vulgar sau care sa jigneasca.
        c. Fara comentarii discriminatorii cu tenta xenofoba, antisemita sau rasista.
2. Nu publicati sau solicitati in comentariile dumneavostra adrese de web, produse sau servicii.
3. Nu transformati acest blog intr-un "chat".
4. Pentru protectia dumneavostra nu folositi in comentarii informatii personale, adrese de email, numere de telefon sau URL.
5. In comentarii nu puteti folosi decit urmatoarele coduri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>
6. Daca aveti vreo plangere in ceea ce priveste administrarea acestui blog puteti trimite un mesaj la adresa de mail: contact@gsp.ro.
7. Comentariile care intra in contradictie cu regulile de mai sus vor fi sterse fara a se afisa vreun motiv.
8. Daca veti continua sa sfidati aceste reguli nu veti mai putea sa postati mesaje.

Comentand pe acest blog, sunteti de acord cu regulile precizate, le intelegeti si va dati acordul ca le veti respecta. Va multumim.