F.C. Englez

Cazul Leeds e revolta celor mici. E lupta împotriva celor mari, care au fost şi ei mici

Există fotbal şi există fotbal de Cupă. Fotbalul obişnuit care cuprinde aproape orice campionat şi prea multe Cupe Mondiale e un joc rezonabil. Două echipe se cercetează şi cineva pierde sau cîştigă după un şir de argumente fizico-tactice întrerupt uneori de intervenţia vreunui supradotat. Fotbalul de Cupă e cu totul altceva: un joc lipsit de limite şi etichetă. Fotbalul de Cupă e un spectacol profund necivilizat, aşa cum necivilizată e orice răscoală care răstoarnă lumea şi ţopăie pe reputaţii. Nimic nu descrie mai bine esenţa tulbure a fotbalului de Cupă decît Fotbalul de Cupă Englez.

Există în fotbalul de Cupă englez o furie generală şi neiertătoare care aleargă vreme de un ceas şi jumătate după tot ce e prestabilit sau îndrăzneşte să se creadă incontestabil.

Victimele F.C.Englez sînt ierarhiile de moment şi firmele noi. Spiritul democratic şi revanşard al acestui tip de asalt e purtat de echipe obscure sau suferinde. Iată cazul Accrington Stanley: o echipă de secol XIX, un teren pre-agrar şi cîteva mii de proletari atîrnaţi din tată în fiu, de echipa locală. Vechimea ruginită a echipei se transformă într-o energie care nu cere scuze şi nu ţine cont de adversar. Accrington a pierdut, dar Fulham a aşteptat următorul meci de Premiership aşa cum aşteaptă cineva un concediu la Davos. Cazul Leeds nu e mult diferit. Fosta mare echipă şi-a petrecut ultimii zece ani prăbuşindu-se din rîpă în rîpă. Leeds e o echipă muncită de eşecuri şi strunjită brutal de viaţa în subsolul neluminat al fotbalului englez. O echipă umilită, adică o echipă perfect pregătită pentru fotbalul de Cupă Englez.

Man United şi Tottenham au suferit cumplit din acest motiv. Şi vor mai suferi, pentru că toate echipele mari ale Angliei trebuie să îşi amintească în acest fel că au fost cîndva mici şi să afle că vor fi din nou mici. Lecţia acestui sistem de contrat şi tumefiat glorii nu e trecerea. Lecţia e puterea formidabilă a celor ce cred în dreptul lor minuscul, dar viu. Lecţia e un soi de idealism invers care descoperă puterea în lipsa de mijloace şi proclamă egalitatea.

2 comments ↓

# 2 Pacuiul lui Soare on 11.02.10 at 12:54 am

sa fim seriosi, astia din subsolul neiluminat al fotbalului scot cite un rezultoat doar pt ca cei mari nu se omoara cu firea in acele competitii … pe care pina la urma tot ei le cistiga (nu am auzit cupa in Anglia - cel putin nu in ultimii ani - cistigata de Leeds sau Millwall)

# 1 radu on 11.02.10 at 12:09 am

Echipele mari in competitii secundare, fara mari interese financiare majore ,asteapta cu nerabdare momentul pt a crea noi ”mituri” si povesti nemuritoare.Si ce poate sa fie mai frumos decat meciuri cu echipe de legenda gen Leeds,Nothingam Forrest,Millwall sau Newcastle.Acum cativa ani daca mai tin eu minte Luton Town era in pragul falimentului si ca sa vezi scoate un 1-1 de poveste cu Liverpool.Of ce imi plac povestile astea lacrimogene.

Leave a Comment

Reguli :
1. Tratati persoanele care scriu pe acest blog cu respect, nu folositi un limbaj necivilizat sau cuvinte care sa aduca o vatamare morala celorlalte persoane care posteaza mesaje.
        a. In comentariile dumneavoastra va rugam sa va referiti doar la articolul/editorialul in cauza si sa nu atacati autorul.
        b. Nu folositi un limbaj explicit sexual, vulgar sau care sa jigneasca.
        c. Fara comentarii discriminatorii cu tenta xenofoba, antisemita sau rasista.
2. Nu publicati sau solicitati in comentariile dumneavostra adrese de web, produse sau servicii.
3. Nu transformati acest blog intr-un "chat".
4. Pentru protectia dumneavostra nu folositi in comentarii informatii personale, adrese de email, numere de telefon sau URL.
5. In comentarii nu puteti folosi decit urmatoarele coduri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>
6. Daca aveti vreo plangere in ceea ce priveste administrarea acestui blog puteti trimite un mesaj la adresa de mail: contact@gsp.ro.
7. Comentariile care intra in contradictie cu regulile de mai sus vor fi sterse fara a se afisa vreun motiv.
8. Daca veti continua sa sfidati aceste reguli nu veti mai putea sa postati mesaje.

Comentand pe acest blog, sunteti de acord cu regulile precizate, le intelegeti si va dati acordul ca le veti respecta. Va multumim.